Etter at hun for tre år siden slapp «En skikkelig digg kokebok», har Hanne-Lene Dahlgren (36) seilet opp som en av frontfigurene for vegetarrevolusjonen som sveiper over landet.
Boka, som retter seg mot alle som ønsker å redusere kjøttinntaket sitt, steg raskt på bestselgerlistene og allerede etter en uke måtte forlaget trykke nytt opplag.
En stor prestasjon i seg selv, men kanskje ekstra imponerende med tanke på at Hanne-Lene på det tidspunktet jobbet som Google-analytiker.
Et yrke som i utgangspunktet virker ganske fjernt fra det å være kokebok-forfatter.
– At den solgte så bra var helt sjokkerende. Jeg var hverken en kjent profil eller kokk, og hadde jo ingen troverdighet på dette. Men jeg hadde klart å skape et univers som ga folk så mye matglede at de pratet om rettene på arbeidsplassen sin og kjøpte boka til venner og familie, sier hun.

Går vekta opp igjen? - Mange glemmer dette
Ble inspirert av venninne
Kanskje traff hun også tidsånden helt perfekt, da det de siste årene utvilsomt har blitt trendy å spise plantebasert. I en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Orkla i 2020 svarte 23 prosent at de hadde redusert kjøttinntaket sitt, noe som var en økning på syv prosent sammenlignet med året før.
Mange har også latt seg påvirke av sterke Netflix-dokumentarer som «The Game Changers» og «What the Health». Selv ble hun inspirert av en venninne som hadde flyttet til utlandet og blitt det hun den gang oppfattet som litt rar.
– Hun hadde sluttet å spise alt, plutselig skulle hun ikke spise egg, fisk, melk, hvetemel og prosessert mat. Da hun var på besøk i Norge inviterte hun seg selv til lunsj, noe jeg vanligvis synes er veldig hyggelig, men hva skal du lage når du ikke kan bruke noen av de ingrediensene du vanligvis bruker?
– Jeg spurte henne om å lære oss litt om hvordan hun lager mat og det endte opp med at hun tryllet frem en grønnsaks-bowl fra matvarer vi allerede hadde hjemme. Under lunsjen var det rene halleluja-stemningen rundt matbordet, det var så utrolig godt! Både mannen min og jeg var like overrasket over at vegansk mat kunne smake så bra.
Hanne-Lene beskriver hendelsen som en åpenbaring. Vitebegjærlig leste hun alt hun kom over om vegetarmat, med mål om å finne ut hvordan hun kunne bruke mer grønnsaker ved siden av kjøtt og fisk.
– Vi skulle ikke bli vegetarianere, det var det jo bare raringer som var, men så bestemte vi oss for å teste hvordan det ville gå å ha seks uker uten kjøtt. Planen var å spise vegetarisk fem dager i uka, slik at vi kunne kose oss i helgene. Det gikk litt krøkkete i starten, med retter som ikke var så bra, men i uke tre skjedde det noe. Plutselig hadde vi glemt bort de to juksedagene og hadde spist vegetar i syv dager helt frivillig.

Tiril var utbrent: - Jeg kunne ikke bevege meg på et halvt år
Fikk ja på første møte
Hun begynner etter hvert å eksperimentere med ulike vegetariske retter, med god respons fra familie og venner.
Flere spurte om hun ikke kunne tenke seg å skrive en kokebok og da hun i 2018 gikk ut i mammapermisjon med sin yngste sønn, bestemte hun seg for å ta skrittet. Hun pitchet idéen om å lage en vegetar-kokebok for ikke-vegetarianere og fikk ja fra forlaget Gyldendal på første møte.
Planen var aldri at hun skulle bli kokebok-forfatter på heltid, men da boka stod klar for lansering, mammapermisjonen var slutt og tiden var inne for å gå tilbake til jobben hos Google, fikk hun en overveldende følelse av å være på feil sted.
– Allerede etter 15 minutter den første dagen, tenkte jeg «her kan jeg ikke være». Jeg hadde jobbet så hardt med boka og kjente at jeg måtte fortsette arbeidet. Selv om jeg hadde gledet meg til å komme tilbake på jobb, miljøet var godt og jeg hadde gode kollegaer, innså jeg at det ville bli vanskelig å kombinere dette med arbeidet med boka.
– Samme kveld hadde jeg en samtale med mannen min hvor vi snakket om muligheten for å kunne leve på en inntekt mens jeg publiserte boka. Jeg vurderte å be om permisjon, men syntes det ble feil. Jeg har dessuten en god cv, så jeg var ikke redd for at jeg ikke skulle få meg en ny jobb etterpå om det skulle bli nødvendig.
Ektemannen Anders var med på notene og på dag tre etter permisjonen, sendte Hanne-Lene inn oppsigelsespapirene.
– Google har blitt kåret til en av de beste stedene å jobbe, så det var jo en vanskelig beslutning. Jeg gråt, hadde vondt i magen og syntes det var helt forferdelig, samtidig visste jeg at det var 100 prosent riktig.
– Men det er ikke tvil om at dette er noe de fleste ikke burde gjøre. Grunnen til at jeg har lykkes, er at jeg har en analysebakgrunn, har jobbet mange år med markedsføring og har gått gründerskolen. Jeg har også lagt inn ekstremt mye tid, noe jeg klarer fordi jeg er veldig verdidrevet.

Øver seg på å slappe av
At Hanne-Lene brenner for det hun driver med, er det ingen tvil om. Selv om hun i starten kunne spise kjøtt når hun ble invitert til andre, er det nå uaktuelt for henne å spise indrefilet eller spekeskinke.
Helst skulle hun ha stoppet alt industrielt dyrehold på flekken, men har innsett at det strategisk sett er smartere med en styrt avvikling på grunn av mindre etterspørsel.
– Folk spiser mindre kjøtt fordi de ønsker det selv, ikke fordi de får det tredd ned over seg. Jeg tror det handler om en eneste ting, troen på smak. Folk elsker god mat, uansett hva den er laget av, om det så er blekksprut eller gress. Er det digg, er folk med.
Etter den første suksessen, har hun blant annet startet eget forlag og gitt ut ny kokebok. Som gründer blir det lange arbeidsdager og de siste tre årene har hun jobbet minst 150 prosent.
Hanne-Lene har alltid hatt stor arbeidskapasitet, men når man er så drevet kan det være vanskelig å finne den riktige balansen.
– Jeg øver meg på å slappe av, det er jeg dårlig på. Om jeg har ti minutter til rådighet tenker jeg alltid hvordan jeg kan bruke dem til noe fornuftig. Jeg vet det ikke er bra og at man trenger å gi seg selv tid til å ikke gjøre noe. Jeg har derfor forbud mot å jobbe etter klokka ni om kvelden, noe jeg klarer seks av syv dager. Jeg har også begynte å strikke etter klokken ni, slik at jeg ikke er på telefonen mens jeg ser på tv.
I et samfunn hvor normen er at kvinner skal takle alt, både på hjemmebane og jobb, er hun takknemlig for at hun og ektemannen Anders har et likestilt forhold med en god fordeling dem imellom.
– Vi har et godt samarbeid og vi er involvert i hverandres jobber, noe som er alfa og omega om man skal lykkes med å ha to stykker i full jobb. Han er 100 prosent bak prosjektet og er veldig stolt av meg, det hjelper oss utrolig mye. Selv om jeg ikke tar ut så mye i lønn, respekterer han at mine timer på jobb er like viktige som hans.
– Vi har gode rutiner, men noen ganger går det ei kule varmt her også. Det hender at jeg kan sende med feil matboks til feil barn, eller at jeg glemmer å pakke ned utebuksa i sekken, men jeg er opptatt av at barna skal lære seg at det går bra. Jeg synes også det er viktig at barna ser at mamma ikke alltid er den perfekte og at pappa er den som dilter etter og får beskjed om hva han skal gjøre. De skal ikke forvente at damene alltid ordner opp, de skal ordne opp sjøl. Det tror jeg er spesielt viktig når man har to gutter.

Slik gikk det da Anette (27) og Susanne (26) levde en måned uten plast
Ble truet med barnevernet
Å stå i front for en bevegelse som ønsker å forandre folks tanker rundt kosthold, kommer imidlertid ikke uten noen negative sider. Når Hanne-Lene stikker hodet frem i mediene, møtes hun ofte av motstand.
Hun har flere ganger blitt truet med barnevernet og har fått meldinger fra personer som ønsker henne død.
– Når folk får høre at jeg gir barna mine plantebasert mat, tenker de at jeg ernæringsmessig gir dem en dårlig oppdragelse og at jeg derfor mishandler dem. De vet ikke at også Helsedirektoratet sier det er helt greit å oppdra barn med et vegansk kosthold. Det de ikke vet er at barna mine får lov til å spise kjøtt om de vil, for eksempel når de er i bursdager, men de får det ikke servert her hjemme.
– I starten var det ganske ubehagelig å få slike meldinger, men jeg er ikke lenger redd. Min eldste sønn på seks år ville tidligere gjerne være med på mine stories og vise frem middagen sin, men det har vi sluttet med fordi jeg ikke vil at han skal få slengbemerkninger i skolegården eller i butikken. Jeg vil ikke at barna skal bli stilt til ansvar for mine holdninger og valg. Jeg synes dessuten at det er ubehagelig at fremmede skal føle at de kjenner barna mine, når barna mine ikke aner hvem de er.
Vil at flere skal bli vegetarentusiaster
Hanne-Lene har satt seg selv et ambisiøst mål om å jobbe for at kjøttkonsumet i Norge skal ned minst 30 prosent innen 2025, slik at det kommer på samme nivå som i 1989. For å klare dette, håper hun at vi alle vil la oss inspirere til å innføre flere vegetarretter i kostholdet vårt.
Hennes beste tips til foreldre som ønsker å redusere familiens kjøttinntak, er å ta barna med på reisen.
– Kjøp en kokebok som du finner motiverende og be barna om å velge retter. Fortell dem at de skal få lov til å bestemme en rett og at du uansett skal lage den. Snakk om hvorfor barnet valgte akkurat den retten, slik at du vet hva du kan bygge videre på.
– Du kan også bytte ut litt av kjøttet med noe grønt. Mange familier spiser for eksempel mye kjøttdeig, noe som er det letteste i verden å erstatte. Bytt ut halvparten med linser, eller hele med vegetardeig og ingen kommer til å merke forskjell.
Fokuset hennes ligger også på å bryte ned barrierene mellom kjøttetere og veganere. Hun er derfor veldig bevisst på å kalle seg en vegetarentusiast, og ikke veganer eller vegetarianer.
– Selv om du spiser kjøtt og fisk kan du godt være vegetarentusiast, vegetarmat er jo helt nydelig. Noen ganger spiser også jeg godteri som inneholder gelatin, det er ingenting som ikke er lov. Jeg er vegetarentusiast og elsker det!

Disse enkle grepene på kjøkkenet kan gjøre det lettere å spise sunt

Familien fikk et sunnere kosthold da Odin (8) kuttet kjøttet
Oppskrifter til vegetarentusiaster
Her er to oppskrifter til deg som ønsker å spise mer plantebasert, hentet fra «En skikkelig digg kokebok 2»:
Kokosramen
Tid: 30 minutter Porsjoner: 4
Tofu (valgfritt)*:
400–500 g fast tofu, (ikke silketofu)
2 ss maisenna
1⁄2 ts salt stekeolje, gjerne solsikkeolje
Ramen:
2 ss stekeolje, gjerne kokosolje
300 g shiitakesopp, uten stilk i skiver
2 pak choi el. 1 stor hjertesalat, grovhakket
3 hvitløksfedd, finhakket el. revet
1 tommelstor bit ingefær, finhakket el. revet
1 ts malt karri
2 ts grønn thai currypaste
1 liter vann
2 terninger grønnsaksbuljong
200 g risnudler
4 dl kokosmelk
1⁄2–1 ts salt
saften av 1⁄2 lime
Topping (valgfritt):
hoisinsaus
sesamolje
vårløk
sesamfrø
chiliflak
Fremgangsmåte:
1. Press tofuen (hvis du bruker tofu) litt tørrere med kjøkkenpapir, og skjær den i store terninger. Bland maisenna og salt i en skål, og vend bitene i miksen. Varm godt med olje i en vid stekepanne, og stek tofuen til den er sprø på utsiden, cirka 10 minutter. La den hvile på kjøkkenpapir frem til servering. (Sjekk hannelene.no/tofu for detaljer.)
2. *Hvis du ikke skal ha tofu: Stek noe annet crispy som f.eks. plantebaserte «kyllingbiter» eller lignende, eller bruk mer sopp.
3. Varm oljen til ramensuppen i en stor kjele. Ha i soppen og pak choien, og la det frese i 5–7 minutter til det faller litt sammen. Skal du bruke hjertesalat, venter du til neste trinn.
4. Tilsett hvitløk, ingefær, karri og currypaste, og la det frese videre i 3 minutter til det lukter godt.
5. Tilsett så vann og buljong. Når det småkoker, har du risnudlene i ramensuppen og lar det småkoke i ytterligere 2–3 minutter.
6. Tilsett kokosmelk, og smak til med salt og limesaft. Klipp gjerne risnudlene i mindre biter med en saks rett i suppen.
7. Server ramensuppen i porsjonsskåler med tofu og annen ønsket topping. Spis gjerne med spisepinner, og slurp i deg suppen til slutt. Pass på at du ringler over litt hoisinsaus, for det smaker knallgodt på.

Solskinnssalat med chimichurri
Tid: 30 minutter Porsjoner: 3
250–300 g fast tofu, (ikke silketofu) *
1 dl maisenna
1⁄2 ts salt stekeolje
1–2 ferdigkokte maiskolber
smør, gjerne plantebasert
1⁄2 moden mango, i skiver
150 g cherrytomater, skåret i to
50–100 g grønn salatmiks
2 vårløk, finhakket
1⁄2 agurk, i skiver
1 neve gresskarkjerner
kjernene av 1⁄2 granateple
frisk mynte
1⁄2 ts maldonsalt
saften av 1⁄2 lime
Chimichurri:
2 gode never frisk bladpersille
1 neve frisk mynte
1 sjalottløk
1–2 fedd hvitløk
1 avokado
1⁄2 grønn chili, uten frø, hakket
5 ss olivenolje
1 ss lønnesirup
1 ss rødvinseddik
saften av 1⁄2–1 lime
1⁄2 ts salt pepper etter smak
Fremgangsmåte:
1. Hakk og gjør klar alle ingredienser først.
2. Press tofuen (hvis du bruker tofu) litt tørrere med kjøkkenpapir, og skjær den i store terninger. Bland maisenna og salt i en skål, vend tofubitene i miksen. Varm godt med olje i en vid stekepanne, og stek tofuen til den er sprø på utsiden, cirka 10 minutter. La den hvile på kjøkkenpapir frem til servering. (Sjekk hannelene.no/tofu for detaljer.)
* Hvis du ikke er klar for å teste tofu ennå, kan du bruke sprø kikerter. Du kan også bruke stekt halloumi, gjerne en plantebasert variant.
3. Stek samtidig maiskolbene i en annen panne i godt med smør på middels til høy varme, til de er nesten brent – eller etter egen smak. La dem avkjøles litt før du skjærer av maisen fra kolben.
4. Ha alle ingrediensene til chimichurrien i en foodpros- essor eller blender, og kjør til en jevn og smidig saus. Smak til med salt og pepper – det skal smake mye.
5. Legg mango, grønnsaker, gresskarkjerner, granateple og mynten lagvis på et stort fat eller på tallerkener. Dryss over litt salt, og press over lime.
6. Topp med biter av tofu, mais og masse chimichurri. Server gjerne resten i en skål ved siden av.
