Disney-prinsesse:

- Forlaget bør skamme seg

«Et sunt kosthold hjelper deg til å se like bra ut som en Disney-prinsesse», står det i Disney-dagboken Mathilde Cvitanovic fant.

DISNEY-PRINSESSE: Mathilde Cvitanovic fikk sjokk da hun fant denne boken. Foto: Privat
DISNEY-PRINSESSE: Mathilde Cvitanovic fikk sjokk da hun fant denne boken. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Videre oppfordrer dagboken «Prinsessehemmeligheter» barn til å skrive opp hva de har spist i løpet av dagen. Både til frokost, lunsj og middag.

- Det er jo helt hårreisende at dette er en bok for barn, spesielt for jenter fra tre år og oppover, sier Mathilde Cvitanovic til KK.no.

- Det står svart på hvitt at hvis du fokuserer på kostholdet ditt, så vil du se ut som en Disney-prinsesse. Det er ikke til å misforstå. De må jo ha vært helt hjernedøde, de som laget denne.

Cvitanovic fant boken ved en tilfeldighet for en tid tilbake, og da hun la ut bildet i gruppen «Den selskabelige diskusjonsforening »på Facebook, lot ikke reaksjonene vente på seg.

«Helt sjukt», «trist og provoserende», «nei, nei, nei» er blant de mange kommentarene på Facebook-posten.

- Hva tror du konsekvensene av en slik bok kunne blitt for unge jenter?

- Det er jo veldig drøyt. Men man vet aldri hva som foregår inni hodene deres. Jeg synes ikke barn skal tenke på hva de putter i seg. Det skal foreldrene gjøre. Barn skal spise kake og kose seg.

Cvitanovic jobber på SFO, og merker at barna er mer bevisste på kropp i dag.

- De kan mye om trening og det er mye snakk om det. Du ser jo hva som skjer med ungdommer, jeg synes mange sliter med angst for kropp. Det er en tøff verden de skal inn i, da hjelper det ikke med slike bøker, mener hun.

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspresset

- Hvilket ansvar mener du hviler på forlaget her?

- Veldig masse. Det er jo de som skaper fokuset. De burde jo bare skamme seg. De må svare for seg!

KK.no kontakter redaktør Jo Langeland i Spektrum Forlag på telefon, som foretrekker å svare på mail.

- Hva tenker dere i Spektrum forlag om dette innholdet for barn?

- Jeg tenker vel at her er det kanskje en som har kjedet seg litt og forsøker å skaffe seg oppmerksomhet ved å lage ståhei på sviktende grunnlag. Faksimilebildet du sendte meg, viser altså bare litt av den ene siden, og utdraget helt tatt ut av sammenheng. Det kan forlede folk til å tro at vi og Disney ønsker å utøve kroppspress mot unge jenter, noe som selvsagt ikke er riktig, skriver Langeland og legger ved bilde av oppslaget.

BILDE AV OPPSLAGET: - Boka er på 92 sider og har dette ene oppslaget om favorittmat, skriver redaktøren.
BILDE AV OPPSLAGET: - Boka er på 92 sider og har dette ene oppslaget om favorittmat, skriver redaktøren. Vis mer

- Oppslaget har overskriften «Favorittmaten min.» Her kan leseren fylle ut hva hun/han har spist til frokost, lunsj og middag akkurat den dagen. Og på neste side kan leseren skrive ned hva slags snacks og matretter hun/han liker, og hva man ikke liker. Boka er på 92 sider og har dette ENE oppslaget om favorittmat. Å påstå at det er snakk om «loggføring av kosthold » er direkte usant, skriver Langeland og legger til at de fleste barn liker noen matretter bedre enn andre og at de i boka kan notere ned dette , samt aktiviteter og farger og mye annet de synes er gøy.

- Oppslaget oppfordrer til å spise sunt, ved å spise grønnsaker og frukt og drikke vann. Spiser og lever man sunt, vil man se sunnere, friskere og «bedre ut.» Den sammenhengen er relativt godt belagt vitenskapelig, og vi ser ingen grunn til å sette spørsmålstegn ved den dette. Så kan enkelte selvsagt velge å tolke «se bra ut» til å bety «oppfylle et passivt skjønnhetsideal», men det er i beste fall gammelmodig, i verste fall vrangvillig, skriver Langeland.

- Har et forlag et samfunnsansvar for å fremme likestilling og generelt sett gode verdier i utvalget bøker og hefter som det selger?

- Ja. En dagbok som dette fremmer barnas evne til å forholde seg aktivt til omgivelsene, sette ord på ting og formulere selvstendige tanker. Det er gode verdier.

- Hva tenker du om så kjønnsspesifikke bøker som denne?

- Tja, hva tenker du om å skrive for så kjønnsspesifikke magasiner som KK?Prinsessehemmeligheter er ment for barn som har lært å lese og skrive. Mange barn av begge kjønn har stor glede av å bruke språket til å notere ned personlige ting om seg selv, vennene og familien. Det kan nok være at prinsesse-tematikken har ekstra stor appell til jenter, men ikke glem at også mange gutter – jeg selv også, en gang i tiden – har hatt stor glede av eventyr om prinsesser som Askepott, Tornerose og Rapunsel, skriver Langeland.

- Den som har fått med seg en Disney-film med kvinnelige karakterer de siste tjue årene, vil innse at «Disney-prinsesse» i denne sammenhengen er en stråmann. Tidene forandrer seg, og Disney med dem. Dagens kvinnelige Disney-karakterer er selvstendige, handlende individer, ikke passive pyntedukker som sitter og venter på å bli reddet av en prins, skriver han videre. (Svaret er noe forkortet.)

Langeland har ikke fått reaksjoner på dagboken før i dag, og vil fortsette å selge den.

Kari Løvendahl Mogstad er lege og forfatter av boka «Kroppsklemma», en bok om kroppspresset barn og unge utsettes for i dag. Hun understreker at hun ikke har sett den konkrete boken, men at hun er kjent med en rekke lignende bøker rettet mot jenter.

KARI LØVENDAHL MOGSTAD: Er fastlege og fembarnsmor, og har skrevet boka "Kroppsklemma", med råd til foreldre om barn og unge og det som ofte kalles "generasjon prestasjon". Foto: Cappelen Damm
KARI LØVENDAHL MOGSTAD: Er fastlege og fembarnsmor, og har skrevet boka "Kroppsklemma", med råd til foreldre om barn og unge og det som ofte kalles "generasjon prestasjon". Foto: Cappelen Damm Vis mer

- Kropps- og utseendefokuserte budskap presses på barna fra de er helt små, og det er ganske drøyt noe av det vi ser. Det å snakke om kosthold til barn er uansett sårbart, og noe som skal gjøres med bevissthet og stor forsiktighet, fordi barn og unge gjerne er lett påvirkbare. I dette tilfellet har de virkelig tatt det ut til det ekstreme, med å lage kostlister og råd i en bok som faktisk leses av helt små jenter, som egentlig kanskje ikke har tenkt på dette i det hele tatt før. I tillegg er det nokså drøyt og bare trist at de blander sammen det å ha et «sunt kosthold» med det å se ut som en «Disney-prinsesse», skriver Mogstad da hun blir presentert utdrag fra boken via mail.

- Dette blir også svært problematisk sett i et kjønnsperspektiv, og det er med på å devaluere hva jenter står for og hvilke verdier de jobber for, skriver Mogstad og legger til at hun oppfatter det som en negativ trend at stadig flere varer deles inn i kjønn.

- Vi må også være klare over at det ikke er barna som kjøper disse tingene, det er vi voksne. Så at det er noen som reagerer, er veldig bra, og viktig, mener jeg.

LES OGSÅ: David Beckham får tyn for kyssebilde med datteren Harper (5)
LES OGSÅ: Slik snakker du med barn og tenåringer om overvekt
LES OGSÅ: Ja, det er normalt at du ikke får barnet til å spise, men det trenger nødvendigvis ikke å være farlig

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer