Søvn

Foreldre mister 44 dager med søvn første året: Slik takler du det

– Man bør søke hjelp hvis det fører til dårlig humør, mindre fleksibilitet og oftere kort lunte ovenfor barnet eller andre i hjemmet.

MISTER MYE SØVN: Søvnmangel det første året er helt normalt, men kan gjøre tilværelsen som nybakte foreldre ekstra krevende. FOTO: NTB Scanpix
MISTER MYE SØVN: Søvnmangel det første året er helt normalt, men kan gjøre tilværelsen som nybakte foreldre ekstra krevende. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Søvnmangel blant nybakte foreldre er helt normalt. Faktisk viser undersøkelser at vi i snitt mister så mye som 44 dagers søvn det første året av barnets liv. Men et konstant underskudd av søvn kan påvirke oss både fysisk og psykisk.

Ifølge Kornelia Beiske, somnolog og spesialist innen klinisk nevrofysiologi ved EEG-Laboratoriet i Oslo, kan dårlig søvnkvalitet og for lite søvn ha en sammenheng med økt forekomst av psykiske lidelser, spesielt depresjon.

Samtidig er søvnforstyrrelser et vanlig symptom ved depresjoner, slik at foreldre som tilsynelatende fremstår som deprimerte kanskje «bare» er utslitte på grunn av søvnmangel forårsaket av våkenetter.

– Dårlig søvn over tid kan også medføre svekket konsentrasjonsevne, irritabilitet og redusert sosial aktivitet. Søvnmangel har også vist seg å påvirke forholdet til partneren, noe som kan gjøre rollen som nybakte foreldre enda mer krevende, sier hun.

Men selv om det i en periode oppleves som svært tøft, er det viktig å huske på at dette er forbigående og at søvnen som regel bedrer seg etter hvert som barnet blir eldre. I mellomtiden har du her noen råd til hvordan du best mulig takler søvnmangelen:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer