Foreldrekonflikt kan få alvorlige konsekvenser for barn

Foreldrekonflikt er forbundet med blant annet høyere nivå av depresjon, angst og aggresjon, selvskadingsadferd, rus og lavere selvtillit. Foto: Shutterstock.com ©
Foreldrekonflikt er forbundet med blant annet høyere nivå av depresjon, angst og aggresjon, selvskadingsadferd, rus og lavere selvtillit. Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En fersk rapport fra Divisjon for psykisk helse ved Folkehelseinstituttet, som på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) har oppsummert hva vi vet om negative konsekvenser av foreldrekonflikt og samlivsbrudd for barn og ungdom, og i hvilken grad mekling kan bidra til å hindre slike konsekvenser.

Foreldrekonflikt og samlivsbrudd

Omtrent ett av ti norske barn mellom 6 og 15 år bor i husholdninger der foreldrene er i konflikt med hverandre, og årlig opplever 10.000 barn opplever skilsmisse.

De fleste av studiene om konsekvensene av foreldrekonflikt for barn og ungdom er fra Nord-Amerika, og kun et fåtall fra Norge og Norden.
- Studiene tyder på at foreldrekonflikt har negative konsekvenser for barn og ungdom på en rekke utfall, sier divisjonsdirektør Ellinor F. Major ved Divisjon for psykisk helse og prosjektleder for arbeidet med rapporten.

Les også: Samarbeid om samvær

Kan virke inn på barnets psykiske helse

- Foreldrekonflikt er forbundet med høyere nivå av depresjon, angst og aggresjon, selvskadingsadferd, lavere selvtillit, dårligere psykisk helse, skoleprestasjoner og mellommenneskelige relasjoner, og rusproblemer, sier hun.
- Det er likevel viktig å huske at foreldrekonflikt og samlivsbrudd sannsynligvis har ulik effekt på barn avhengig av deres alder og utvikling.  Forskjeller på barns mestringsstrategier og emosjonelle regulering gjør at noen barn er mer motstandsdyktige enn andre, sier Ellinor F. Major.

Mulige forklaringer på negative konsekvenser

Foreldrekonflikt og samlivsbrudd kan virke negativt på barn og unge gjennom en rekke ulike mekanismer som for eksempel redusert evne til ivaretakelse av barnet, forhøyet fysiologisk aktivering hos barnet og ved at barnet tar på seg skyld for foreldrenes konflikt.

Les også: Avstandsforeldre

Mekling hjelper!

Mekling er et virkemiddel som brukes for å løse omsorgsfordeling og lage samværsavtaler når foreldre med felles barn under 16 år velger å gå fra hverandre. Hensikten er at en nøytral tredjepart skal hjelpe partnere å finne løsninger som ivaretar både foreldrenes og barnas interesser. Norge er det eneste landet i verden hvor mekling er en obligatorisk offentlig ordning. Funnene fra studiene i rapporten tyder på at mekling kan bidra til bedret kommunikasjon mellom foreldre.

- Vi håper at vi med denne rapporten kan bidra til å rette søkelyset mot både det vi vet og det vi ikke vet når det gjelder å forebygge negative effekter for barn og unge av samlivsbrudd og konflikter. Særlig håper vi at rapporten kan stimulere til mer forskning som med større sikkerhet kan vise om mekling kan ha positiv effekt på barn og unges atferd, livskvalitet og helse, sier Ellinor F. Major, som påpeker behov for mer forskning på området.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer