Førstehjelp ved fødsel

Ikke nekt - du har tenkt tanken! Hva om babyen får det så travelt med å komme ut, at du ikke rekker sykehuset.

TENK OM... Det skjer neppe, men det skader ikke å vite hva man bør gjør hvis du ikke rekker sykehuset. Og skulle det likevel skje - så går det som regel også bra! Foto: Shutterstock.com ©
TENK OM... Det skjer neppe, men det skader ikke å vite hva man bør gjør hvis du ikke rekker sykehuset. Og skulle det likevel skje - så går det som regel også bra! Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva gjør jeg hvis fødselen setter i gang så brått at jeg aldri når frem til sykehuset, eller rekker å få assistanse av ambulansepersonell eller jordmor? Det skjer heldigvis svært sjelden, men her får du noen praktiske råd hva du skal gjøre hvis det utenkelige allikevel skjer.

Rask fødsel er den vanligste årsak til fødsel uten medisinsk personell

Den vanligste årsaken til at noen føder hjemme eller på vei til sykehus er at fødselen utvikler seg og går raskere enn forventet. Ved en styrtfødsel vil det være vanskelig å beregne god nok tid, eller i det hele tatt ha tid nok til å nå frem til sykehuset.

Man kan også tenke seg at andre årsaker som for eksempel motorstopp eller ekstreme værforhold kan være en årsak til at man ikke rekker frem til sykehuset i tide. Et eksempel på det er historien om snøstormen som forhindret ambulansen å nå frem til fødestua. 

Ved slike hendelser vil de fleste vil ha god tid til å skaffe alternativ transport eller ringe en ambulanse før fødselen er et faktum.

Ved de aller fleste ikke-planlagte hjemmefødsler eller transportfødsler er ikke fødekvinnen alene. Pappaen bidrar og/eller andre som bor eller oppholder seg i nærheten hjelper til.

Hvis du har lang vei til sykehus, er risikoen for transportfødsel noe høyere. Selv om du bor langt unna sykehuset, er det ikke lovpålagt at du skal få følge til sykehus av jordmor. Fra januar 2010 ble det bestemt at helseforetakene skulle ta over kommunenes ansvar for følgetjenester. Per dags dato er det usikkerhet hvem som skal dekke kommunejordmor sin vaktberedskap. Jordmorforbundet og Liv Laga jobber for å få en avklaring og en lovpålagt følgetjeneste. 

Hvis du har lang vei til sykehuset, ta opp dette med din jordmor i god tid, og se om det finnes alternativer for å sikre at du rekker frem i tide.

Les historien: Kom til verden i en busslomme

Hva skal jeg gjøre hvis jeg ikke rekker frem? 

Mange nordmenn kan livreddende førstehjelp og vet hva de skal gjøre hvis de skal hjelpe mennesker som har blitt skadet i ulykker, eller får akutt sykdom. Men hva skal man gjøre hvis man står overfor en "akutt" fødsel?

Ring fødeavdelingen!

- Ring fødeavdelingen og hold kontakten med jordmor over telefon, anbefaler jordmor Tove Nordahl. Det er det viktigste du kan gjøre. Jordmor vil veilede deg i hva du skal gjøre. Jordmoren vil varsle AMK og ambulanse. En ambulanse vil bli sendt, og en jordmor blir med i den.

Dette er kanskje det viktigste rådet du bør huske.

Øystein og kona hans opplevde at fødselen varte i underkant av 30 minutter fra start til barnet ble født hjemme på stua. Ambulansen rakk aldri frem før barnet ble født. De fikk kyndig hjelp fra jordmor på telefon. Øystein holdt hodet kaldt og fulgte jordmors instruksjoner.

FØRSTEHJELP: La fødeavdelingen fortelle deg hva du trenger å gjøre. Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock.com ©
FØRSTEHJELP: La fødeavdelingen fortelle deg hva du trenger å gjøre. Foto: Shutterstock Foto: Shutterstock.com © Vis mer

Ta vare på den nyfødte

Sørg for å få fødekvinnen inn i varmen. Det bør ikke være kaldt og trekkfullt der en baby blir født. La henne føde i den stillingen hun selv ønsker, sier jordmor Tove.

Jordmor Kristina tilføyer at man også bør være klar over at babyen kan være ganske glatt og sleip når den kommer ut. Babyen kan være vanskelig å holde fast for nervøse hender.

- Jeg pleier å si "Hold rumpa nær bakken!" Da slipper babyen å bli skadet hvis den skulle gli ut av hendene til fødselshjelperen.

Barnet må holdes varmt. Dekk til hodet, her er det største varmetapet. La babyen få hudkontakt med mor. Legg tepper over dem, babyen skal ikke bli kald. 

Jordmor Tove Nordahl forteller at man alltid ønsker å høre et nyfødt barn gråte. Er det mye slim rundt og i munnen til babyen, så fjern dette. Du kan stimulere barnet til å begynne å gråte ved å gni det under foten, eller ta pekefinger og langefinger på hver side av ryggraden og dra de opp fra rumpe til nakke på babyen, sier Nordahl.

- Når babyen skriker vet vi at det har frie luftveier og puster.

Anette fødte i heisen

La navlestreng og morkake være i fred!

Etter at barnet er født, er barnet fremdeles forbundet til moren via navlestrengen. Det er ingen hast med å kutte denne. Hvis dette allikevel må gjøres veileder jordmor deg på telefon.

Morkaken fødes normalt 5-20 minutter etter barnet. De aller fleste får hjelp fra ambulansepersonell og jordmor kort tid etter at barnet blir født. De kan da kutte navlestrengen og ta vare på morkaken. Morkaken skal det tas prøver av på sykehuset, så den bør ikke kastes.

OBS! Dra aldri i navlestrengen for å få morkaken ut! Morkaken skal komme ut av seg selv. En fastsittende morkake må tas hånd om av en kyndig jordmor eller lege.

Blødning - kan se verre ut enn det er!

Opptil 500 ml er regnet som normal blødning ved fødsel. Det kan jo se relativt mye ut når det kommer 5 dl rødt blod ut i senga eller på gulvet. Ingen grunn til panikk - det er jo relativt sjelden at noen blør for mye. Det meste av blødningen kommer når morkaken løsner fra livmorveggen, og etterlater et stort ”sår” med blodårer som står og blør. Hvis du allikevel tror at det kommer mer blod enn en halv liter, skal du vite at det som regel først ved 1500 ml blødning vil være behov for blodoverføring, forteller jordmor Kristina Jacobsen.

Når morkaken har kommet ut er det to ting du kan du gjøre for å få livmoren til å trekke seg sammen så raskt som mulig, slik at blødningen avtar.  Å legge barnet til brystet og bestemt massasje av livmoren (på utsiden av magen) kan hjelpe til å stimulere til at livmoren trekker seg sammen.

Husk: Mange føder hjemme - helt frivillig

Man kan planlegge å føde barnet sitt hjemme, og noen gjør nettopp det fordi de har hatt veldig raske fødsler tidligere, og ønsker å unngå å føde på vei til sykehuset, forteller jordmor Kristina Jacobsen. Hun jobber som jordmor ved hjemmefødsler. Hun forteller at studier viser at det er like trygt å føde hjemme som på sykehuset, om forholdene ligger til rette for det, og man har kyndig hjelp.

- For en stund siden hadde jeg en hjemmefødsel som gikk så raskt at jeg ikke rakk frem før etter barnet ble født. Jeg sa da til pappaen at når et barn fødes så raskt oppstår det sjelden komplikasjoner. Barnet kommer som regel så raskt fordi det ikke er noen hindringer på veien. "Det skulle jeg gjerne visst.", sa han. "Da ville jeg ikke vært så redd".

Her finner du en oversikt over norske jordmødre som jobber med hjemmefødsel. Du må selv ta kontakt med dem og gjøre avtale da dette er et privat tilbud som ikke dekkes av staten.

Historier fra virkeligheten

Øystein ble jordfar
- Vi trenger en ambulanse, for dette barnet kommer raskt!  Den vordende trebarnsfaren har ikke fullført setningen til AMK-sentralen før hans kone roper: - Ååå, herregud! Nå kommer hun! Før Øystein vet ordet av det står han med telefonrøret i den ene hånden, og hodet til babyen i den andre

Tone fødte i bilen - ikke en, men to ganger: Dramatiske omstendigheter.

Fødte på badegulvet:
Min andre fødsel var noe litt utenom det vanlige, forteller denne jenta. Hun trodde hun hadde god tid, men plutselig akselererte fødselen. Babyens hode var på vei ut, og hun var alene på badet. I det hun forbereder seg på å føde denne babyen alene, får hun endelig hjelp. - Helt ærlig: Beste fødselen jeg har hatt, skriver hun.

Kom til verden i en busslomme
Jeg har fått to barn med fart i, skriver denne kvinnen. Hennes første barn ble født i en busslomme i Gudbrandsdalen.

Snøkaos første til ambulansefødsel
Ambulansepersonellet måtte ut og måke snø for å komme frem til fødestua. Men jenta i magen ville ikke vente.

Denne saken ble første gang publisert i 2011. Oppdatert.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer