Setefødsel:

- Fra å tenke at han var død, til å forstå at han var i live, jeg var så vanvittig glad

Da Silje fikk vite at sønnen lå i seteleie, fikk hun valget mellom keisersnitt og vaginal setefødsel. Hun valgte det de færreste norske kvinner velger.

SETEFØDSEL: Dette bildet ble tatt sekunder etter at Loke ble født og han ble lagt på behandlingsbordet. - Det kan virke dramatisk, men det er ikke uvanlig, sier jordmorprofessor Ellen Blix. FOTO: Eva Rose
SETEFØDSEL: Dette bildet ble tatt sekunder etter at Loke ble født og han ble lagt på behandlingsbordet. - Det kan virke dramatisk, men det er ikke uvanlig, sier jordmorprofessor Ellen Blix. FOTO: Eva Rose Vis mer
Publisert

Ahus, 2. juli 2017: Den lyse, varme sommernatten beveger seg over i morgengry, når Silje nærmest kriger ham ut. Først kommer rumpa, så beina. Legene tar tak, vrir den lille kroppen fra side til side. Et klipp, to forsøk med tang, navlestrengen ligger rundt halsen, de får røsket ham ut.

Så blir det stille. Ingen vrælende nyfødtgråt. Legene får ham over på et behandlingsbord, får satt på ham oksygenmasken. «Er han død?».

Silje roper de tre ordene. Ingen svarer. Det som kjennes som en evighet, varer egentlig bare i noen sekunder. Lille Loke puster, han er frisk og i god form. Hun får ham på brystet, ser det vakre ansiktet, det rolige blikket og borte er den intense fryktet, og hun tenker at setefødsel, det kan hun i grunn gjerne gjøre igjen.

- Alt gikk så bra, det som var en risikofødsel ble for meg en drømmefødsel. Fra å tenke at han var død, til å forstå at han var i live, jeg var så vanvittig glad, sier Silje Taje (30) til KK.

LES OGSÅ: Føde vaginalt eller med keisersnitt?

Prøvde i tre år

Ni måneder tidligere. Silje er endelig gravid. Hun og ungdomskjæresten Martin Storli Lønstad (28) har prøvd i tre år. De kjøper hus på Eina utenfor Gjøvik, og kan nesten ikke vente, endelig skal de bli en liten familie på tre.

Når fødselen nærmer seg, har Loke fortsatt ikke snudd seg. Han ligger med rumpa ned. Silje har tre valg. Jordmor kan forsøke å snu den lille kroppen, hun kan føde med keisersnitt eller prøve vaginal setefødsel. Hun bestemmer seg for å prøve det første først. Men Loke har rumpa så godt ned i Siljes bekken, at jordmor ikke engang vil forsøke å snu ham når hun oppdager det.

Silje står igjen med to valg.

LES OGSÅ: Hva er en normal fødsel?

VILLE FØDE NATURLIG: Silje Taje og Martin Storli Lønstad stolte på legene og informasjonen de fikk, og valgte å føde vaginalt. Med på fødselen hadde de fødselsfotograf Eva Rose. Foto: Eva Rose
VILLE FØDE NATURLIG: Silje Taje og Martin Storli Lønstad stolte på legene og informasjonen de fikk, og valgte å føde vaginalt. Med på fødselen hadde de fødselsfotograf Eva Rose. Foto: Eva Rose Vis mer

- På en måte ble jeg lettet, for da var det ett valg som var ute av verden. Da sto det mellom vaginal setefødsel og keisersnitt, og det gjorde det faktisk enklere å velge, sier Silje.

Familie og venner råder henne til keisersnitt, og ufrivillig får Silje høre den ene skrekkhistorien etter den andre.

- Jeg var veldig usikker, men da vi fikk møte og snakke med to overleger, var jeg ikke lenger i tvil. De fortalte at det aller beste både for meg og barnet var om han kom vaginalt. Da var det ikke lenger noen tvil, sier Silje.

Hun bestemmer seg for å føde naturlig. For at det skal la seg gjøre, bør ikke Loke være større enn 4 kilo. Ved termin blir det estimert at han veier 3,6 kilo og noen dager etter får Silje komme inn på sykehuset. Hun får ballongkateter, så hormonbehandling, begge deler for å sette i gang fødselen, men ingenting skjer. Det går ett døgn, to døgn, tre døgn. Lørdag kveld går jordmor for å rådføre seg med fødselslegen, kanskje hun bør få en igangsettelsespille til?

- Plutselig går vannet spontant, det fosser og jeg husker at jeg tenkte «nå skjer det, nå kommer han, nå skal vi endelig få møte ham», sier Silje.

LES OGSÅ: 7 fakta du bør vite om fødselen

RISIKOFØDSEL: En setefødsel innebærer større risiko for blant annet hjerneskade hos babyen, derfor skal disse fødslene alltid overvåkes ekstra nøye, det betyr også ekstra mange til stede under fødselen. Foto: Eva Rose
RISIKOFØDSEL: En setefødsel innebærer større risiko for blant annet hjerneskade hos babyen, derfor skal disse fødslene alltid overvåkes ekstra nøye, det betyr også ekstra mange til stede under fødselen. Foto: Eva Rose Vis mer

Fare for hjerneskade

En setefødsel defineres i Norge og de fleste andre land som en risikofødsel, fordi det er større fare for komplikasjoner enn om hodet kommer først. Det kan som i Siljes tilfelle være at det tar tid før hodet kommer ut og at navlesnoren kommer i klem.

- Dette kan i ytterste konsekvens føre til oksygenmangel og gi hjerneskade, sier Ellen Blix, forsker og jordmorprofessor ved Høgskolen i Oslo og Akershus til KK.

Det var også dette som var grunnen til Loke så raskt ble løftet vekk fra Silje og opp på behandlingsbordet, før han ble satt på oksygenmaske.

- Det kan virke dramatisk, men det er ikke uvanlig, sier Blix og understreker at det i Norge i dag er ytterst sjelden at en setefødsel fører til hjerneskade.

Silje visste alt dette, hun var likevel trygg på at det beste var å føde vaginalt, og jo nærmere hun kom termindatoen, desto mer sikker ble hun. Hun valgte å stole på legene, på at de visste hva de holdt på med.

- Generelt sett er en vaginal fødsel alltid det beste for både mor og barn. De har godt av å bli «knadd» gjennom fødekanalen og det er en god del sykdommer som forskning viser at kan henge sammen med keisersnitt, for eksempel astma og allergi, sier Blix.

I tillegg kan det ta lenger tid for mor å komme seg etter et keisersnitt, det kan også gjøre ammestarten vanskeligere. Men, fordi risikoen for komplikasjoner er høyere ved en vaginal setefødsel, skal alle undersøkes grundig før det bestemmes om barnet skal fødes vaginalt eller med keisersnitt.

- Det er også viktig at disse barna fødes på et sykehus med god overvåkning, keisersnittberedskap og nyfødtavdeling hvor barnet kan få riktig behandling med en gang etter fødsel, sier Blix.

LES OGSÅ: Dobbelt så mange norske kvinner føder i 50-årene

PAPPAS HÅND: Helt fersk, men med ro i blikket og kraft i fingrene, møter Loke mammaen og pappaen sin. Ved siden av sto fødselsfotograf Eva Rose og dokumenterte det hele til boken Fødsel, skrevet av Trine Dahlman. Foto: Eva Rose
PAPPAS HÅND: Helt fersk, men med ro i blikket og kraft i fingrene, møter Loke mammaen og pappaen sin. Ved siden av sto fødselsfotograf Eva Rose og dokumenterte det hele til boken Fødsel, skrevet av Trine Dahlman. Foto: Eva Rose Vis mer

De fleste fødes med keisersnitt

Rundt to av tre setefødsler i Norge skjer med keisersnitt, enten planlagt eller akutt. Ifølge Folkehelseinstituttets medisinske fødselsregister, ble i fjor 1839 av 2709 babyer som lå i seteleie forløst med keisersnitt.

- Jeg anbefaler at man gjør en avtale med fødselslege og jordmor om en såkalt prøvefødsel. Det betyr at man prøver å føde vaginalt, men avtaler og legger en nøye plan for keisersnitt, dersom fødselen stopper opp eller tar lang tid for eksempel, sier Blix.

Ifølge henne er det viktig å gjøre en totalvurdering. I en del tilfeller er keisersnitt det klart beste alternativet, og hva kvinnen som skal føde selv ønsker og mener, skal veie tungt.

Akkurat det er det ikke alle som er klar over. Etter 20 år som fødselsfotograf, hadde Eva Rose sett det igjen og igjen. Kvinner fødte uten å vite nok om fødsel, uten å få informasjonen de trengte for å ta det beste valget for seg selv og barnet sitt. Hun ba forfattervenninnen Trine Dahlman skrive en bok om fødsler. Barnløs og uten særlig interesse for temaet, sa Trine først nei. Så forsto hun at det handlet om mer enn fødsler, at det handlet om at kvinner skal få velge og bestemme over egen kropp.

- Jeg sa til slutt ja, på én betingelse. At boken skulle bestå av intervjuer med fagpersoner, og mødre som deler sin kunnskap og erfaring om fødsler, forteller Dahlman til KK.

I boken har Silje og seks andre kvinner fortalt sin fødselshistorie. Alle har hatt med seg fødselsfotograf Eva Rose inn på fødeavdelingen, operasjonssalen eller hjem i stua.

Som førstegangsfødende betydde det alt for Silje at hun fikk god informasjon. Enda viktigere ble det da hun fikk vite at fødselen kom til å bli det legene definerte som en risikofødsel. Hun ville ha råd, men også få være med å bestemme seg.

- Dette var mitt første barn og min første fødsel, situasjonen var ny og skremmende, og jeg visste ingenting om hva jeg gikk til, sier hun.

LES OGSÅ: Monika fikk fødselspsykose, måtte skilles fra sin nyfødte datter

VERDENS VAKRESTE: Sekundene etter at Loke var ute, opplevdes dramatisk for Silje og Martin, men gutten deres var frisk og i god form. Foto: Eva Rose
VERDENS VAKRESTE: Sekundene etter at Loke var ute, opplevdes dramatisk for Silje og Martin, men gutten deres var frisk og i god form. Foto: Eva Rose Vis mer

Silje ble klippet og Loke tatt med tang

Tilbake på Ahus, var det tanken på at hun måtte klippes og at Loke måtte hjelpes ut med tang, som gjorde Silje mest redd i ukene og dagene før fødselen. Hun ante ikke hva hun gikk til og gjorde det de fleste ville frarådet henne å gjøre, hun googlet og så youtubevideoer av andre setefødsler. Bare sånn for å være helt forberedt.

- Jeg trengte å vite hva det verste som kunne skje var.

Og på en merkelig måte roet det henne, ga henne en følelse av kontroll, i den grad det er mulig før en fødsel. En følelse av å vite hva hun gikk til.

De fleste vaginale setefødsler i Norge, skjer i dag uten at det brukes tang. Av 870 vaginale setefødsler i 2016, ble det brukt tang i 152 av fødslene. Men at det må klippes, skjer ifølge Blix ganske ofte. For Silje endte setefødselen både med klipping og tang.

- Jeg hadde på forhånd fått en sprøyte med bedøvelse i tilfelle de måtte klippe meg og jeg hadde epidural, så det gikk faktisk helt greit og jeg skjønte at det var noe de var nødt til å gjøre, forteller hun.

Alle som føder barn i seteleie vaginalt, skal ifølge Ellen Blix få tilbud om epidural, noe de fleste også takker ja til. For Silje var det også betryggende å vite allerede før fødselen, at hun ville få smertelindringen.

- I dag, fire måneder etter fødselen, så tenker jeg faktisk fortsatt at jeg helst vil ha en setefødsel om jeg får flere barn.

LES OGSÅ: Silje-Mari fikk sjokk da hun så ultralydbildene: - Skal nesten ikke være mulig

LES OGSÅ: - Jeg har to barn i himmelen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer