- Fri barneoppdragelse er latskap!

Småbarnsmor og blogger er lei av foreldre som er for slappe i barneoppdragelsen.

STRENGE REGLER ELLER IKKE? Mammanett har snakket med to mødre som har et ganske så forskjellig syn på barneoppdragelse. Foto: Shutterstock
STRENGE REGLER ELLER IKKE? Mammanett har snakket med to mødre som har et ganske så forskjellig syn på barneoppdragelse. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Alle barn har perioder hvor de tester grenser, men det er vår plikt som foreldre å stå imot og lære dem at man ikke alltid kan få det som man vil, sier Eline Risvik.

Lei av slappe foreldre

Småbarnsmoren gir i bloggen sin uttrykk for at hun har sett seg mektig lei på foreldre som hun mener er i overkant slappe i barneoppdragelsen.

– Man ser fort hvilke barn som får overkjøre foreldre på daglig basis og hvem som faktisk bare er trassige der og da. Det er en stor forskjell på de to, sier hun.

Som assisterende daglig leder på en populær kafé, ser hun daglig eksempler på hvordan enkelte foreldre lar barna ta fullstendig styringen.Eline forteller om en episode fra kaféen hvor et barn sparket en av de andre gjestene i beinet bare for moro skyld. Når barnet fikk kjeft av vedkommende, ble det veldig lei seg.

– Slike barn er jo ikke vant til å få kjeft og så blir de forvirret fordi moren deres bare sitter ved bordet sitt og sier ingenting, sier hun.

LES OGSÅ: Barna får lov til alt, så lenge de ikke dreper hverandre!

KLARE REGLER: - Et nei er et nei, sier Elin Risvik, her sammen med sønnen Adrian (4). Foto: Privat
KLARE REGLER: - Et nei er et nei, sier Elin Risvik, her sammen med sønnen Adrian (4). Foto: Privat Vis mer

Blir sett på som «drittunger» 

– Jeg har selv et barn som kan klikke så fullstendig på butikken at jeg må dra ham ut. Man føler seg ikke så høy i hatten, men da har jeg stått på mitt og de anfallene blir plutselig borte. Han ser at det ikke nytter. Nei, er nei, sier hun.

Om man ikke setter grenser for barna sine når de er små, tror hun barna vil få problemer når de blir eldre.

– Jeg ser at de som får styre alt selv, blir stengt ute av andre. I mange av tilfellene jeg har sett, har barna blitt sett på som «drittunger» og får en tøff hverdag i møte med andre barn og voksne.

– Men egentlig er det foreldrene som har valgt at de skal ha det på den måten, det er ikke ett barn her i verden som er født bortskjemt og frekk. Det er vi som foreldre som skaper dette, mener hun. 

[[{"fid":"85026","view_mode":"article_full_width","fields":{"format":"article_full_width"},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-article-full-width"}}]]

- Mange har en mening om hvordan jeg oppdrar barna mine

Årets mammablogger er både elsket og utskjelt

Helt greit å ikke irettesette

En mamma som har et ganske annet syn på dette med grensetting er Karianne Gamkinn som skriver bloggen Mammadamen. Som mor til to gutter på fire og seks år, har hun erfart at det ikke alltid fungerer «å sette hardt mot hardt».

– Det er absolutt OK å ikke irettesette barna, sier hun.

– Jeg er av den oppfatning at barn ikke er slemme for å være slemme, men at det ofte ligger andre følelser bak; at de er slitne, trøtte, misunnelige, lei seg og så videre. Ofte kan det være følelser tilstede som kan gjøre situasjonen verre med irettesetting. Det beste er ofte å forklare for barnet, snakke med det og hjelpe det med å finne andre reaksjonsmåter enn for eksempel sinne.

IKKE SÅ OPPTATT AV REGLER: - Jeg tror på å rettlede istedenfor å irettesette, sier Karianne Gamkinn. Foto: Privat
IKKE SÅ OPPTATT AV REGLER: - Jeg tror på å rettlede istedenfor å irettesette, sier Karianne Gamkinn. Foto: Privat Vis mer

Binder ikke opp hverdagen i regler

Karianne understreker at denne mer frie tilnærmingen til barneoppdragelse ikke betyr at hun ikke har regler.

– Det har jeg, men jeg ønsker ikke å binde opp hverdagen min i regler, sier hun. – Ja, man skal oppdra barna sine og lære dem til å bli gode mennesker, men jeg tror man først og fremst gjør dette gjennom å være et godt forbilde selv. At man rettleder istedenfor å irettesette.

- Skyldes ikke latskap!

Hun er absolutt ikke enig i at færre regler betyr late foreldre. – Det er heller motsatt, sier hun.

– Det er mye mer krevende å skulle ta seg tid til å prate og forklare for barnet hva som er riktig og galt. I et pedagogisk perspektiv er det ikke noe problem å få barn til å gjøre det du vil gjennom å ha strenge regler og rammer, men jeg er mer opptatt av at barna selv skal kunne få reflektere seg frem til hva som er greit og ikke greit å gjøre.

– Jeg har selvsagt opplevd episoder hvor barna mine har slått seg helt vrange og hvor det ikke har fungert å snakke med dem. Men det tror jeg nok helt sikkert vil skje for de foreldrene som går for de strenge reglene også, sier hun.

LES OGSÅ: Her er risikoen for trassanfall størst!

Trenger ikke lære alt på en gang

Karianne er opptatt av å se på barneoppdragelse i et mer langsiktig perspektiv. – Man kan sikkert jobbe hardt med å lære treåringen å sitte ved bordet til alle har spist opp, gjennom å alltid være den som passer på og sier nei. Men det gjør ingenting om han ikke lærer det før han er fem år. Så kan man heller ta det litt mer med ro, nyte de øyeblikkene sammen uten å være så opptatt av å få alt på plass med en gang.

– Barna vil lære seg ting selv om man ikke tviholder på disse reglene hele tiden. Jeg tror det er godt både for familien og meg som mamma.

LES OGSÅ: Jovisst kan du si dette til barna dine!

- Fokuser på hva du vil de skal gjøre

Inger-Lise Køltzow er firebarnsmor og pedagog og har nettopp gitt ut boken «Tiden med barn» på Figenschou forlag.

Hun mener det er helt i orden at foreldre ikke alltid irettesetter barnet sitt, men hun tror mange konflikter kan unngås dersom man heller fokuserer på å fortelle barna hva man vil de skal gjøre.

– Dersom en toåring løper inne i butikken, er det fort gjort å si «Nei» eller «Ikke løp». Men vi kan også velge å si hva vi vil barnet skal gjøre: «Her inne skal vi gå. Ta hånden min og så går vi sammen». Det fungerer ofte og sparer oss for masse mas og irettesettelser. Dessuten hjelper vi barnet. Barnet slipper å gjette seg til hva det kan, det får isteden en klar og forståelig beskjed, sier hun.   

VIL KOSE SEG MED BARNA: - Derfor unngår enkelte foreldre konflikter, tror pedagog og firebarnsmamma Inger-Lise Køltzow.  Foto: Guro Skjelderup / Figenschou Forlag
VIL KOSE SEG MED BARNA: - Derfor unngår enkelte foreldre konflikter, tror pedagog og firebarnsmamma Inger-Lise Køltzow. Foto: Guro Skjelderup / Figenschou Forlag Vis mer

Fungerer en stund

Køltzow tror enkelte foreldre velger å unngå konflikter fordi de vil kose seg med barna. Mange erfarer at dette kan fungere en stund, men så vil barna bestemme mer og mer.

– Når rutiner tar tid, for eksempel å få barna samlet rundt middagsbordet eller når det tar tid å komme ut døra, kan det være et tegn på at det er på tide å ta tak og sette noen grenser, sier hun.

– Jeg har en god regel jeg forsøker å følge. Jeg lar ikke barna påvirke rutinene. Det betyr at vi voksne bestemmer at det er mat, at barna må pusse tenner og at de skal legge seg.

- Resten kan barna gjerne påvirke: Barna bestemmer hvor mye av maten de vil spise eller hvilken regle vi skal ta når de pusser, sier hun. 

Køltzows sier hennes erfaring er at så lenge barna ikke får påvirke rutinene, så blir det færre konflikter.

- Når det er sagt, så er vi bare folk. Jeg tror det er vanlig å være flink og mindre flink i bølger. Vi er kanskje flinke og konsekvente en stund, så slipper vi litt opp og så må vi stramme inn igjen, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer