- Forskjellene mellom USA og Norge er store!

Som småbarnsmor med ett bein i hvert land, har Johanna Grønneberg Mesa førstehånds innsikt i forskjellene når det gjelder barneoppdragelse.

PENDLER MELLOM NORGE OG USA: Johannas datter går i barnehage i to land, men trives best i den norske. Foto: Meandi
PENDLER MELLOM NORGE OG USA: Johannas datter går i barnehage i to land, men trives best i den norske. Foto: Meandi Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Programleder og forfatter Johanna Grønneberg Mesa har etter hvert fått god innsikt i hva det innebærer å ha små barn i USA og Norge.

De siste årene har hun sammen med sin amerikanske ektemann Vince og datteren Savannah (2,5), bodd vekselsvis i de to landene på grunn av jobb. – Forskjellene er store, sier hun.

Går i to barnehager

Savannah går for øyeblikket både i norsk og amerikansk barnehage - et felt hvor kulturforskjellene kommer spesielt godt til syne.

Johanna forteller at hun i starten hadde vansker med å se for seg at datteren i det hele tatt skulle kunne trives i barnehagen på Torshov i Oslo, som var langt ifra den rene og pene barnehagen de var vant med fra California.

– Jeg husker vi skulle på besøk for første gang, Savannah og jeg. Vi stod der og så på alle barna som løp rundt. Alt luktet gammelt pølsevann og i fjeset hadde alle snørr og størkna leverpostei. Jeg holdt godt i den lille rene hånden til Savannah og tenkte at her kan hun aldri være, her kommer hun ikke til å trives, sier hun.

BARNEOPPDRAGELSE: - Hvilket land deler dine verdier?

SJØ OG STRAND: Johanna setter pris på at man i California slipper å bruke vinterparkdress og ullklær. Foto: Meandi
SJØ OG STRAND: Johanna setter pris på at man i California slipper å bruke vinterparkdress og ullklær. Foto: Meandi Vis mer

Stort fokus på sikkerhet

Selv om mange nok vil hevde at det er et stort fokus på sikkerhet i norske barnehager, forteller Johanna at de i California tar det hele enda et skritt lengre.

– Barna er aldri ute om det regner eller er sol, kun lettere overskyet. I den amerikanske barnehagen går de ut to og to barn med hver sin barnehagetante og en av de bærer på førstehjelpsskrinet. Hvis Savannah får så mye som et skrubbsår, får vi tre vitneforklaringer på hendelsen.

- Nei, i den norske barnehagen tenkte jeg at vi umulig kunne trives. Men det har vist seg at Savannah og jeg liker den norske barnehagen mye bedre enn den amerikanske, smiler hun.

LES OGSÅ: Gulp, joggebukser og slitne ammepupper

Bedre tilrettelagt for yrkesaktive mødre

Som småbarnsmor med ett bein i hvert land, får Johanna ofte spørsmål om hvor hun synes det er enklest å ha barn.

– Men det vet jeg egentlig ikke. I jobben i USA er ikke ting like tilrettelagt for det å ha barn som det er i Norge. Du kan jo prøve å få gå hjem i lunsjen for å amme for eksempel, ler hun.

– I California synes jeg hverdagen og gjøremålene er enklere. Det er ingen overfylt trikk jeg skal dra en gjørmete og klissvåt unge på, det er ingen vinterparkdress eller åtte lag ull jeg skal pakke henne inn i, sier hun.

Ammepress eksisterer ikke

I boken «Etter fødselen – det alle glemte å si» skriver hun blant annet om den norske ammekulturen, og hvordan hun selv slet med å få det til. Det ammepresset mange norske mødre opplever, er så å si ikke-eksisterende i USA.

– Der er det ikke forventet at du skal føde naturlig og du må slettes ikke amme. Hvis du allikevel føder naturlig og ammer, så er du sett på som en tøffing!

– Da Savannah var seks måneder og jeg kom tilbake til LA og fortalte vennene mine at jeg ammet utropte de alle «Jøss!! For et gøy prosjekt!!! Nei, for en tøffing du er! Så gøy for deg da!» Alt jeg ville si var: NEI, det er ikke noe gøy. Jeg hater å amme, og det er ikke noe prosjekt jeg driver med - alle i Norge gjør det, det er forventet av oss, sier hun.

LES OGSÅ: - Jeg hatet å amme!

MER NATURLIG I NORGE: - Norske barn lever mer, sier Johanna. Foto: Meandi
MER NATURLIG I NORGE: - Norske barn lever mer, sier Johanna. Foto: Meandi Vis mer

Norske barn lever mer

Til tross for at det på enkelte områder kan virke lettere å være mor i USA, opplever Johanna det som naturlig og godt å føde og å ha små barn i Norge.

– Norske barn lever på en måte mye mer. De blir forklart hvorfor og ikke bare fordi. De uttrykker følelser mye bedre og er mer barn.

– I en barnehage i Hollywood har barna timere på seg så barnehagetantene kan si at «denne leken kan du, Peter, få låne i 3 minutter». Når tiden er ute blinker det i timeren og Peter må gi ifra seg leken. Løser det problemet? Ja. Men er det sånn det skal være?

Reagerer på norske matvaner

Hun sier også at enkelte ting som er helt vanlig blant norske foreldre, blir sett på som litt merkelig i USA. Her reagerer de på at vi sender barna våre så tidlig i barnehagen, da man i California vanligvis ikke starter før man er tre år. De reagerer også på at vi ammer så mye og lenge, og at vi alltid skal bære på barna i seler og skjerf.

Selv opplevde hun at datteren fikk med seg en beskjed hjem fra barnehagen om at matpakken hun hadde laget til henne ikke var sunn nok.

– Jeg gav med Savannah det jeg trodde var en ok matpakke. Jeg lagde to brødskiver med ost, som vi ofte gjør i Norge. Da fikk jeg tilbakemelding fra barnehagen om at de ønsket at matpakkene skulle inneholde et sunt og næringsrikt måltid. Brød og ost kvalifiserte ikke, ler hun. 

LES OGSÅ: Bør barnehagen ligge unna matboksen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer