Forliggende morkake (Placenta praevia)

Publisert
Sist oppdatert

Hva er forliggende morkake?Dette er en tilstand hvor morkaken helt eller delvis dekker åpningen i livmoren - fødselkanalen. Normalt ligger morkaken i øvre delen av livmorhulen, men av og til kan den utvikle seg i nedre del. Årsaken til dette er usikker. Tilstanden avdekkes vanligvis ved ultralydundersøkelsen. Man vil få mistanke om forliggende morkake ved blødninger sent i svangerskapet, særlig dersom du ikke har smerter.

Les også: Alt om morkaken 

Ved ultralydundersøkelse før uke 20 i svangerskapet er morkaken forliggende hos 5-6%, mens knapt 1% av de gravide har forliggende morkake ved termin. Dette er på grunn av at morkaken trekker seg opp og bort fra livmoråpningen når livmoren vokser. Når livmoren strekkes på slutten av graviditeten, vil kanten på morkaken kunne løsne, og du vil kunne få en blødning. Ved en stor blødning vil morkaken ikke kunne gjøre sin oppgave - å forsyne fosteret med oksygen og næringstoffer.

Behandling:Du vil bli følgt opp med flere ultralydundersøkelser frem mot termin om du i uke 18-20 har fått påvist forliggende morkake. Hvis morkaken dekker fullstendig indre mormunn (nedre del av livmor) mot slutten av svangerskapet vil man gjøre et planlagt keisersnitt. Ved større blødninger må keisersnitt gjøres akutt, på grunn av fare for både mor og barns liv. Hvis morkaken dekker kun en del av mormunnen vil man kunne føde på vanlig måte - vaginalt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.