Fotografen skulle bare ta bilder av fødselen. Så skjedde dette...

Ellie fikk en noe uventet start på karrieren som fødselsfotograf. Måtte legge vekk kamera, trå til som jordmor og ta imot babyen.

PLANLAGT HJEMMEFØDSEL: Ting gikk ikke helt som planlagt da Cat Marshall og Will Stephenson skulle føde hjemme. Foto: © Ellie Cotton, Dandelion Photography
PLANLAGT HJEMMEFØDSEL: Ting gikk ikke helt som planlagt da Cat Marshall og Will Stephenson skulle føde hjemme. Foto: © Ellie Cotton, Dandelion Photography Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fødselsfotografering blir stadig mer populært og det er ikke uvanlig at fødselsfotografene også jobber som doula.

En generell interesse og kunnskap om fødselen kan utvilsomt være nyttig for en fødselsfotograf, det fikk engelske Ellie Cotton erfare.

Allerede på sitt aller første oppdrag som fødselsfotograf måtte hun nemlig trå til som fødselhjelp!

Skjønte at jordmoren ikke ville rekke det

Ellie forteller at hun hadde fått i oppdrag å dokumentere hjemmefødselen til Cat Marshall og Will Stephenson. Etter å ha mottatt en telefonoppringning fra paret om at vannet hadde gått, reiste hun hjem til paret for å sette opp kamerautstyret sitt og forberede seg.

Jordmor var ennå ikke ankommet, noe som uroet henne da Ellie instinktivt følte at babyen ville komme snart. 

– Men jeg sa ingenting fordi jeg ville ikke gi moren panikk. Jeg bare fortsatte å se ut vinduet etter jordmoren, forteller hun til The Mirror.

LES OGSÅ: Paulas fødselsbilder ble ikke helt som hun hadde forestilt seg

NY SOM FØDSELSFOTOGRAF: Ellie har jobbet som fotograf i fem år, men har nylig begynt å dokumentere fødsler. Foto: © Ellie Cotton, Dandelion Photography
NY SOM FØDSELSFOTOGRAF: Ellie har jobbet som fotograf i fem år, men har nylig begynt å dokumentere fødsler. Foto: © Ellie Cotton, Dandelion Photography Vis mer

Besluttet seg for å hjelpe til

Etter hvert ble det imidlertid tydelig for Ellie at fødselen hadde en såpass rask progresjon, at jordmor neppe ville rekke frem i tide. Med denne vissheten valgte hun å legge fra seg kameraet sitt og heller hjelpe pappa Will med å ta imot babyen.

– Da sa moren bare «Jeg tror den kommer». Det skulle bare to press til, så var babyen ute. 

Første gang hun så et barn bli født

Ellie forteller til Mammanett at dette var en helt ny opplevelse for henne.

– Bortsett fra min egen fødsel, var dette den første gangen jeg så et barn bli født. Jeg har et barn som er født naturlig uten komplikasjoner, mens mitt andre barn ble født ved et planlagt keisersnitt, sier hun.

Hun forteller at hun merkelig nok klarte å holde seg fullstendig rolig og fokusert, selv da hun skjønte at babyen var på vei ut.

– Jeg har hatt noe medisinsk trening, da jeg for noen år siden jobbet som veterinærsykepleier. Jeg har kunnskap om generell anatomi og generelle prinsipper, og mennesker er jo bare en annen dyreart antar jeg. Jeg kjenner også hvordan du får barnet i gang med å puste og jeg har tatt flere førstehjelpskurs – for mennesker, sier hun. 

LES OGSÅ: Bildene som viser hvordan en fødsel egentlig er

DELAKTIG: - Jeg står ofte og holder i føtter og hender mens jeg motiverer til pressing, sier fødselsfotograf Eva Rose. Foto: Eva Rose
DELAKTIG: - Jeg står ofte og holder i føtter og hender mens jeg motiverer til pressing, sier fødselsfotograf Eva Rose. Foto: Eva Rose Vis mer

- Hender jeg må støtte far

Eva Rose er en av Norges mest erfarne fødselsfotografer. Til nå har hun fotografert 73 fødsler, men bare tre av dem har vært planlagte hjemmefødsler

– Men de har endt opp på sykehuset alle tre, som regel møter jeg den fødende på sykehuset, sier hun.

Foreløpig har hun ikke kommet i en situasjon hvor hun har måttet trå til som fødselshjelp, men Eva sier hun allikevel er noe delaktig i det som skjer.

– Jeg har ikke måtte bidratt med andre ting enn å massere til smertelindring og være en støtte for far når fødselen har blitt i overkant mye for ham. Men jeg står ofte og holder i føtter og hender mens jeg motiverer til pressing, sier hun. 

Har lært mye om fødsler

Dersom hun skulle komme opp i en lignende situasjon som den engelske fødselsfotografen, tror hun at hun kunne ha gjort nytte for seg til tross for at hun ikke har jordmorutdannelse. 

– Jeg kan det meste av alt som skjer inne på en fødestue, hva de ulike tallene betyr på monitorering og slike ting. Så de fødende spør meg ofte mange spørsmål under fødselen. En gang satt babyen fast og fem leger måtte legge trykk på magen. Da trodde jeg det skulle gå galt. Men så langt har alt gått bra på de fødslene jeg har fulgt til nå, sier hun.

LES OGSÅ: Slik blir jordmorstudentene rustet til å ta imot babyen din

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer