Første svangerskapskontroll

Første svangerskapskontroll
Publisert
Sist oppdatert

Kontrollen kan bestilles enten hos lege eller hos jordmor. Skal skje i svangerskapsuke 8-12 (Fosterets alder er da 6-10 uker) Hvis du vil ha din graviditet bekreftet før dette, kan du ringe lege eller jordmor for graviditetstest. 

 

Vurdering av almenntilstand

Spesielt viktig ved første kontroll, er at du oppgir informasjon om din generelle helsetilstand og din livsstil. Lege/jordmor vil spørre innhente mange opplysninger ved å spørre deg om tidligere fødsler, aborter, om du har eller har hatt sykdom, familiære lidelser, og kanskje også om hvordan din mor og evt. søstre har født.

Dine livsvaner i forhold til alkohol og tobakk kartlegges, da dette kan være skadelig for fosteret. Om du bruker medisiner er det svært viktig å oppgi dette.

Informasjon

Lege eller jordmor orienterer om svangerskapsomsorgen i kommunen, trygderettigheter og informere om undersøkelser som blir gjort i svangerskapet. Ultralyd på sykehus i uke 17-19 bestilles hvis du samtykker i dette.

Opplysninger fylles ut i Helsekort for gravide. Dette kortet skal du heretter ha med deg, og vise frem ved lege og jordmorbesøk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer