VANLIG Å ABORTERE: Opp til 20 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort. Det er vanlig å føle seg tom og trist etter en slik opplevelse.  Foto: NTB scanpix
VANLIG Å ABORTERE: Opp til 20 prosent av alle svangerskap ender med spontanabort. Det er vanlig å føle seg tom og trist etter en slik opplevelse. Foto: NTB scanpixVis mer

Forløpet til spontanabort

De aller fleste spontanabortene skjer i løpet av de første 12 ukene av svangerskapet.

Lommelegen.no: Det finnes dessverre ingen garantier for at et svangerskap vil gå bra. 

En spontanabort er per definisjon et svangerskap som går til grunne før fullgåtte 22 uker av svangerskapet.

– Spontanabort er ganske vanlig og forekommer mellom 10-20 prosent av alle påbegynte svangerskap. De aller fleste spontanabortene skjer i løpet av de første 12 ukene av svangerskapet, sier Lommelegens svarlege Liv Bente Romundstad, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.

Hun jobber også ved Spiren Fertilitetsklinikk, hvor hun daglig gir råd til kvinner som ikke blir gravide. 

LES OGSÅ: Ufrivillig barnløshet

EKSPERTEN: Gynekolog Mette Løkeland Foto: Ingrid Aasen Wærness, Studio 1 fotografene
EKSPERTEN: Gynekolog Mette Løkeland Foto: Ingrid Aasen Wærness, Studio 1 fotografene Vis mer

Derfor skjer spontanaborter

Spontanaborter er hyppig forekommende, ifølge Mette Løkeland, nettredaktør for Norsk gynekologisk forening og overlege på abortregisteret.

En av de vanligste årsakene til spontanabort er at mennesker produserer en del «feilvare» som ikke er forenelig med liv.

– Dette kan skje så tidlig at man ikke en gang har oppdaget at man er gravid. Mange spontanaborter når ikke helsevesenet, og det er ofte heller ingen medisinsk grunn for at helsevesenet skal involveres i alle spontanaborter. Derfor vil det aldri være en komplett oversikt over tallet på spontanaborter i befolkningen, har Løkeland tidligere uttalt til Lommelegen.no. 

Det er ofte vanskelig å gi en eksakt forklaring på spontanabort hos den enkelte. 

– Man vet fra studier at den vanligste årsaken er genetiske avvik hos fosteranlegget. Det er derfor lite eller ingenting man kan gjøre for å unngå en abort. Prognosen for neste svangerskap er god, opplyser Romundstad. 

Helsedirektoratet trekker frem de tre mest kjente årsakene til spontanaborter: 

  • Det kan ha oppstått genetiske defekter (feil i arvestoffene) og misdannelser hos fosteret (50-70 prosent av tilfellene).
  • Det kan være utviklingsfeil i morkaka.
  • I noen tilfeller kan det skyldes infeksjoner.


LES OGSÅ: Blødninger tidlig i svangerskapet

GYNEKOLOG: Liv Bente Romundstad er Lommelegens svarlege, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU.
GYNEKOLOG: Liv Bente Romundstad er Lommelegens svarlege, gynekolog og postdoktor ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU. Vis mer

Vanlige symptomer på spontanabort

Et vanlig symptom på spontanabort kan være blødning og noen opplever at graviditetssymptomene forsvinner. 

Det er sjelden at abortsymptomene er helt fraværende og at den gravide ikke merker noen ting. Begrepet er også kjent som «missed abortion» (MA).

– En ultralydundersøkelse vil i de fleste tilfeller kunne gi svar på om graviditeten er gått til grunne, sier Romundstad. 

Hvis du opplever blødning sammen med smerte, skal du være ekstra på vakt. 

– Får du menstruasjonsblødninger og smerter i magen, eller at det er så mye blod at du må bruke bind, bør du kontakte helsevesenet, har Cecilia Kleven, jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter, nylig uttalt til Lommelegen.no. 

Ved store blødninger skal kvinnen bli henvist til sykehus. 

LES OGSÅ: Mener hormonforstyrrende stoffer øker risiko for spontanabort

Hvordan forløper en spontanabort?

I mange tilfeller kan en spontanabort oppleves som en kraftig menstruasjon med litt kraftigere blødning og/eller mer smerter enn ved en menstruasjonsblødning. 

Hva slags behandling du får etter en oppdaget spontanabort blir bestemt ut fra hvor langt du er i svangerskapet, og etter funnene ved undersøkelsen, ifølge Helsedirektoratet. 

– I enkelte tilfeller er det nødvendig å gi tabletter eller gjøre utskrapning for å få tømt livmoren, forklarer Romundstad. 

Det er vanlig med småblødninger og litt økt utflod opptil et par uker etter en spontanabort.

– Man bør unngå samleie, bading og bruk av tampong i denne perioden. Kvinnen bør oppsøke lege dersom hun får feber, kraftige smerter, illeluktende utflod eller store blødninger, råder Romundstad. 

Det er ingenting du selv gjør eller ikke gjør som fremkaller aborten eller kan forhindre den. 

Hvis svangerskapet har var lenger enn 13 uker, kan du velge om fosteret skal bli gravlagt, plassert i en anonym minnelund for aborterte fosteret, eller bli behandlet som biologisk materiale. Du vil få informasjon om dette av helsepersonell, ifølge Helsedirektoratet. 

LES OGSÅ: Færre tar abort i Norge

Joprdmor Celia Kleven Foto: Oslo Jordmor og Kvinnesenter
Joprdmor Celia Kleven Foto: Oslo Jordmor og Kvinnesenter Vis mer

Blod betyr ikke alltid abort

En liten blødning tidlig i svangerskapet trenger ikke alltid å bety at det er en spontanabort. 

– Det er ikke uvanlig å oppleve en liten blødning, gjerne tidlig i svangerskapet. Mange opplever det og som oftest er det helt ufarlig, men mange blir redde, sier Kleven.

Så mange som en fjerdedel av alle gravide opplever en liten blødning i svangerskapet. Disse blødningene avtar og opphører som regel raskt, og trenger ikke bety at noe er galt eller at kvinnen aborterer.

– Blødningsårsaker kan være at egget fester seg mot livmorveggen. Gravide har lettblødende slimhinner og kan i forbindelse med samleie oppleve en lett, slimaktig blødning etterpå, forteller Kleven. 

LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen din når du tar en abortpille før uke 12

Risiko for ny spontanabort?

Det er liten risiko for gjentakelse etter en spontanabort, ifølge gynekolog Romundstad. 

– Dersom en kvinne opplever tre påfølgende spontanaborter bør hun utredes med tanke på eventuell bakenforliggende årsak, råder Romundstad. 

Neste menstruasjonen etter en spontanabort kommer vanligvis etter 3-7 uker, og kan oppleves som litt kraftigere og mer smertefull enn vanlig.  

– Det er anbefalt at man kan prøve å bli gravid etter første sikre menstruasjon, sier gynekologen. 

Har du spørsmål om gynekologi, barnløshet, fertilitet, graviditet og fødsel?
Send inn ditt spørsmål til Liv Bente Romundstad

Denne saken har tidligere blitt publisert på Lommelegen.no.

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: