Foreldre mangler kunnskap om mat

Skap matglede fra tidlig alder, oppfordrer Margit Vea.
Skap matglede fra tidlig alder, oppfordrer Margit Vea. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Småbarnsforeldre har for lite kunnskap om kosthold og matvarer, sier forfatter og barnematentusiast Margit Vea. - Det finnes enkle måter å lage god og næringsrik barnemat på, men foreldre flest tyr til ferdigmat på glass til barna. 

Da Vea fikk sin første sønn i 1996, ble det viktig for henne at også hans mat skulle smake godt, og samtidig være sunn og se fristende ut. Dette dannet grunnlaget for det som ble kokeboken «Hjemmelaget Spedbarnsmat» og i neste omgang nettsiden barnemat.com. Hun har også skrevet bøkene "Lettlaget barnemat", "Mat for barn" og "Kjøkkenpatruljen". Vea er utdannet faglærer i ernæring, og har undervist en rekke år og i tillegg holdt kurs om mat for nybakte foreldre, barn og ansatte innen helsesektoren.

Ferdigmat er en nødløsning

- Det er en etablert oppfatning blant småbarnsforeldre om at mat på glass er det beste for barnet. Det er en ok nødløsning, men bør ikke være det daglige førstevalget. Mat på glass er hermetisert og blir aldri like godt og næringsrik som fersk mat, mener Vea. Hun tror årsaken til at foreldre velger ferdigmat er en kombinasjon av mangel på kunnskap, stort utvalg i ferdigmat og agressiv markedsføring fra ferdigmatprodusenter som skaper usikkerhet. 
- Foreldre kan tenke at ved å kjøpe ferdigmat er barna "sikret" å få i seg de næringstoffene de trenger, og føler seg usikre på om de klarer å tilberede hjemmelaget mat med like godt næringsinnhold. Men man kan enkelt lage langt bedre barnemat selv, mener den engasjerte forfatteren.

Veas råd til barneforeldre

  • Slapp av! Tenk at du fint kan lage barnemat selv fra bunnen av.
  • Prøv deg frem, alle barn er forskjellige. Hvis det nekter å spise grøt, prøv middagsmat. Ingen panikk!
  • Tilstreb et variert kosthold. Bruk ulike råvarer, utvid repertoaret etter som barnet vokser.
  • Bruk gode og trygge råvarer. Jeg anbefaler økologiske råvarer og kortreist mat. Kortreist mat er tryggere fordi vi i Norge har strengere lover om sprøytemidler enn mye av den importerte maten.
  • Skap matglede! La barnet spise sammen med resten av familien. Gjerne samme mat som de andre.
  • La barnet spise selv! Barnet har behov for å bruke alle sanser når det spiser. Kjenne på maten, luke og smake. Når barnet får spise selv får det også en positiv mestringsfølelse.

[[{"type":"media","view_mode":"article_right_align","fid":"60845","attributes":{"alt":"","title":"","typeof":"foaf:Image","wysiwyg":1,"class":"media-image media-image-right","style":"float: right;"}}]]Fingermat til småtroll

Små barn kan spise selv fra de er 6 måneder gamle, sier Vea. På spørsmål om de ikke fort kan sette fast maten i halsen, sier Vea at man må passe godt på, men at babyen har en refleks som gjør at de som regel gulper opp igjen for store biter.

  • Moden pære 
  • Kokte broccolibuketter
  • Kokte potetbiter
  • kokte gullerotbiter 

  

Undervurdert kvalitetstid på kjøkkenet!

Vea har erfart at kjøkkenaktiviteter ofte er svært populært, og at barn velger å lage mat foran andre aktiviteter. - Mat er POP, og barn elsker å få lage mat. De kan holde på i timesvis. Barn liker å være på kjøkkenet, selv om de også kan ha perioder hvor de ikke er så interesserte i matlaging, forteller hun. Å lage mat sammen er verdifull kvalitetstid, mener Vea. Hun kan ikke begripe at foreldre som føler de har en travel hverdag ikke prioriterer å bruke kvalitetstid sammen med barna på kjøkkenet.

I boka Kjøkkenpatruljen gir hun konkrete råd hvordan foreldre kan ta med barna på matlaging ut fra deres ulike alder, og matoppskrifter med passe vanskelighet.  Mammanett har fått tillatelse til å publisere flere av oppskriftene: Se noen av oppskriftene

Du finner flere oppskrifter av Margit Vea på Mammanett.
Du finner flere oppskrifter av Margit Vea på Mammanett. Vis mer

Middagen er viktigere enn grøten

Jovisst kan du lage grøten selv, sier Margit Vea.
Jovisst kan du lage grøten selv, sier Margit Vea. Vis mer

Barnets første møte med mat er som regel grøt fra ferdigmatprodusent. - Igjen er det en utbredt misoppfatning blant foreldre om at den eneste måten man kan få i babyen nok jern på er å kjøpe ferdiggrøt. Det er ikke tilfelle. Du kan fint gi babyen hjemmelaget grøt, hvis du lager grøten av kornslag som er naturlig jernrike, forsikrer Vea.

Les: 6 oppskrifter på hjemmelaget babygrøt  

- Foreldre kan like gjerne starte å gi babyen middag, i stedet for eller samtidig med grøt. Potetmos og etter hvert grønnsaksmos er ypperlig å starte med. Bland maten med morsmelk eller morsmelkerstatning. Dette til middag er et viktig måltid som innholder jern, det bedre å spise og er lett fordøyelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer