Forkjølelse barn:

Forkjølet barn: Når skal du oppsøke lege?

Her er rådene som faktisk hjelper!

LINDRE FORKJØLELSE: Når familiens minste blir forkjølet, kan det bli en stor påkjenning for hele familien. FOTO: NTB Scanpix
LINDRE FORKJØLELSE: Når familiens minste blir forkjølet, kan det bli en stor påkjenning for hele familien. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Snørr, hoste og våkenetter – årstiden vi nå er inne i kan være en tøff tid for små barn og ikke minst foreldrene deres. Tiden frem mot jul er beryktet for mye forkjølelse, da virus faktisk overlever best i den kalde høst- og vinterluften.

For foreldre med små barn, kan det synes som om den ene forkjølelsen avløser den neste. Kari Lise J. Eidjar, fastlege og daglig leder ved Legevakt Vest, forklarer at det er helt normalt at små barn er mye mer syke enn voksne.

– Immunitet er noe vi bygger gjennom å ha infeksjoner. Nyfødte som ammes beskyttes av mors antistoffer de første månedene, men etter hvert skal de bygge opp sitt eget immunforsvar. Når barn kommer i kontakt med virus og bakterier lager kroppen egne krigere, det dannes antistoffer. Det er derfor ingen grunn til å ikke utsette barn for dette – med mindre barnet har en medfødt sykdom som tilsier at det er fornuftig.

– I småbarnsalderen er det ikke unormalt å ha et sted mellom fem og ni luftveisinfeksjoner i løpet av et år. Det første året i barnehagen kan det være spesielt mye sykdom, noe som oppleves som grusomt både for foreldre og barn. Men idet barna begynner på skolen er de oftest herdet mot det meste og sjeldnere syke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer