Fosterhjem

fosterhjem
fosterhjem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et fosterhjem er en familie som påtar seg ansvar for å oppfostre et barn eller en ungdom når det er bestemt at det trenger et nytt omsorgstilbud.

Fosterhjemmet har den daglige omsorgen for barnet på vegne av den kommunen som har ansvaret for barnets sak, og samarbeider med barnets familie og barneverntjenesten om barnets behov og barnets framtid. 

Hvordan gå frem om man ønsker å bli fosterforeldre?

Noen barn kan ha behov for å bo i et fosterhjem en kortere periode andre vil ha et behov for et hjem resten av livet.

r du interessert i fosterhjemsarbeid kontakter du fosterhjemstjenesten i hjemfylket ditt. Dette kan gjøres ved fremmøte på kontoret, ringe, sende brev eller e-post. Ved å ta kontakt vil dere få beskjed om hvilke kriterier og behov den enkelte fosterhjemstjeneste til enhver tid har.
Du vil motta informasjonsmateriell via posten. Det er så vanlig å få et informasjonsmøte, før man går videre med godkjennelsesprosessen. Dere må fylle ut et skjema, delta på et omfattende PRIDE-kurs.

Etter avsluttet opplæring skal kurslederne og den enkelte deltaker fatte en gjensidig beslutning om familien er i stand til å kunne påta seg fosterhjemsoppgaver:

  • Å beskytte og oppdra barn
  • Å møte barns utviklingsbehov og håndtere utviklingsforstyrrelser
  • Å støtte relasjonene mellom barn og deres familie
  • Å gi barn tilgang til trygge og utviklende relasjoner som tar sikte på å vare livet ut
  • Å arbeide som medlem i et profesjonelt team


Ved søknad om godkjenning som fosterforeldre må familien fremlegge helseattest og politiattest av nyere dato.
Et fosterhjem blir valgt til et eller flere barn med utgangspunkt i familiens samlede forutsetninger, ressurser, interesser og ønsker. Det er likevel slik at ikke all hjelp til barnet kan ytes av fosterfamilien alene. Det kan derfor knyttes andre støttepersoner og samarbeidspartnere til et fosterhjem. 

Oppfølgning for fosterhjemmene

Oppfølgingen varierer noe ut fra barnets behov og lokal praksis. Et minimum av oppfølging som skal gis i alle tilfeller.
Oppfølgingen har som mål å sikre fosterbarnets utvikling, støtte fosterfamilien og være et bindeledd mellom fosterfamilien og barnets familie.

Hvert fosterbarn skal også ha sin egen tilsynsfører.
En avtale mellom omsorgskommunen og fosterhjemmet med gjensidige plikter og rettigheter inngås. Det skal også foreligge skriftlige avtaler om samværsform mellom barnet og barnets familie, samt en plan for barneverntjenestens oppfølging av barnet.

Oppfølging kan også gis i form av veiledning. Dette er en støtte som gis til fosterfamilier i form av samtaler. Veiledning kan gis individuelt eller i gruppe med andre fosterfamilier.

Hvem er fosterbarna?
Fosterbarn er som andre barn, svært forskjellige. I Norge i dag er det omlag 6000 fosterbarn i alderen 0 -18 år.
Årsaken til at noen barn må flytte fra foreldrene sine kan være mange og sammensatte. Dette kan handle om materielle og sosiale problemer, mishandling og vold, rusrelaterte problemer og fysiske eller psykisk mishandling. Hvert fosterbarn har sin egen forhistorie som gjelder bare for dem selv.

Mange strever med selvtillit, fysiske og psykiske problemer, savn og tristhet, sinne og aggresjon.
Det er vesentlig at fosterfamiliens evne og mulighet til å hjelpe barna videre i livet er i samsvar med de behov barna har.

Økonomisk godtgjørelse

t fosterhjem mottar økonomisk godtgjøring for å dekke utgifter som er knyttet til fosterbarnet, samt en arbeidsgodtgjøring som varierer med barnets alder og oppgavens omfang.


Skrevet av sykepleier Elisabeth L. Lofthus 26.07.03
Kilder:
- http://www.fosterhjem.no
- Sveket, Kari Killen, Kommuneforlaget 2. opplag 1996

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer