Forløsning ved sugekopp (Vakuumekstraksjon)

Publisert
Sist oppdatert

Vakuumekstrasjon går ut på at barnet ved fødselen hjelpes ut ved bruk av en vakuumekstrator (også kalt sugekopp, sugeklokke)  Vakumekstrator består av en sugeklokke som med en slange er forbundet med en vakuumpumpe som skaffer undertrykk. Sugeklokken trekker fosterhodet ned gjennom fødselskanalen og virker dermed rie-stimmulerende.

Vakuumekstrator brukes særlig når fødselsriene blir svekket og fødselsarbeidet trekker i langdrag. Bruk av dette instrumentet krever ikke noen form for spesiell bedøvelse, og er dermed en operativ form for fødselshjelp som er enkel og brukbar.

Sugekoppen festes på fosterhodet. Babyer som blir født ved hjelp av sugekopp vil alltid få en fødselhevelse i hodet. Foreldrene kan synes dette ser avskrekkendes ut, man denne hevelsen svinner i løpet av noen få dager og er ufarlig. Huden kan også få litt skade, men dette leges også raskt.

Fødselshistorier, sugekopp:
En god fødselopplevelse: Hele fødselen var preget av ro og positiv stemning, takket være mannen min og en utrolig flink jordmor!
Fikk hjelp av vakuum: Da pressriene satte inn ville ikke kroppen lystre og hun hadde ryggsmerter. Vakuum fikk den lille ut.
Kom ut med vakuum: Det var dagen da "alle" skulle føde, og fødeavdelingen sto på hodet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer