Førstehjelp ved vepsestikk

Vepsestikk er ofte ufarlig, men for noen barn og voksne kan det være livstruende.

VEPSESTIKK: Barn med alvorlig reaksjon på vepsestikk i ansikt. Foto: NTB scanpix/Shutterstock
VEPSESTIKK: Barn med alvorlig reaksjon på vepsestikk i ansikt. Foto: NTB scanpix/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LOMMELEGEN.NO: Sensommeren er høysesong for veps – den er sløv og på utkikk etter mat, og kan komme til å stikke om den føler seg truet. Barn kan være spesielt utsatt.

– De fleste tåler et vepsestikk, men de som er svært uheldige kan få allergisk sjokk som i verste fall kan føre til død. Dette skjer heldigvis svært sjelden – maks én eller to ganger årlig i Norge, sier Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, ved Folkehelseinstituttet.

Avdelingsdirektør ved FHI: Preben Ottesen Foto: Privat
Avdelingsdirektør ved FHI: Preben Ottesen Foto: Privat Vis mer

Vepseallergi kan være livstruende

Noen kan bli mer og mer allergiske desto eldre de blir. De som vet at de er allergiske mot veps- eller biestikk, bør ha med seg en adrenalinsprøyte.

– Hvis du er i faregruppen bør du gå til legen og få resept på en selvinjiserende sprøyte med adrenalin. Denne må man ha med seg gjennom hele sesongen, sier Ottesen.

Dersom man får et allergisk sjokk vil man raskt bli bevisstløs. 60 prosent av de som får en slik reaksjon, vil dø i løpet av den første halvtimen – derfor er det livsviktig med rask hjelp.

– Man kan også «lure immunsystemet» ved å få tilført veldig små doser av det stoffet man er allergisk mot, såkalt hyposensibilisering. Etter hvert øker man dosen, slik at man med tiden blir mer tolerant og dermed får svakere allergiske reaksjoner.

LES OGSÅ: Allergi kan utløse eller forverre astma

VEPS OG BIE: Ved biestikk vil brodden ofte sitte igjen i huden. Både vepsestikk, bistikk og humlestikk kan gi allergi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VEPS OG BIE: Ved biestikk vil brodden ofte sitte igjen i huden. Både vepsestikk, bistikk og humlestikk kan gi allergi. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Hva er forskjellen på veps, bie og humle?

Veps og bier er i den samme insektkategorien, men tilhører forskjellige familier, og har forskjellige gifter.

– Vepsen har glatt brådd, og kan stikke flere ganger dersom den får mulighet til det. Bien har såpass kraftig mottaker, slik at brådden blir sittende igjen der den stikker, og den dør, sier Ottesen.

Humler kan også stikke, de har også en liten brodd. Noen sier at humlen ”brenner”, men fakta er at stikk av humler, bier og veps vil oppleves ganske likt, ifølge Sml.no. Humlene er meget fredelige dyr, og de stikker derfor bare hvis de er direkte truet, hvis man ødelegger deres bol eller ved et uhell klemmer dem. Humlestikk er derfor langt sjeldnere enn vepsestikk og bistikk.

Slik ser ulike insektbitt ut.

Vepsestikk: Slik kan et vepsestikk se ut. Foto: NTB scanpix
Vepsestikk: Slik kan et vepsestikk se ut. Foto: NTB scanpix Vis mer

De fleste tåler vepsestikk bra

Hvor kraftig man reagerer på et vepsestikk kan variere fra person til person. Det er vanlig at stikkstedet blir rødt og vondt, men det vil gi seg relativt raskt, ifølge Ottesen.

– Vepsegift løser opp celler slik at man får underhudsblødninger. Derfor vil stikkstedet etter hvert bli blått og gult, noe som kan ligne på blåmerker.

Det kan virke lindrende å holde noe kaldt mot huden der man har blitt stukket. Det dummeste man kan gjøre er å klø seg til blods.

– Dersom man klør slik at man begynner å blø, kan andre bakterier føre til infeksjoner i huden – dette har ikke noe med selve vepsestikket å gjøre, forklarer Ottesen.

LES OGSÅ: Symptomer på pollenallergi

Vepsestikk i munn og svelg skal tas på alvor

Vepsen blir slapp på sensommeren og høsten, og derfor stikker den oftere. Det er ikke så mye blomster å livnære seg på – derfor går den etter søt mat på bordet.

Sykepleier og allergiekspert: Helle S. Grøttum

Generalsekretær i LHL Astma og allergi: Helle S. Grøttum Foto: Erik Harstad
Generalsekretær i LHL Astma og allergi: Helle S. Grøttum Foto: Erik Harstad Vis mer

– Det som er skummelt er at vepsen kan sette seg på mat og drikke. Dersom den havner i en brusboks, kan det være vanskelig å se, og dermed kan det være fare for at den blir med i svelget, sier Helle S. Grøttum, generalsekretær i LHL Astma og allergi.

Et vepsestikk i munn og svelg kan være livsfarlig, da man kan hovne opp slik at luftveiene blir blokkert.

– Dersom det skjer, må man kontakte lege med det samme. Allergitabletter kan hjelpe. Har man blitt stukket andre steder på huden kan kortisonsalve virke lindrende.

LES OGSÅ: Førstehjelp ved hoggormbitt

Forebyggende råd mot veps

Det er lurt å dekke til mat som skal stå ute, og ikke gå ifra brus- og ølbokser som allerede er åpnet. Man bør være nøye med å se til at ingen veps eller bie har sneket seg opp før man drikker, ifølge Grøttum.

– Mitt beste råd er å følge nøye med på det man spiser og drikker. I butikker som har frukt og grønnsaker stående utendørs, kan man ofte se masse veps, spesielt på moreller og kirsebær. Er man allergisk kan det være lurt å unngå moreller, det nesten garantert vil tiltrekke seg veps.

Dersom det er mye veps der man bor, kan man sette opp noe søtt et stykke unna der man oppholder seg, slik at det tiltrekker seg veps. 

– Man kan også bruke sprayflasker med vann. Sprayer man vann på vepsen, vil den tro at det regner og dermed trekke seg unna, sier Grøttum.

Har du et spørsmål? Send inn spørsmålet ditt til en av våre leger.

Denne saken ble første gang publisert på Lommelegen.no 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer