Lesevansker:

Først i voksen alder fikk Kristin (25) vite hvorfor hun slet med lesing

Barns lesevansker kan ha en helt annen årsak enn du tror.

LESEVANSKER: Kristin skulle ønske at årsaken til problemene hadde blitt oppdaget mye tidligere. - Dette burde vært en rutinemessig sjekk på barn, sier hun. FOTO: Privat
LESEVANSKER: Kristin skulle ønske at årsaken til problemene hadde blitt oppdaget mye tidligere. - Dette burde vært en rutinemessig sjekk på barn, sier hun. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Kristin Johansen (25) forteller at hun gjennom hele oppveksten har slitt med hyppige hodepiner og at spesielt det å lese kunne være en utmattende øvelse.

– Jeg hadde ikke problemer med å lese tekster eller ord, men det å lese var direkte slitsomt for øynene. Jeg ble fysisk sliten i øynene, på samme måte som du blir i biceps av å løfte vekter, forklarer hun.

– Høytlesning for klassen gikk greit, fordi man da gjerne leser litt på «overflaten». Det spilte liksom ingen rolle om jeg selv fikk med meg det jeg leste, så lenge ordene kom ut av munnen på meg.

– Men skulle jeg sitte stille og lese for meg selv, måtte jeg gjerne lese samme linja fem-seks ganger før hodet mitt virkelig fikk med seg hva som faktisk sto der, sier hun.

Var ukonsentrert og urolig

Kristin opplevde også at det kunne være vanskelig å finne neste linje i teksten og at hun plutselig mistet tråden slik at hun måtte lete seg tilbake.

Alt dette slet på tålmodigheten og hun ga fort opp lesningen.

Det hele resulterte i at hun ofte var ukonsentrert og urolig i klasserommet.

Tidligere synsundersøkelser hadde vist at hun hadde krystallklart syn, men da hun for fem år siden ventet sitt første barn merket hun at hun så litt dårligere på det ene øyet og kontaktet optiker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer