Først ble vi hetset i anonymt brev

- Etter vi fikk barn, har vi ikke opplevd noe negativt, sier Dagny og Carina som er mødre sammen.

Publisert

I går kveld hadde tv-kanalen FEM premiere på sin nye serie «Familieliv» som omhandler seks forskjellige norske familier. Familiene representerer ulike måter å leve sammen på. Her blir vi blant annet kjent med familien Borge i Fredrikstad, som består av mødrene Carina og Dagny og deres to døtre som under innspillingen var tre og to år gamle.

Freyja Sól har Dagny som biologisk mor, mens Carina er biologisk mamma til Andrea Eik. Begge barna ble båret frem ved hjelp av samme donor i Danmark.

Ville kurere homofili

Dagny og Carina har vært kjærester i 15 år og gift i 6. Dagny kommer opprinnelig fra Island og etter at paret hadde bodd der en periode i 2005, flyttet de tilbake til Fredrikstad.  Like etter ankomst i Norge mottok de et lite hyggelig anonymt brev i posten. 

– I korte trekk sto det at Gud hadde skapt Eva og Adam og ikke Eva og Eva og at vi hadde misforstått dette. Det stod at vi var syke og at denne sykdommen kunne sammenlignes med kreft, Parkinson, Aids osv. Det stod også at det var håp for oss fordi vi kunne kureres ved hjelp av Gud. Vi kunne bli heterofile dersom vi ville ta imot hjelp, forteller Dagny og Carina.

Brevet var ikke underskrevet med navn, men paret antar at det kom fra en nærliggende menighet. – Noen dager senere mottok vi et blad i posten fra menigheten. Hovedartikkelen i bladet het «Mor+far+barn=sant», forteller Dagny.

LES OGSÅ: - Ble gratulert som pappa 

Feig handling 

Først valgte Dagny og Carina å le det hele bort, da de som voksne mennesker var trygge på seg selv og sin legning. De tenkte at det ikke var noe å bry seg om, men ved nærmere ettertanke ble de provosert av den feige måten de ble kontaktet på.

– Til tross for å ha så sterke meninger om homofil legning, turte avsender ikke å ringe på og ta en prat med oss face to face. Det hadde vært mer realt, da hadde vi nok invitert de inn på en prat, sier Carina. 

– Dersom de hadde villet prøve å omvende oss skulle de nok ha fått lov til å prøve det også. Da hadde de kanskje sett med egne øyne at det ikke er mulig, legger hun til.

Stod frem i media

Dagny og Carina valgte derfor å stå frem i avisen, hvor de fortalte om brevet de hadde mottatt.  

– Det gikk opp for oss at det fortsatt eksisterer mange fordommer mot homofile. Mange tror at vi i Norge er så tolerante og at vi ikke har problemer som dette lengre.

– Vi har kommet langt med homobevegelsen, men selv i 2014 er det en lang vei å gå, sier de to og legger til at dette også er en av årsakene til at de takket ja til å delta i serien «Familieliv».

LES OGSÅ: Ønsket om å få barn er altoppslukende 

Etter avisoppslaget fikk de mange positive tilbakemeldinger og de mottok blant annet blomster fra en ukjent som takket dem for at de ga homofile et ansikt. – Det syntes vi var veldig koselig og ga det at vi hadde stått frem en mening, sier de.

VIKTIG MED ÅPENHET: Da blir det mindre å prate om, mener Dagny og Carina. Foto: FEM/Christine Heim
VIKTIG MED ÅPENHET: Da blir det mindre å prate om, mener Dagny og Carina. Foto: FEM/Christine Heim Vis mer

 

Viktig med åpenhet 

Selv om det fortsatt finnes mange fordommer mot at homofile får barn, har paret ikke opplevd noe negativt etter at Freyja Sól og Andrea Eik kom inn i livene deres.

– Barna spør litt om familiesituasjonen vår selv, men de vet at de har to mammaer og ingen pappa og er tilfreds med det så langt, sier de.

Begge synes det er viktig å være helt åpne og trygge på det de er, slik at alle rundt dem også blir det. – Det tror vi bryter ned negative opplevelser og kommentarer. Folk trenger ikke å være nysgjerrige å begynne å prate, hvis det ikke er noe å prate om, sier Carina.

– Alle i barnehagen, både barna og de andre foreldrene, vet at de har to mammaer. Ennå er barna så små at noen av vennene deres sier «åh, jeg skulle også ønske at jeg hadde to mammaer!», legger hun til med et smil. 

Serien Familieliv starter torsdag 10. april kl. 20.30 på kanal FEM.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer