Forkjølelse barn:

Forkjølet barn: Når skal du oppsøke lege?

Her er rådene som faktisk hjelper!

LINDRE FORKJØLELSE: Når familiens minste blir forkjølet, kan det bli en stor påkjenning for hele familien. FOTO: NTB Scanpix
LINDRE FORKJØLELSE: Når familiens minste blir forkjølet, kan det bli en stor påkjenning for hele familien. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Snørr, hoste og våkenetter – årstiden vi nå er inne i kan være en tøff tid for små barn og ikke minst foreldrene deres. Tiden frem mot jul er beryktet for mye forkjølelse, da virus faktisk overlever best i den kalde høst- og vinterluften.

For foreldre med små barn, kan det synes som om den ene forkjølelsen avløser den neste. Kari Lise J. Eidjar, fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest, forklarer at det er helt normalt at små barn er mye mer syke enn voksne.

– Immunitet er noe vi bygger gjennom å ha infeksjoner. Nyfødte som ammes beskyttes av mors antistoffer de første månedene, men etter hvert skal de bygge opp sitt eget immunforsvar. Når barn kommer i kontakt med virus og bakterier lager kroppen egne krigere, det dannes antistoffer. Det er derfor ingen grunn til å ikke utsette barn for dette – med mindre barnet har en medfødt sykdom som tilsier at det er fornuftig.

– I småbarnsalderen er det ikke unormalt å ha et sted mellom fem og ni luftveisinfeksjoner i løpet av et år. Det første året i barnehagen kan det være spesielt mye sykdom, noe som oppleves som grusomt både for foreldre og barn. Men idet barna begynner på skolen er de oftest herdet mot det meste og sjeldnere syke.

Løs opp med nesesuger eller nesespray

Forkjølelse kan også ramme de aller minste og dersom babyen blir syk, er det ifølge Eldjar spesielt viktig at foreldrene passer på at barnet ikke har pusteproblemer.

– Små babyer puster gjennom nesa og disse luftveiene er ganske smale og trange. Når de blir forkjølet hovner neseslimhinnene opp, slik at de blir tette i nesa og det kan komme mye snørr. Det er derfor viktig å holde luftveiene i nesa åpne, enten ved å gi saltvannsdråper eller suge ut snørret.

Gode hjelpemidler for å få løst opp i nesa er nesesuger eller nesespray med saltvann for babyer, som er å få kjøpt på apoteket.

– Babyer kan få litt panikk av nesesprayen, da de gjerne begynner å nyse mens snørr og tårer spruter. Men dette er veldig effektivt, så du kan godt skylle opp til åtte ganger per dag hos små barn for å holde nesa åpen. Spray forsiktig og vent en liten stund mellom hvert nesebor slik at barnet får puste litt.

LES OGSÅ: Hva er forskjellen på forkjølelse og influensa?

TETT NESE HOS BABY: Det er viktig å holde luftveiene i nesa åpne hos babyer. Nesesuger eller nesespray kan være gode hjelpemidler. FOTO: NTB Scanpix
TETT NESE HOS BABY: Det er viktig å holde luftveiene i nesa åpne hos babyer. Nesesuger eller nesespray kan være gode hjelpemidler. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Greit å gi febernedsettende ved redusert allmenntilstand

Martha Lamøy, allmennlege i spesialisering ved Byporten Legesenter, forteller at feber er den vanligste årsaken til at foreldre oppsøker henne med barna sine.

Forkjølelse er en mild infeksjon som oftest forårsakes av virus og dette er den vanligste årsaken til feber hos barn. Men hos barn som er yngre enn tre måneder og for tidlig fødte barn, sees ofte bakterielle infeksjoner så disse bør alltid ses av lege hvis de får feber.

– Bakterier kan vi behandle med antibiotika, mens virus har vi lite å stille opp med og da blir ofte behandlingen å dempe symptomene, forklarer hun.

GREIT Å GI FEBERNEDSETTENDE: Men ifølge lege Martha Lamøy bør barn helst ikke få andre typer enn paracetamol. - Barn i alle aldersgrupper, inkludert nyfødte og spedbarn, tolererer paracetamol, sier hun. FOTO: Privat
GREIT Å GI FEBERNEDSETTENDE: Men ifølge lege Martha Lamøy bør barn helst ikke få andre typer enn paracetamol. - Barn i alle aldersgrupper, inkludert nyfødte og spedbarn, tolererer paracetamol, sier hun. FOTO: Privat Vis mer

Fordi feber er en naturlig del av kroppens forsvar mot infeksjoner, trenger man ifølge Lamøy ikke gi febernedsettende medisiner dersom det virker som at barnet har en grei allmenntilstand.

– Ordet allmenntilstand er svært diffust, men den aller viktigste vurderingen hos et sykt barn gjøres av mor og far. De kjenner barnet og de merker om noe ikke er som det skal. Mor og fars opplevelse av barnet er mye viktigere for å vurdere barnet, enn feberen i seg selv.

– Men dersom barnet drikker eller spiser lite, kan det være gunstig å gi febernedsettende for å bedre allmenntilstanden slik at de tar til seg væske. Man bør også gi febernedsettende ved høy feber for å unngå komplikasjoner ved svært høy kroppstemperatur.

Dersom du ønsker å gi barnet ditt febernedsettende medisiner, er preparater som inneholder paracetamol et anbefalt førstevalg. Årsaken er at det har lite bivirkninger.

– Barn i alle aldersgrupper, inkludert nyfødte og spedbarn, tolererer paracetamol. Er du i tvil, ring legevakten der du bor, de kan veilede deg om du er usikker. Gi også barnet rikelig med drikke, da svette øker varmetapet men dehydrer også barnet. Se etter barnet ofte, gjerne hver andre time. Tilstanden kan endres raskt, derfor er det viktig å følge med, råder hun.

LES OGSÅ: RS-virus: her er symptomene du bør være oppmerksom på

Hold soverommet litt kjølig

Et annet godt tips er ifølge lege Kari Lise J. Eidjar å holde det forholdsvis kjølig på soverommet, helst en temperatur som ligger rundt 15-16 grader.

Du kan også ta med deg babyen på en trilletur ut i kulda, men pass på at barnet ikke blir liggende overopphetet i vogna. Det anbefales ikke å ta de minste ut når det er kaldere enn ti minusgrader.

– Det er alltid lurt å la syke barn sove inne hos foreldrene, ikke i samme seng men kanskje på en madrass ved siden av. Er feberen høy er det lurt å sjekke ungen på natta. Barn med feber skal ikke ha på seg dyne eller pysjamas, kun en singlet og et sengeteppe – selv om ungen kanskje hutrer og fryser. Dette senker kroppstemperaturen og etter en halvtime vil barnet føle seg mye bedre.

Pass på at barnet får i seg nok væske

Dersom barnet for eksempel har fått en kraftig halsbetennelse, kan det gjøre så vondt i halsen at det er vanskelig å få i seg tørt eller vått. I slike tilfeller er det ifølge Eldjar ekstra viktig å passe på at barnet ikke blir dehydrert.

– Følg med på barnets bleier, barn skal tisse hver tredje til fjerde time. Det behøver ikke at bleien trenger å være helt våt, bare det kommer litt. Dersom det går mer enn seks timer bør man følge med og har det gått over 12 timer, bør man komme seg til lege.

VIKTIG MED NOK VÆSKE: Saft eller mango fryst i terninger er fint å gi til barn som sliter med å få i seg nok væske, tipser lege Kari Lise J. Eldjar. FOTO: Legevakt Vest
VIKTIG MED NOK VÆSKE: Saft eller mango fryst i terninger er fint å gi til barn som sliter med å få i seg nok væske, tipser lege Kari Lise J. Eldjar. FOTO: Legevakt Vest Vis mer

– Det som nesten alltid funker, er å gi barnet is. Lag for eksempel saft og frys den ned i isterningsposer. Man kan for eksempel også skrelle en mango og fryse den ned med litt væske, da denne har en glatt overflate som ikke er vond å svelge.

– En 50-50 miks av kullsyreholdig blå Farris og eplemos, er også fint å gi til små barn. Da får de i seg en god fordeling av salt og sukker.

Hun understreker imidlertid at dersom du har en liten baby som ikke får i seg noe annet enn morsmelk eller vann, er terskelen mye lavere for å kontakte legen.

Barn som illskriker i time etter time, er apatisk og slapp eller har sluttet å tisse, skal alltid til lege.

– Dersom barnet har høy feber og ikke responderer på paracetamol, kan du sette dusjen på tretti grader og ta barnet med inn. Det er spesielt bra å få kjølt ned hodet, da hodet er stort på barn i forhold til kroppen slik at temperaturen faller raskere. Barnet kan skrike og skjelve av denne behandlingen, men etter et par minutter kjenner de at de kvikner til og får det mye bedre. Dette er spesielt bra for å unngå feberkramper, sier hun.

Damp kan løsne slim og snørr

Noen foreldre sverger til bad eller damp for å løsne slim og snørr hos barna, men ifølge Eldjar bør syke barn ikke tas med inn i en badstue.

– Det er alt for varmt og bad kan få temperaturen til å stige dersom barnet har høy feber. Det beste er å ta med barnet inn på badet og sette høy temperatur og full guffe på dusjen, uten å eksponere barnet for vannet og bare la det puste inn lufta. Damp løsner ofte opp.

– Tidligere rådet man mødre til å sprute litt morsmelk i barnets nese eller som øyedråper ved øyekatarr, men dette har man gått helt bort ifra. Årsaken er at morsmelken inneholder mye sukker som gir god trivsel for bakterier.

LES OGSÅ: Brukt opp kvota ved barns sykdom?

FEBER HOS BABY: Barn som er yngre enn tre måneder, bør ved feber alltid ses av en lege. FOTO: NTB Scanpix
FEBER HOS BABY: Barn som er yngre enn tre måneder, bør ved feber alltid ses av en lege. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

La barnet ligge med hevet hode og overkropp

Hoste kan som kjent være svært plagsomt. For å lindre hosten, kan du ifølge lege Martha Lamøy, forsøke å heve hodeenden på sengen slik at barnet ligger med hevet hode og overkropp. Du kan få kjøpt spesielle klosser som kan brukes til å heve føttene på for eksempel en sprinkelseng.

Antitussiver er hostedempende midler som kan hjelpe mot plagsom tørrhoste. Særlig hvis hosten går utover nattesøvnen. På apoteket finnes flere typer som også passer for barn og som ikke trenger resept. Dersom barnet hoster slik at man vurderer reseptbelagt medisin bør man kontakte fastlege først, ikke legevakt, for å utelukke andre årsaker til hosten og ikke minst bli fulgt opp av en som kjenner barnet, sier Lamøy.

– Hoste som varer i opptil tre uker kalles akutt eller forbigående hoste. Varer hosten i over tre uker hos barn bør man kontakte fastlege for vurdering og eventuelt hjelp med råd om hostedempende lindring.

Dersom barnet etter 4-5 dagers sykdom ikke viser tegn på å bli bedre, har høy feber, får pusteproblemer eller har andre tegn til komplikasjoner, er det ifølge Lamøy på tide å ta barnet med til lege.

– Hvis barnet får akutt forverret allmenntilstand kan man kontakte legevakten. Men hvis situasjonen ikke er akutt, er det best å kontakte fastlegen som kjenner til barnet og historikken. Samt at fastlegen kan følge dere og barnet opp videre hvis det blir behov for det.

Du bør oppsøke legen når:

  • Barnet har hatt feber i mer enn fire-fem dager
  • Barnets hoste har vart i mer enn tre uker eller om den er svært kraftig (kikhoste)
  • Barnet har redusert allmenntilstand, feber som ikke lar seg redusere med febernedsettende eller barnet ikke får i seg nok væske
  • Barnet er under tre måneder gammel og har feber

LES OGSÅ: Bør søsken holdes hjemme for å unngå smitte?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer