Lucia-feiring:

Fra missekonkurranse til rettferdig trekning?

Før var det ofte den blondeste jenta i barnehagen som gikk først i Lucia-toget. Men hvordan løser barnehagene det nå?

LUCIATOG: Dagens barnehager er opptatt av at alle barn skal inkluderes i Luciafeiringen, men at det også er god læring i å ikke alltid være den som står i fokus. FOTO: NTB Scanpix
LUCIATOG: Dagens barnehager er opptatt av at alle barn skal inkluderes i Luciafeiringen, men at det også er god læring i å ikke alltid være den som står i fokus. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Å feire Luciadagen har lenge vært en kjær tradisjon ved mange av landets skoler og barnehager, men det har ikke vært en dag helt uten kontrovers.

Barnehageledere har i media fortalt om rasende foreldre som tar kontakt fordi de mener at deres barn er blitt forbigått i trekningen om å bli Lucia. I forum på nett spekuleres det i om de ansatte i barnehagen jukser når riktig jente skal finnes. Ja, for hvorfor ble det hun søte, lyse jenta med blå øyne i år igjen? Og hvorfor kan ikke gutter være Lucia?

De som var unge på 80-tallet husker en tid hvor Lucia-rollen med største selvfølgelighet ble besatt av den blondeste jenta i flokken. Det stammer kanskje tilbake til opprinnelsen for skikken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer