Foreldreplakaten - for alle med barn i barnehagen

Slik får du et godt samarbeid med barnehagen.

BARNEHAGESTART: Snart starter mange av landets ettåringer i barnehagen. Foto: NTB Scanpix
BARNEHAGESTART: Snart starter mange av landets ettåringer i barnehagen. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er lurt å avklare hva barnehagen forventer av deg, enten på tilvenning eller på et foreldremøte, sier Marie Skinstad-Jansen, leder for Foreldreutvalget for barnehager.

Det er en stor overgang for både foreldre og barn å begynne i barnehagen, og det kan være lurt å forberede seg godt.

LES OGSÅ: Klær i barnehage: Dette trenger barnet!

Viktig med samarbeid

Samarbeidet mellom hjem og barnehage er av stor betydning for barnets opplevelse av barnehagetilbudet. Skinstad-Jansen anbefaler foreldre å:

GIR RÅD: Marie Skinstad-Jansen, leder for Foreldreutvalget for barnehager. Foto: Privat
GIR RÅD: Marie Skinstad-Jansen, leder for Foreldreutvalget for barnehager. Foto: Privat Vis mer

 • Sette seg inn i rutiner
 • Respekter barnehagens rutiner. For eksempel hvis det er turdag på tirsdag og barnet må være i barnehagen innen 09.00, gi beskjed hvis barnet en dag ikke rekker å være der til tiden
 • Merk alle klær. Det er vanskelig for barnehagen å vite hvem som eier alt
 • Ta deg tid til å snakke med personalet ved henting og levering. Det gir en god dialog
 • Engasjer deg 

- Gjør foreldrene alt dette, har foreldrene tatt sin del av ansvaret for et godt samarbeid. Barnehagen har et ansvar for å gjøre foreldrene trygge. Er foreldrene trygge blir barna trygge, og trygge barn trives bedre, sier Skinstad-Jansen.

Hun forteller at et godt samarbeid mellom hjem og barnehage er veldig viktig.

- Man ser at barna trives bedre i barnehagen der det er et godt samarbeid.

LES OGSÅ: Sjekk hvor mange barn det er per ansatt i din barnehage

RESPEKTER RUTINER: Respekter barnehagens rutiner. For eksempel hvis det er turdag på tirsdag og barnet må være i barnehagen innen 09.00, gi beskjed hvis barnet en dag ikke rekker å være der til tiden. Foto: NTB Scanpix
RESPEKTER RUTINER: Respekter barnehagens rutiner. For eksempel hvis det er turdag på tirsdag og barnet må være i barnehagen innen 09.00, gi beskjed hvis barnet en dag ikke rekker å være der til tiden. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Foreldreplakaten

Ofte er barnehagen barnets første erfaring med å delta i et fellesskap med jevnaldrende. Barnehagen har ifølge fubhg.no hovedansvaret for å fremme god kontakt og samarbeid med foreldrene, men foreldre har også ansvar for at den gode kontakten oppstår.

- Foreldre har rett til å kunne stille krav og ha forventninger til personalet, men det forventes også at foreldre bidrar til å fremme kontakt og samarbeid. Denne kontakten er nødvendig for at reell foreldremedvirkning skal kunne skje. Foreldremedvirkning innebærer at foreldre tar del i barnehagens virksomhet, uttrykker egne tanker og meninger og er med på å utforme tilbudet barnet får i barnehagen. Hvor aktiv deltakelsen blir, er naturlig nok avhengig av den enkeltes kapasitet og mulighet, sier Skinstad-Jansen.

Det er flere måter foreldre kan vise sitt engasjement på enn det å være fysisk til stede i barnehagen. Foreldreutvalget for grunnopplæringen har utarbeidet en foreldreplakat, som handler om hva foreldre kan gjøre for å bli mer aktive i forhold til eget barn.

FUGs foreldreplakat vektlegger foreldrerollen:

 • Være bevisst at du er den første og viktigste ”pedagogen” i ditt barns liv.
 • Være bevisst at dersom du er engasjert og interessert, får barnet ditt en tryggere og mer forutsigbar barnehagehverdag. Båndene mellom hjem og barnehage styrkes.
 • Snakke med barnet ditt om det som har skjedd i løpet av barnehagedagen.
 • Engasjere deg i barnehagens aktiviteter. Da blir barnet mer motivert og vil kunne trives bedre i barnehagen.
 • Ha tro på egen rolle og din mulighet til å påvirke. Dette er viktig for barnet!
 • Være bevisst på at når du har et godt forhold til barnehagepersonalet, påvirker det ditt barns trivsel i barnehagen. Når barnet ditt opplever at du har en åpen, tillitsfull og fri kommunikasjon med personalet, vil det slappe av og slippe å bruke egne krefter på å bekymre seg over det som skjer.
 • Prøve å bli kjent med de andre foreldrene. Dette fører til bedre samarbeid og oppfølging.
 • Huske at du er viktig for barnets barnehagehverdag, og at du er den viktigste personen i ditt barns liv.
GOD DIALOG: Samarbeidet mellom hjem og barnehage må bære preg av en gjensidig anerkjennelse. Foto: NTB Scanpix
GOD DIALOG: Samarbeidet mellom hjem og barnehage må bære preg av en gjensidig anerkjennelse. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gjensidig anerkjennelse

Ifølge fubhg.no opplever noen barnehager at det kan være vanskelig å få foreldrene aktivt med på det som skjer i barnehagen. Samtidig har flere foreldre erfaring med at de primært blir invitert til å bake kaker, arrangere fester og delta på dugnader.

- Foreldrene må få delta et i et reelt samarbeid med barnehagen. Det utfordrer barnehagen på hva foreldrene inviteres med til, og på hvilken måte. Barnets beste må alltid stå i fokus når foreldre og personalet kommuniserer og samarbeider. Både foreldre og personalet kan være usikre på hva den andre part forventer. En gjensidig forventningsavklaring kan være med på å legge grunnlaget for et trygt, forutsigbart og godt samarbeid, sier Skinstad-Jansen.

Ifølge henne er mange foreldre redd for å ta opp kritikk med barnehagepersonalet i frykt for at det skal gå utover eget barn. Det er viktig at personalet har drøftet denne problemstillingen, og evner å kommunisere trygghet rundt uenighet til foreldrene.

- Foreldre og personale må også diskutere hva foreldrene skal medvirke til, dette må skje i dialog med foreldrene. Samarbeidet mellom hjem og barnehage må bære preg av en gjensidig anerkjennelse. Det er ikke bare barnehagens personale som skal anerkjenne foreldrene. Foreldrene må også anerkjenne personalet og den kompetansen de har og det arbeidet de gjør. Først da kan hjem og barnehage få til et samarbeid til det beste for barnet

LES OGSÅ: Barnehagestart - rett til fri?

 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer