- Fosterhjem er ikke bare for A4-familien

Har du rom for en til? Behovet for fosterhjem har økt de siste årene.

BEHOV FOR FLERE FOSTERFORELDRE: Hvert år er det behov for mellom 800-1000 nye fosterhjem i Norge. Foto: NTB Scanpix
BEHOV FOR FLERE FOSTERFORELDRE: Hvert år er det behov for mellom 800-1000 nye fosterhjem i Norge. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Vi trenger flere fosterhjem i Norge. Over 80 prosent av all hjelp barnevernet gir skjer som frivillige tiltak i hjemmet, men ikke alle barn kan bo hjemme.

– Fosterhjem er det mest brukte tiltaket for barn og unge som ikke kan bo sammen med foreldrene sine, sier Unni Nygaard, seksjonssjef for fosterhjem i Barne- ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir). 

Hvert år er det behov for mellom 800-1000 nye fosterhjem og en del av barna er enslige, mindreårige flyktninger.

Ved utgangen av fjoråret hadde cirka 200 barn ventet i mer enn seks uker for å få et fosterhjem. 

HÅPER FLERE VIL BLI FOSTERFORELDRE: - Vi ønsker å vise at det å være fosterhjem kan være givende for hele familien, sier Unni Nygaard hos Bufdir. Foto: Bufdir
HÅPER FLERE VIL BLI FOSTERFORELDRE: - Vi ønsker å vise at det å være fosterhjem kan være givende for hele familien, sier Unni Nygaard hos Bufdir. Foto: Bufdir Vis mer

Ønsker å rekruttere flere

De siste månedene har Bufdir kjørt en kampanje for å synliggjøre behovet for fosterhjem og for å rekruttere flere.

Hensikten er å vise hvor givende det kan være å bli fosterforeldre og at de ser etter ulike typer familier

– Vi vet at det kan være barrierer for å bli fosterforeldre. Det kan være at man har egne barn og lurer på hvordan de reagerer. Det kan også være usikkerhet knyttet til omfanget av oppgaven eller at man har en travel hverdag. 

– Det viktigste er at man har overskudd, god støtte i egen familie/nettverk og sist men ikke minst et stort hjerte for utsatte barn og unge, sier Nygaard.

LES OGSÅ: - Vi velger bort egne barn for fosterbarn

PASSER FOR MANGE TYPER FAMILIER: Både gifte, samboere, enslige eller likekjønnede par kan bli fosterforeldre. Foto: NTB Scanpix
PASSER FOR MANGE TYPER FAMILIER: Både gifte, samboere, enslige eller likekjønnede par kan bli fosterforeldre. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Ikke bare for A4 familien

Hun mener en typisk misoppfatning er at enkelte tror man må være en familie eller en omsorgsperson med spesielle evner for å kunne bli fosterforeldre.

– Det er vanlige mennesker som bor i vanlige hus og leiligheter og som har et engasjement for barn som har det vanskelig. 

– En annen misoppfatning er at man tror det kun er A4 familien som kan være fosterfamilie. Dette stemmer ikke. Enslige eller likekjønnede par som påtar seg denne viktige oppgaven er eksempler på dette, sier Nygaard.

LES OGSÅ: - Det er ikke barns ansvar å gjøre foreldre lykkelige

Hvem kan bli fosterforeldre?

Både gifte, samboere, enslige eller likekjønnede par kan bli fosterforeldre. Fosterforeldre må imidlertid tilfredsstille følgende krav:

  • God vandel og legge frem uttømmende og utvidet politiattest
  • Interesse og overskudd til å gi barn et trygt og godt hjem
  • Stabil livssituasjon
  • Alminnelig god helse
  • Gode samarbeidsevner
  • Økonomi, bolig og sosialt nettverk som gir barn rom for livsutfoldelse
  • Alle som skal bli fosterforeldre må også gjennomføre opplæringskurset PRIDE.

Kilde: Bufdir.no

Undersøker folks kjennskap om fosterhjem

Nordlandsforskning gjennomfører i disse dager et forsknings og utviklingsarbeid på oppdrag fra Bufdir, hvor formålet er å forbedre rekrutteringsarbeidet av fosterforeldre. De har blant annet utført en telefonbasert spørreundersøkelse for å kartlegge hvilken kjennskap folk har om muligheten for å bli fosterforeldre. 

Her kom det frem at 40 prosent av de spurte kjente til muligheten og 27,5 prosent sa seg enig og helt enig i at de har vurdert muligheten for å bli fosterforelder.

I mange tilfeller finner barnevernet et nytt hjem i barnets slekt eller nettverk og i dag bor cirka 25 prosent av alle barn i fosterhjem rekruttert fra barnet slekt eller nære nettverk. Tallene fra Nordlandsforskning viser at flere ville være åpen for denne muligheten.

– Det er interessant at det er hele 57 prosent som sier at de kunne tenke seg å være fosterforeldre dersom et barn i egen familie hadde et slikt behov, og 23,9 prosent ser det samme om det skulle være et barn i deres nærmiljø som har dette behovet, sier Bent Cato Hustad hos Nordlandsforskning. 

– Det er med andre ord et høyere potensial for rekruttering av fosterhjem hvis man spør konkret.  

UNDERSØKER FOLKS KJENNSKAP OM FOSTERHJEM: Forskningsleder Bent-Cato Hustad ved Norlandsforskning. Foto: Privat
UNDERSØKER FOLKS KJENNSKAP OM FOSTERHJEM: Forskningsleder Bent-Cato Hustad ved Norlandsforskning. Foto: Privat Vis mer

Travel hverdag hindrer mange

I undersøkelsen ble det også spurt om hvilke barrierer folk har for å bli fosterforeldre.

50% oppga en travel hverdag som barriere, mens 30% oppga at de har en boligsituasjon som vanskeliggjør fosterhjem. 

– Det kan også være at partner og hensyn til egne biologiske barn vanskeliggjør eller hindrer folk fra å bli fosterforeldre. Økonomisk situasjon, egne helseproblemer kan være andre grunner, sier Hustad. 

– Andre spørsmål vi stilte i studien, var hvilke type barn de hadde tenkt på muligheten for å være fosterforelder for. Her er det, i tråd med tidligere forskning, flere som har tenkt på muligheten for å være fosterforeldre for barn under 12 år. Det kan altså være at en vegrer seg for å bli fosterforeldre for barn i bestemte aldersgrupper og med bestemte vansker. 

Eget opplæringsprogram

Felles for mange fosterbarn er at de har ekstra utfordringer med seg i bagasjen. Å være fosterforelder kan derfor være krevende, men Bufdir har et opplæringsprogram som gir god innsikt i hva det innebærer å være fosterforelder og om dette passer for den enkelte familien. 

– Fosterfamilier får også veiledning underveis og kan ringe en vakttelefon ved behov.  En undersøkelse blant fosterforeldre viser at 3 av 4 fosterforeldre anbefaler andre å bli fosterforeldre, sier Unni Nygaard i Bufdir.

– Fosterforeldre har et sterkt ønske om å hjelpe barn som trenger det, og 9 av 10 mener det er mer glede enn bekymring å være fosterforeldre. De sier det er tøft, men verdt det! 

LES OGSÅ: Blogg om det å bli fosterforeldre

Hvordan bli fosterhjem?

  • Du kan kontakte din lokale fosterhjemstjeneste via kontaktskjema eller e-post
  • Du kan ringe Bufdir eller bli med på et av deres informasjonsmøter
  • Du kan avtale et møte hos Bufdir eller at de kommer hjem til deg for en samtale

LES OGSÅ: «Ingrid» (14) skulle adoptere bort sønnen, men så angret hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer