Forkjølelse

Vanligste sykdom hos barn og voksne.

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forkjølelse skyldes en virusinfeksjon i nesen og halsen, og er en uskyldig, smittsom sykdom som er svært vanlig hos barn. Mer enn 200 forskjellige virus gir forkjølelsesliknende sykdom. Rhinovirus er navnet på et av de vanligste virusene som forårsaker forkjølelse. Man regner med at mange forkjølelser skyldes også ukjente virus.

Voksne rammes av forkjølelse 1-2 ganger per år, barn under syv år rammes 7-9 ganger per år, selv om de ellers er friske og sunne. (1)

Smitte:

Smitter lett via nærdråpesmitte fra hosting og nysing fra personer med smitte. Kan også smitte via hender og f.eks. dørhåndtak (hvis det her finnes dråper fra munn/svelg)

Det tar 2-4 dager fra man er smittet til sykdommen bryter ut. (1)

Symptomer:

  • Snue
  • Nysing
  • Tett nese, som hos spedbarn kan gjøre det vansklig å spise
  • Hoste og sår hals, heshet
  • Rennende øyne
  • Hodepine
  • Muskelsmerter
  • Ingen eller kun lett feber (1)

Forskjell på forkjølelse og influensa 

Forskjellen på forkjølelse og influensa er graden av symptomer. Influensa gir høyere feber. (2)

– Ved vanlig forkjølelse blir barnet ofte ikke veldig sykt og kommer seg etter få dager. Influensa skyldes influensavirus og gir høy feber, muskelverk, ordentlig sykdomsfølelse i tillegg til forkjølelsessymptomer som feks hoste og snørrete nese, sier lege Mariam Löfwander.

Behandling

Ingen behandling for å stoppe sykdommen finnes. Den må bare gjennomgås. Det kan være lurt å gi barnet nesedråper og heve hodegjerdet på sengen, for å forebygge at forkjølelsen utvikler seg til en ørebetennelse.

Dr. Mariam Löfwander: Forkjølelse går heldigvis over av seg selv!!
Dr. Mariam Löfwander: Forkjølelse går heldigvis over av seg selv!! Vis mer

– Forkjølelse går heldigvis over av seg selv. Hvis barnet er medtatt og slapt av feberen, kan man gi Paracet som stikkpille de de minste eller sugetablett, mikstur eller tablett , til de større barna. Saltvannsdråper eller spray kan lindre tett nese. En 'neseballong' kan hjelpe å få ut snørret av nesen (spør på apoteket). I tillegg er det viktig å tilse at barnet får i seg nok væske og slapper av, forteller Löfwander.

Spedbarn kan ha effekt av å få noen dråper morsmelk i nesen. Det fungerer som nesespray.

Se også råd ved generell feber.

Nødvendig å oppsøke lege?

– Oppsøk lege hvis barnet har hatt feber mer enn 3 dager, eller hvis barnet er svært slapt, og/eller ikke klarer å drikke nok. Er du i tvil, så ta kontakt med legen, råder Löfwander. 

Et spedbarn bør til lege innen 24 timer hvis han eller hun ikke vil spise, har feber over 39 °C, eller virker sykt. Du bør også søke lege hvis hosten ikke er blitt bedre etter 5 dager, eller det kommer symptomer som øreverk (Barnelegen, Valman)

Hvis ditt barn er sløvt eller har vansker med å puste, skal du ringe til legen med det samme.

Folkehelseinstituttet skriver at foreldre med barn som har feber og påvirket allmenntilstand bør også ha andre mulige infeksjonssykdommer i tankene. En hjernehinnebetennelse vil starte på samme måte som en forkjølelse. Les om hjernehinnebetennelse (meningokokksykdom)

 


Skrevet av sykepleier Elisabeth Lofthus 
Kilder:
1. Folkehelseinstituttet, rhinovirus 
2. Folkehelseinstituttet, influensa
3. Barnets helsebok, Löfwander
4. Barnelegen, Dr. Bernard Valman, Teknologisk forlag 1998

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer