- Foreldre må våge å være kjipe og sette grenser

For en del ungdommer kan 16. mai få alt annet enn festlige konsekvenser.

16. MAIFYLL: Hvert år rapporterer politiet om mye fyll blant ungdom på 16. mai. Foto: Shutterstock / NTB scanpix
16. MAIFYLL: Hvert år rapporterer politiet om mye fyll blant ungdom på 16. mai. Foto: Shutterstock / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Med den norske nasjonaldagen følger også en annen gammel norsk «tradisjon», nemlig 16. mai-fylla.

16. mai blir av mange regnet som en av årets aller største festdager, men for en del ungdommer kan dagen få alt annet enn festlige konsekvenser.

– Fulle ungdommer er sårbare ungdommer, sier Kari Randen, daglig leder i kampanjeorganisasjonen for alkovett «AV-OG-TIL».

– For eksempel øker sjansen for alle typer ulykker under alkoholpåvirkning. Å bli utsatt for vold eller utøve vold er også mer vanlig ved inntak av alkohol. Det finnes i tillegg andre aspekter som ungdom i dag må forholde seg til. Det å ta bilder og bli fotografert med uønsket spredning i sosiale medier skjer lettere med alkohol i blodet, sier hun.

Statistisk sett drikker dagens norske ungdommer mindre enn tidligere generasjoner, i tillegg til at de får sin alkohol-debut senere. Til tross for dette, er det ifølge Randen fortsatt mange negative hendelser knyttet til ungdomsfylla.

– Det er ikke slik at norske tenåringer har sluttet å drikke. For eksempel sier 13 prosent av alle ungdomsskoleelever, ifølge Ungdata, at de har drukket seg full siste året. På videregående skole stiger disse tallene, sier hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer