Barns teknologibruk:

- Frykten for netthets ligger alltid i bakhodet, da jeg vet hvor mye dritt som finnes der ute

Kathrine Sørland (38) prøver aktivt å begrense teknologibruken til sønnen sin, og hun mener at det er mye foreldre selv kan gjøre for å påvirke.

BARNS TEKNOLOGIBRUK: Kathrine Sørland prøver å gå frem som et godt forbilde for sønnen Leon, og de finner på mange aktiviteter sammen - som ikke inneholder digitale verktøy. FOTO: Privat
BARNS TEKNOLOGIBRUK: Kathrine Sørland prøver å gå frem som et godt forbilde for sønnen Leon, og de finner på mange aktiviteter sammen - som ikke inneholder digitale verktøy. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Mange foreldre fortviler over teknologibruken blant barna sine. Hvor enn man går, kan man se barn som sitter med blikket festet i en iPhone, iPad, eller er klistret foran pc- eller tv-skjermen. Og det er ikke lett å skjerme dem heller, i en hverdag som i stor grad preges av teknologi.

Kathrine Sørland (38) er en av mange foreldre som engasjerer seg i teknologibruken til barn. Hun har en sønn på ni år, Leon, og hun synes at han bruker altfor mye tid på «gaming» og nettbruk.

– Jeg prøver å få til en god balanse mellom teknologibruk og andre aktiviteter, gjerne utendørsaktiviteter. Det er viktig å understreke at vi ikke kan nekte barna våre alt av teknologi, da det har kommet for å bli. Mye er bra, og sønnen min har lært masse, men jeg har blitt nødt til å sette klare grenser.

Disse reglene innebærer å sette grenser for når og hvor mye tid Leon kan bruke på ulike digitale verktøy.

– Vi unngår «gaming» og mobilbruk i ukedagene, og så er det mer spillerom i helgene. Jeg er opptatt av å skape gode minner for Leon, minner som han kan huske. Det trenger ikke å være så fancy, bare det at vi som voksne tar oss tid til å spille et spill sammen med han, eller gjøre noe annet hyggelig... det vil han huske.

LES OGSÅ: Barn bruker nettbrett i barnehagen: - De skal bli ungdommer i denne verden og det må de forberedes på

Feil at mobil og iPhone skal være barnevakt

Kathrine ønsker ikke å være i samme rom som sønnen, hvor begge to sitter med hver sin skjerm. Hun synes det er feil at mobil og iPad skal brukes som barnevakt, slik at de voksne skal kunne kose seg.

– Dette er ikke lett, og jeg er på ingen måte perfekt, men er jeg er i hvert fall bevisst på det. Vi som foreldre jobber med å engasjere Leon slik at han ønsker å gjøre andre ting enn å sitte og spille alene eller sammen med kompiser. Det er vårt ansvar å gå frem som gode eksempler, og vi prøver å unngå å sitte med våre telefoner når vi er samlet.

Kathrine synes at det vanskeligste med barnas teknologibruk, er mangel på kontroll. Den teknologiske verdenen er altfor stor.

– Leon er heldigvis ikke så interessert i sosiale medier.... ennå. Mobiltelefon er egentlig ikke nødvendig for barn. Det er en voksengreie. Ett klikk på telefonen, og de er på nettet, og har tilgang til alt som finnes der ute. Jeg synes at Snapchat, Instagram og Facebook bør være forbeholdt barn over 16 år. Frykten for netthets ligger alltid i bakhodet, da jeg vet hvor mye dritt som finnes der ute.

Hvordan snakker du med Leon om teknologibruk?

– Jeg er klar og tydelig, og prøver å gi en forklaring på hvorfor vi må begrense bruken. Leon er vokst opp i denne teknologiske verdenen, og han synes at det er rart og meget urettferdig hvis han får restriksjoner på nettbruk og «gaming» uten en god forklaring, sier Kathrine, og fortsetter:

– Jeg sier at han må være forsiktig når han er på nettet, og jeg passer også på å prate med han hver dag om det han har opplevd på nettet. Jeg vet at han elsker å spille PlayStation, og at han digger å være på YouTube, og jeg kan ikke nekte han det. Men det er viktig for meg å være oppdatert på hva han ser på, og hva han spiller.

VIS ENGASJEMENT: Kathrine Sørland mener det er viktig å være engsajert, man skal ikke forvente at barna alltid skal være de oppfinneomme. FOTO: Privat
VIS ENGASJEMENT: Kathrine Sørland mener det er viktig å være engsajert, man skal ikke forvente at barna alltid skal være de oppfinneomme. FOTO: Privat Vis mer

– Vær engasjert, og engasjer barna!

Kathrine sier at engasjement er viktig for å oppmuntre barn til å gjøre andre aktiviteter som ikke inneholder skjermbruk.

– Vær engasjert, og engasjer barna! Bli med på ting selv. Ikke forvent at det kun er barna som skal være oppfinnsomme, og unngå mye tid foran din egen mobil når du er sammen med dem. Stå frem som et godt eksempel, og vis vei i verden, uten at mobilen sitter klistret til hånda hele tiden.

Kathrine anbefaler å ta med barna ut på tur, til klatreparker, svømmehaller, skateparker, museum, telttur, og så videre.

– Dette vil bidra til å løfte blikkene deres. Det er jo så mye fint å se og lære i den virkelige verden. Inspirer dem til å komme seg ut og leke med kompiser og venninner.

LES OGSÅ: Slik gikk det da Julia innførte skjermfri familieferie

Syntes det var fantastisk å være uten mobil på Farmen

Det er ikke lenge siden Kathrine kom hjem fra Farmen-innspilling, hvor deltakerne går 100 år tilbake i tid. Hun syntes det var rart å være uten mobil i starten, men at hun raskt oppdaget hvor deilig det var å være uten.

– Det har faktisk vært helt fantastisk å være uten mobil i flere uker! Jeg syntes det var merkelig å ta i bruk mobilen igjen etter oppholdet, og jeg fikk helt vondt i magen når jeg så alle ubesvarte mailer og meldinger. Jeg har lært at jeg ikke trenger å være så tilgjengelig for alle hele tiden.

Farmen-oppholdet har vært en tankevekker for Kathrine. Hun vet at man fungerer godt i hverdagen, selv om man ikke svarer på en melding i sekundet den mottas.

– Jeg har også lært å sette pris på det jeg ser rundt meg, på en annen måte. Fine, vakre naturomgivelser som jeg kunne se og nyte, uten at jeg måtte ta opp mobilen for å dokumentere alt, slik som jeg vanligvis gjør. Jeg håper at denne følelsen varer!

LES OGSÅ: Linni Meister: Farmen-oppholdet har endret meg

Blir barna mindre kreative av å bruke digitale verktøy?

Hva barna gjør på mobil/nettbrett kan variere i stor grad. Noen mener at barna blir mindre kreative, men det kan også være motsatt.

– Vi som foreldre kan tillate oss å være nysgjerrige på hva barna liker å pusle med på mobilen/nettbrettet. Avhengig av hva som er barnets favorittaktivitet på skjermen, kan det være mulig å inspirere til å være kreativ også utenfor skjermen, har Melanie Ekholdt Huynh tidligere uttalt til KK.

Hun jobber som barne- og ungdomspsykiater ved Regionsenter for barn og ungen psykiske helse.

Det er ikke alltid barna er problemet heller, noen foreldre bruker altfor mye tid foran skjermen, istedenfor å vie sin fulle oppmerksomhet til barna.

– Vi som foreldre må dessverre selv prøve å gi slipp på våre digitale duppeditter/vaner i tiden vi har med våre barn. Vi må prøve å endre oss og gjøre slik våre foreldre gjorde det med oss, sier Ekholdt Huynh.

LES OGSÅ: Fortsatt sammenligner vi oss med andre i sosiale medier

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer