Fosteret og musikk

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et foster kan høre mens det ligger i mors liv, det er det ikke lenger noen tvil om. Men at det fosteret hører også påvirker det senere i livet, er vi kanskje ikke så bevisste på. Hva hørte du da du lå i din mors mage? Kanskje har det en sammenheng med preferanser du senere har fått? 

En spennende historie

Lille franske Odile var en autistisk jente på fire år. Odile manglet språk, og tilsynelatende hørte hun heller ikke etter når noen snakket til henne. Hun gikk i behandling hos Dr. Tomatis, en internasjonalt anerkjent hørselsekspert, og etter en måneds behandling, kunne Odile både snakke og lytte. Dr. Tomatis' vidundermedisin gikk ut på at han snakket til Odile på engelsk, og ikke på hennes morsmål fransk.

Løsningen på å få Odile ut av isolasjonen, forundret alle i familien. Ingen av Odiles eldre søsken verken snakket eller forsto engelsk, og foreldrene snakket også forsvinnende lite engelsk seg i mellom. Dette forble et mysterium inntil Odiles mor en dag kom til å tenke på at mens hun gikk gravid med Odile, jobbet hun i et import/eksport-firma i Paris der engelsk var det eneste anvendte språket. Lille Odile hadde altså tilegnet seg det engelske språkets tonefall og rytme mens hun var et foster i mors liv. Dermed var dette et lydmønster hun kjente bedre enn det franske språket hun fikk høre etter at hun ble født. Ved å kommunisere med Odile på engelsk, oppnådde familien meningsfull kontakt med den autistiske jenta.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.