De siste årene har det vært flere indikatorer på at norske barn kommer tidligere i puberteten enn de gjorde bare for noen år tilbake. Selv om snittalderen for den første menstruasjonen ligger på cirka 13 år, kan brystveksten, som hos jenter ofte er det første synlige pubertetstegnet, starte en god del tidligere.
En amerikansk studie publisert i American Academy of Pediatrics har vist at puberteten også starter tidligere hos gutter. Tegn til puberteten var stort sett relatert til vekst av testiklene og at guttene ble svært sjenerte. Før studien var 11,5 år regnet som gjennomsnittlig alder for når amerikanske gutter startet puberteten, men funnene viste at guttene kom i puberteten seks måneder til to år tidligere enn antatt.
Så når bør vi foreldre egentlig komme på banen og snakke med barna våre om alle endringene som skjer under puberteten?

Bra å være i forkant
– Foreldre må begynne å snakke om puberteten mye tidligere enn de tror, sier Mariann Youmans.
Hun er konsulent, foredragsholder og forfatter av boken «Fjortis. Alt du lurer på» som hun blant annet har skrevet på bakgrunn av intervjuer med over 150 unge mellom 12 og 16 år. Youmans mener det er flere gode argumenter for at foreldre bør være i forkant.
– Det er normalt at barn kommer i puberteten når de er mellom 9 og 15 år gamle, og for noen jenter kan det starte allerede i åtteårsalderen. Siden variasjonen er såpass stor, er det vanskelig å si akkurat hva som er det riktige tidspunktet for å snakke om puberteten.
– Har man for eksempel en datter som man ser utvikler seg tidlig, kan det være fint å la henne få vite hva mensen er lenge før den kommer. Får man den uten å vite hva det er, kan det oppleves som veldig skremmende for barnet. Men dersom man har en åtteåring som ikke virker særlig interessert, så kan man godt avvente litt.
– Det er en god taktikk å starte tidlig, da barn er nysgjerrige på alt. Det er riktignok lurt å være lydhør for hvordan barnet reagerer. Hvis det er en interesse eller et blikk som viser at dette var spennende, kan man kanskje finne en bok om kroppen på biblioteket eller se et tv-program om temaet sammen, foreslår hun.

Kan starte i åtte-ni årsalderen
Agnes Giertsen som er helsesøster og høgskolelektor ved Høgskolen på Vestlandet, mener også at foreldre ikke bør være redde for å begynne å snakke om puberteten tidlig.
– Jeg synes godt man kan begynne å snakke om puberteten når barnet er cirka åtte-ni år gammelt. Men man må se det litt an, da det er individuelle forskjeller. Jenter kommer gjerne i puberteten tidligere enn gutter og det genetiske spiller også inn. Hvis foreldrene vet at de selv var tidlig ute, kan man kanskje ta det opp noe tidligere med sitt barn. Det er vanskelig å si akkurat når det beste tidspunktet er, men jo før man snakker om det – desto mer naturlig og enklere blir det.
– Hvis foreldrene setter seg ned med tenåringen for å ta «den store samtalen» er sjansen stor for at barnet allerede vet det, smiler hun.
– Det er også bra å tilpasse måten man snakker om puberteten på. Man kan fortelle barnet at det helt naturlig skjer noe med kroppen og hvorfor det skjer, uten at man i starten har en inngående fortelling om sex og samliv.
– Det er viktig å fortelle at tidspunktet for når endringene kommer kan variere fra menneske til menneske og at det er en forandring som vil pågå i en del år. Jenter er for eksempel veldig opptatte av mensen og da er det viktig å fortelle at den kommer når kroppen er klar for det.
LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt
Fortell gjerne om egne erfaringer
Mariann Youmans er enig i at «den store samtalen» ikke er veien å gå, og sier at man som forelder heller bør fokusere på å være tilstede for barnet sitt emosjonelt og skape rom for at barnet kan spørre hvis det er noe det lurer på.
– Puberteten er en lang prosess og man bør derfor ha en samtale som foregår over lang, lang tid. Det å skape en dialog er det viktigste i første omgang. – Jeg tror også at det er lurt å snakke om puberteten med fascinasjon og entusiasme, og ikke med et problemfokus. Det å komme i puberteten er jo egentlig en helt fantastisk prosess. Det betyr at du er frisk og rask og at du er «i rute». Fortell barnet ditt om hvilke endringer som skjer med kroppen og hvorfor det er en bra ting.
– Jeg synes heller ikke foreldre trenger å være redde for å ta initiativ til en samtale. For eksempel ved å spørre om det er noen som har begynt å få pupper i klassen eller om endringer de har sett på søsken eller eldre elever. Alle går gjennom puberteten, og det kan være fint å være forberedt på det som skal skje.
– Man trenger ikke være for privat, som å fortelle om akkurat hvordan og når barnet ble lagd, men min erfaring er at man godt kan fortelle om når man selv ble forelska for første gang eller om da man fikk sin første mens.
– Det samme gjelder far, som kan fortelle om når han barberte seg første gang eller andre mer uskyldige ting. De mer alvorlige temaene som sex og prevensjon kan man snakke om seinere og om har man lagt et slikt grunnlag blir det lettere på sikt, sier hun.
LES OGSÅ: Når skal man snakke med barna om sex?
Finner mye gal informasjon på nettet
En annen årsak til at det kan være lurt å snakke om puberteten tidlig, er ifølge Youmans at det i dagens samfunn er en stor sjanse for at barnet kommer over informasjon de ikke har forutsetning for å forstå.
– Barn søker på nettet og kommer over mye rart. Det kan oppleves som voldsomt når de ikke har egne referanser. Hvis man for eksempel ser på porno hvor ingen har hår på kjønnet og man selv får mye hår, eller hvis man kun ser silikonpupper og man selv har en pupp som er større enn den andre, er det duket for komplekser og bekymring.
– Det er derfor viktig at foreldre er med på å normalisere det hele og si at de kan spørre deg om det er noe de lurer på. For litt eldre barn og ungdom kan det være lurt å vise dem gode og informative nettsider som ung.no og sexogsamfunn.no hvor de selv kan finne svar.
Agnes Giertsen synes også foreldre bør innstille seg på å være lydhøre for hvordan barna reagerer når emnet tas opp.
– Noen barn ønsker ikke å bli «invadert» i forhold til dette av foreldrene sine. Jeg er opptatt av at man hele veien skal være en klok voksen som har en holdning om at kropp er noe som er naturlig og at man er ydmyk for hva de ønsker å vite. Hygiene og den seksuelle helsen er noe vi må snakke om gjennom hele barndommen, da kan vi forebygge mye. Barn i dag er dessuten mye på nettet hvor de får ting servert ufiltrert, da er det viktig å forhøre seg litt om hva det er de vet og hva de trenger å vite mer om.
– Heldigvis er seksuell helse, seksuell identitet og pubertet ikke så skambelagt og flaut å snakke om som før. Men det er viktig at vi gjør det og ikke overlater opplysningen om dette til ufiltrerte nettbaserte tjenester.
LES OGSÅ: - Tenåringsforeldre bør vurdere å senke kravene sine