Forliggende morkake (Placenta praevia)

Publisert
Sist oppdatert

Hva er forliggende morkake?
Dette er en tilstand hvor morkaken helt eller delvis dekker åpningen i livmoren - fødselkanalen. Normalt ligger morkaken i øvre delen av livmorhulen, men av og til kan den utvikle seg i nedre del. Årsaken til dette er usikker. Tilstanden avdekkes vanligvis ved ultralydundersøkelsen. Man vil få mistanke om forliggende morkake ved blødninger sent i svangerskapet, særlig dersom du ikke har smerter.

Les også: Alt om morkaken 

Ved ultralydundersøkelse før uke 20 i svangerskapet er morkaken forliggende hos 5-6%, mens knapt 1% av de gravide har forliggende morkake ved termin. Dette er på grunn av at morkaken trekker seg opp og bort fra livmoråpningen når livmoren vokser.
Når livmoren strekkes på slutten av graviditeten, vil kanten på morkaken kunne løsne, og du vil kunne få en blødning. Ved en stor blødning vil morkaken ikke kunne gjøre sin oppgave - å forsyne fosteret med oksygen og næringstoffer.

Behandling:
Du vil bli følgt opp med flere ultralydundersøkelser frem mot termin om du i uke 18-20 har fått påvist forliggende morkake. Hvis morkaken dekker fullstendig indre mormunn (nedre del av livmor) mot slutten av svangerskapet vil man gjøre et planlagt keisersnitt. Ved større blødninger må keisersnitt gjøres akutt, på grunn av fare for både mor og barns liv.
Hvis morkaken dekker kun en del av mormunnen vil man kunne føde på vanlig måte - vaginalt.



 

Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus
Kilder:
- Aschehougs store bok om barnet, Vibeke Manniche, Aschehoug og co 2002
- Når livet blir til, Anne Marit Tangen, 1999 Ad Notam Gyldendal
- Elektronisk legehåndbok 1999-2002, "Urinveisinfeksjoner hos gravide" Norsk Helse Informatikk AS

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer