- Foreldre må våge å være kjipe og sette grenser

For en del ungdommer kan 16. mai få alt annet enn festlige konsekvenser.

16. MAIFYLL: Hvert år rapporterer politiet om mye fyll blant ungdom på 16. mai. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
16. MAIFYLL: Hvert år rapporterer politiet om mye fyll blant ungdom på 16. mai. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Med den norske nasjonaldagen følger også en annen gammel norsk «tradisjon», nemlig 16. mai-fylla.

16. mai blir av mange regnet som en av årets aller største festdager, men for en del ungdommer kan dagen få alt annet enn festlige konsekvenser.

– Fulle ungdommer er sårbare ungdommer, sier Kari Randen, daglig leder i kampanjeorganisasjonen for alkovett «AV-OG-TIL».

– For eksempel øker sjansen for alle typer ulykker under alkoholpåvirkning. Å bli utsatt for vold eller utøve vold er også mer vanlig ved inntak av alkohol. Det finnes i tillegg andre aspekter som ungdom i dag må forholde seg til. Det å ta bilder og bli fotografert med uønsket spredning i sosiale medier skjer lettere med alkohol i blodet, sier hun.

Statistisk sett drikker dagens norske ungdommer mindre enn tidligere generasjoner, i tillegg til at de får sin alkohol-debut senere. Til tross for dette, er det ifølge Randen fortsatt mange negative hendelser knyttet til ungdomsfylla.

– Det er ikke slik at norske tenåringer har sluttet å drikke. For eksempel sier 13 prosent av alle ungdomsskoleelever, ifølge Ungdata, at de har drukket seg full siste året. På videregående skole stiger disse tallene, sier hun.

LES OGSÅ: Ungdommens uskrevne regler for sosiale medier

MANGE NEGATIVE HENDELSER: Fulle ungdommer er sårbare ungdommer, sier Kari Randen i «AV-OG-TIL». Foto: Irene Sandved Lunde/Bård Gundersen
MANGE NEGATIVE HENDELSER: Fulle ungdommer er sårbare ungdommer, sier Kari Randen i «AV-OG-TIL». Foto: Irene Sandved Lunde/Bård Gundersen Vis mer

Lett å undervurdere klima og temperatur

Øyvind Giæver, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet sier at episoder med høyt alkoholinntak kan ha mange negative konsekvenser.

– I ekstreme tilfeller kan det være direkte livsfarlig fordi inntak av store mengder alkohol på kort tid i verste fall kan medføre dødelig promille. Men også mindre mengder alkohol øker sjansen for ulykker og annen atferd som er skadelig for seg selv eller andre, sier han.

Giæver peker på at årstiden i seg selv kan være med på å gjøre 16.maifylla ekstra farlig.

– Typisk for ungdomsfesting i mai måned er at den foregår utendørs. Våren er endelig kommet og selv med beskjeden promille er det lett å undervurdere klima og temperatur; man sovner kanskje i en kald grøfte, bader i for kaldt vann og så videre.

– Resultatet kan være alt fra lettere forkjølelser til fatale forfrysninger eller drukning, sier han.

LES OGSÅ: Undersøkelse viser at TV-serier kan bedre forhold mellom tenåringer og foreldre

- Våg å være kjip og sette grenser

For mange foreldre kan det være vanskelig å vite hva de skal gjøre når de har en mistanke om at deres mindreårige barn drikker alkohol. Kari Randen i «AV-OG-TIL» mener det viktigste er å ha en åpen og god dialog med barnet.

– Foreldre er de absolutt beste forebyggerne og står derfor i en unik posisjon til å dytte ungdommer i riktig retning, sier hun.

– Så snakk med tenåringen din om alkohol. Når du gjør det, er det viktig å være åpen, ærlig og lyttende i møte med ungdommen. Samtidig bør du formidle at du har klare regler, og sanksjoner for å bryte dem.

– Det kan også være en god ide for foreldre å ta en prat med ungdommene sine om hva som er greit og ikke greit når det kommer til sex og alkohol, legger hun til.

Blir sett på som en overgang til å bli voksen

Å drikke i ungdomsalderen blir av mange sett på som en symbolsk markering av overgangen fra barn til ungdom. Det har også et stort sosialt aspekt og ifølge Ungdata har unge som drikker alkohol midt i tenårene, som regel mange venner og et aktivt sosialt liv.

– Er ikke 16. maifylla et slags ritual eller overgang til det å bli voksen, som vi foreldre bare må finne oss i? Mange av oss har jo selv vært der og klart oss fint?

– Det er naturlig at man er nysgjerrig på alkohol når man er ung. Og noen av oss synes kanskje det blir dobbeltmoralsk å være strenge hvis vi selv drakk før vi var 18. Samtidig er det slik at mange av oss nok har noen erfaringer knyttet til alkohol fra vår egen ungdomstid som vi godt kunne vært foruten, svarer Randen.

– Vårt beste råd til foreldre er at de må våge å være kjipe og sette grenser. Forskning viser at i familier hvor de har klare regler om alkohol, drikker tenåringen mindre og er mer forsiktige.

LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer