Foreldre til tenåringer

Foreldre tvinger ungdom til å ha på Snap Map

- Ikke alle er klar over at de bryter loven.

ALLTID TILGJENGELIG: Smarttelefonene har gitt dagens foreldre utallige muligheter til å overvåke ungdommene sine, allikevel er de kanskje enda mer bekymret enn tidligere generasjoner. FOTO: NTB
ALLTID TILGJENGELIG: Smarttelefonene har gitt dagens foreldre utallige muligheter til å overvåke ungdommene sine, allikevel er de kanskje enda mer bekymret enn tidligere generasjoner. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagens tenåringsforeldre blir ofte nostalgiske når vi tenker tilbake på vår egen ungdomstid.

Før mobiltelefoner ble vanlig blant tenåringer, dro vi bare på fest med løfte om å overholde innetiden (og håp om at foreldrene våre hadde sovnet innen vi kom luskende hjem om natten).

Idéen om at vi en gang skulle gå rundt med en «datamaskin i lomma», var omtrent like sannsynlig som handlingen i tv-serien X-Files.

Så ligger du der da, 20+ år senere, og vrir deg i sengen fordi barnet ditt på nitten år ikke har kommet hjem ennå.

Du sender et par tekstmeldinger med skjult påskudd. «Husket du å ta med nøkkelen?» betyr egentlig «lever du fortsatt?». Du sjekker ulike apper for å se hvor poden befinner seg. Er han fortsatt hos bestekompisen sin, slik han sa han skulle være?

Smarttelefonene har gitt dagens foreldre utallige muligheter til å overvåke ungdommene sine, allikevel er de kanskje enda mer bekymret enn tidligere generasjoner. Hvorfor er det slik?

Overvåkes med Snap Map

Tale Maria Krohn Engvik, kjent som Helsesista, tror det har en sammenheng med at dagens foreldre er vant til at vi alle er tilgjengelige til enhver tid.

– Selv opplevde jeg aldri den kontrollen og at foreldrene mine var så tett på som foreldre i dag. Da jeg var 20 år, reiste jeg og venninnen min jorda rundt uten mobiltelefoner og det kunne gå uker mellom hver gang vi var i kontakt med foreldrene våre. Nå er vi alltid bare et tastetrykk unna og foreldre kan fort bli bekymret om de ikke får svar, sier hun.

Hun er i disse dager aktuell med boken «Våg å være voksen», som handler om hvordan foreldre, eller andre voksne, kan møte ungdom med respekt og nysgjerrighet. Noe hun mener er viktig for å skape en god relasjon som varer gjennom den turbulente ungdomstiden og videre.

I forbindelse med researchen til boka, kom det frem at svært mange foreldre bruker mobiltelefonen sin for å overvåke ungdommene sine.

Selv unge voksne over 18 år fortalte at de ble tvunget til å ha på Snap Map, slik at foreldrene kunne se hvor de var.

– For noen foreldre kan det å følge med på kartet kanskje være beroligende, men hos andre kan det forsterke frykten. En del foreldre sliter kanskje med angst eller er litt ekstra redde, da kan det være vanskelig om man ser hvordan ungdommene forflytter seg fra sted til sted. Jeg tror det kommer an på hvordan man har det i seg selv som voksen, sier hun.

Noen synes det er greit

Helikopterforeldre, foreldre som sirkler over barna og skal ordne opp i alt for dem, er et begrep som ofte blir brukt om dagens foreldregenerasjon.

Sett opp mot dette er Engvik ikke overrasket over at mange foreldre velger å overvåke barna sine, samtidig lurer hun på om de har reflektert over hvordan dette oppleves for ungdommene.

– Jeg undrer meg over om de har snakket godt nok om det med ungdommen og hvilke konsekvenser de tenker at det kan ha på lang sikt. Det er viktig at ungdommer får øve seg på å klare seg selv alene ute i verden, om det så bare er for noen timer.

I arbeidet med boka kom det frem at flesteparten av ungdommene følte seg overvåket. Halvparten syntes det var greit, mens den andre halvparten ikke syntes noe særlig om det.

– Noen ungdommer, spesielt de yngste, synes det er greit at foreldrene holder oppsikt, men jo eldre de blir jo mer frihet ønsker de seg. De har jo sine hemmeligheter som de skal få lov til å ha og ikke alle ungdommer er interesserte i at foreldrene skal vite hvilken gate eller hus de er i. Mange ungdommer føler at foreldrene ikke stoler på dem.

REAGERER: «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik tror ikke alle foreldre har reflektert over hvordan denne overvåkningen oppleves for ungdommene. FOTO: Cappelen Damm
REAGERER: «Helsesista» Tale Maria Krohn Engvik tror ikke alle foreldre har reflektert over hvordan denne overvåkningen oppleves for ungdommene. FOTO: Cappelen Damm Vis mer

Bekymret når datteren ikke svarer

At det kan være vanskelig å gi slipp på kontrollen når barna kommer i slutten av tenårene, er noe en mamma KK har snakket med kjenner seg godt igjen i.

Etter at hennes nitten år gamle datter begynte å gå på byen, har moren hatt flere kvelder med stress og dårlig søvn. Spesielt nå som datteren har kommet i gang med russefeiringen.

– Hvis jeg sender henne melding og spør hvor hun er, svarer hun som regel raskt. Men det hender noen ganger at det kan gå noen minutter og da farer tankene gjennom hodet mitt med en gang. Jeg ser for meg at hun er kidnappet og jeg er omtrent klar for å ringe til politiet.

– Mannen min reiser mye i forbindelse med jobb og om han er hjemme får han meg til å slappe av, men når jeg er alene kan det bli masse bekymringer.

Men selv om hun er engstelig, ønsker moren ikke å overvåke datteren. Hvis hun gjør det, tror hun at hun kan ende opp med å skyve henne fra seg.

– Da hun var yngre kunne jeg se hvor hun var på Snap Map, men nå har hun tatt oss vekk, noe jeg har forståelse for. Jeg synes det er viktig at foreldre er der for ungdommene sine. Det er jo når de er 18 år og blir introdusert til alt som kan skje på fest, at det virkelig kan bli farlig. Samtidig må man finne en gylden middelvei, hvis ikke kan du fort stenge døra for ungdommen.

– Jeg kjenner til flere ungdommer som har flyttet hjemmefra fordi foreldrene blander seg for mye. Man må derfor finne ut hva som fungerer for alle, men det er ikke lett.

Forstår at enkelte velger å overvåke

Moren synes ikke det er greit at enkelte foreldre overvåker barna sine selv etter at de har flyttet hjemmefra, men har forståelse for at enkelte tyr til det skrittet.

– Datteren min har heldigvis ikke noe imot at jeg vet hvor hun er og hun forteller meg derfor alltid hvor hun skal på fest. Men dersom ungdommen for eksempel sovner full og ikke vet hvor han eller hun er, kan man jo bruke telefonen for å se adressen. Det er ikke nødvendigvis slik at foreldre ønsker å overvåke barna sine, de gjør det fordi de er redde - en redsel jeg selv har kjent på.

Moren erkjenner at dette med å slippe opp på kontrollen er noe hun selv må jobbe med.

– Til høsten skal datteren min kanskje flytte for å studere og det gruer jeg meg til. På et eller annet tidspunkt må du slippe taket, men jeg har jo ikke vært gjennom dette før. Jeg har aldri vært mor til en på 19 år og sitter ikke på noen fasit over hvordan det skal gjøres. Jeg tror dessuten at man aldri blir for gammel for å bekymre seg over ungene sine.

Vet ikke at de bryter loven

Hvorvidt det er greit å overvåke ungdommene eller ikke, kommer ifølge Tale Maria Krohn Engvik helt an på hva ungdommene selv synes om saken - uansett om de er 13, 18 eller 23 år gamle.

Hun peker på at barna også har loven på sin side, noe hun tror mange foreldre ikke er klar over. Selv om foreldre har rett til å bestemme en god del ting i barnas liv, har barn nemlig rett til et privatliv.

Dette innebærer at foreldre ikke har lov til å overvåke barna sine hele tiden, for eksempel ved å kreve at de alltid har på Snap Map.

Foreldre har imidlertid rett til å gi barna innetider eller begrense tilgangen til mobil, men allerede som 15-åringer har de unge stor selvbestemmelsesrett og rett til økt frihet. FNs barnekonvensjon slår også fast at barn har rett til et privatliv, og at denne retten øker med alderen.

Dersom foreldre krever at barna skal ha på Snap Map etter at de har fylt 18 år, er dette et brudd på norsk lov.

– Det å gi hverandre tillitt og løse ting som er vanskelig gjennom å snakke sammen, er mye viktigere enn å overvåke dem, sier Engvik.

– Har man så mye angst at man ikke takler at man ikke kan se hvor ungdommen befinner seg, er det den voksne som har problemer og som trenger hjelp og støtte. Se innover i deg selv, hva handler dette om? Bærer man kanskje på traumer fra sin egen ungdomstid som man ikke har fått jobbet med? I slike tilfeller kan det hende man bør snakke med en psykolog eller fastlegen sin.

Overvåkes etter at de flytter hjemmefra

Også ungdommer som hadde flyttet hjemmefra for å studere fortalte at foreldrene deres tvang dem til å ha på Snap Map, noe de gjorde fordi det ellers ville bli så mye mas og styr.

En student fortalte at hun hadde håpet på å komme ut av morens jerngrep da hun flyttet for seg selv, men den gang ei.

En konsekvens av denne stadige overvåkingen, kan ifølge Engvik bli at ungdommen heller velger å gjøre ting bak foreldrenes rygg.

– Alle ungdommer har en innebygd eventyrlyst inni seg, de vil finne seg selv og dra ut i verden. For å gjøre dette trenger de å skape litt avstand til foreldrene sine for å finne ut hva de vil gjøre og hvem de er. Hvis de ikke får lov til å flakse med vingene sine, må de i større grad gjøre det i skjul.

– Det er hverken bra med for streng kontroll eller at det er fullstendig fritt for regler. Ungdom liker å ha en trygghet i form av klare rammer og god dialog. Sammen kan dere bli enige om hvordan dere vil ha det, men det er utrolig fint at vi lar dem få prøve seg litt på egenhånd, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer