MILJØGIFT I FUKTIGHETSKREMER: Framtiden i våre hender oppfordrer foreldre til å droppe kremer som inneholder D5. Foto: NTB Scanpix
MILJØGIFT I FUKTIGHETSKREMER: Framtiden i våre hender oppfordrer foreldre til å droppe kremer som inneholder D5. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fuktighetskremer: - Svært misvisende å påstå at de er bra for barn

Framtiden i våre hender oppfordrer foreldre til å droppe fuktighetskremer som inneholder miljøgift.

– Generelt sett er barn alltid mer utsatt enn voksne når det gjelder miljøgifter, da de får i seg en større mengde i forhold til kroppsvekten. I tillegg er deres organer heller ikke ferdig utviklet, noe som også gjør dem mer sårbare, sier Hanne Gustavsen, rådgiver ved Klima- og miljøavdelingen hos Framtiden i våre hender.

Organisasjonen har på nettsidene sine en oversikt over fuktighetskremer som inneholder miljøgiften D5.

Her finner man også kremer som brukes på barn, blant annet A-Derma Exomega Cream som markedsføres som en krem til babyer, barn og voksne med spesiell tørr hud, samt kuldekremen Ceridal.

– Det blir svært misvisende å påstå at de er bra for barn så lenge EUs vitenskapskomite ikke har kunnet gå god for at bruk av D5 i bodylotion er trygt. Om det er direkte feil å si at det er bra for huden tør jeg ikke å svare på, men påstanden gir i hvert fall et feilaktig inntrykk av at dette er et trygt og godt produkt generelt, og tar ikke høyde for helheten i et helse- og miljøperspektiv, sier Gustavsen.

Kan være skadelig ved innånding

Ifølge Framtiden i våre hender og Miljødirektoratet er miljøgiften D5 først og fremst skadelig i et miljøperspektiv fordi det brytes så langsomt ned i naturen og har en evne til å hope seg opp i levende organismer.

Men EUs vitenskapskomité for forbrukersikkerhet (SCCS) mener det også er grunn til å advare mot D5 av helsehensyn, da stoffet fordamper lett fra huden og kan være skadelig når det pustes inn.

– SCCS har konkludert med at D5 i all hovedsak skal være trygt, med unntak av i bodylotion, og solkrem og hårstylingprodukter i sprayform. Det er risiko for innånding av D5 ved bruk av solkrem og hårstyling i sprayform, mens bodylotion, som brukes over store deler av kroppen, gir for stor eksponering til at man kan garantere at det er trygt.

– Vi vet heller ikke nok om kombinasjonseffektene av alle de forskjellige kjemikaliene vi eksponeres for hver dag, noe som også er en god grunn til å droppe produkter som inneholder miljøgifter så lenge det er mulig, og det er det i aller høyeste grad når det gjelder pleieprodukter, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: Professor advarer mødre mot et høyt inntak av laks

INNEHOLDER D5: Cerical og A-Derma Exomega er to fuktighetskremer som ofte blir brukt på barn. Foto: Produsent
INNEHOLDER D5: Cerical og A-Derma Exomega er to fuktighetskremer som ofte blir brukt på barn. Foto: Produsent Vis mer

Barn mer sårbare for miljøgifter

I tillegg til at barn får i seg mer miljøgifter enn voksne i forhold til kroppsvekten, peker hun på at barns organer er mer sårbare fordi deres organer ikke er ferdig utviklet.

– Ettersom vi ikke kan utelukke risiko for miljø og helse ved bruk av produkter med D5 vil jeg definitivt oppfordre til å droppe disse produktene. Det finnes veldig mange bra produkter helt uten miljøgifter så det skulle ikke være noe problem.

– Konsentrasjonen av D5 i forskjellige produkter kan selvfølgelig variere, men det fører likevel til miljøutslipp, om enn i noe mindre mengde. Ved å velge produkter som er helt frie for D5 og miljøgifter generelt støtter man opp om den delen av kosmetikkbransjen som tar hensyn til helse og miljø, noe som sender et viktig signal til produsentene om at forbrukerne er opptatt av dette, sier hun.

Ligger langt under grensen

Maria Cole, kommunikasjonsansvarlig ved GSK Consumer Healthcare sier imidlertid at det ikke er farlig for barn og babyer å bruke Ceridal kuldekrem.

– Konsumentsikkerhet er vår høyeste prioritet og vi kommer til å fortsette å rutinemessig overvåke våre sikkerhetsdata for å sikre riktig bruk av våre produkter. Ceridal krem er trygg å bruke, dersom de brukes i henhold til instruksjonene; utenpå huden for alle aldre, sier hun.

En årsak til dette er at Ceridal kuldekrem ifølge Cole inneholder langt mindre D5 enn det som av SCCS anser som skadelig.

– Ceridal Lipogel og Ceridal Liplotion inneholder D5 med nivåer opp til 37%. Dette er et betydelig lavere nivå enn 92% grensen som er satt av SCCS. I samsvar med veiledningen fra SCCS er derfor dette konsentrasjonsnivået sikkert, sier hun.

Presseansvarlig Gro Lillebye i Pierre Fabre Dermo-Cosmétique Nordic, avdeling Norge som står bak A-Derma kremene, sier at de også holder seg langt under grensen på 92%.

– Bare fordi ett stoff blir tilsatt ett produkt betyr ikke det automatisk at produktet er helseskadelig. For å bedømme om ett produkt er helseskadelig må man alltid ta hensyn til konsentrasjon. En grundig sikkerhetsvurdering foretas alltid og tar hensyn til dette.

– D5 innholdet i nevnte A-DERMA produkter er mindre enn fem prosent. Det vil si mye lavere enn konsentrasjonene analysert av SCCS, som da gjør det mulig å konkludere med at sikkerhetsmarginen er viden anerkjent, sier hun.

Lillebye forteller at deres laboratorier konstant jobber med utvikling og videreutvikling av produktporteføljen og at de er svært opptatt av forbrukertrender, sikkerhet og miljø.

– I A-DERMA dermatologiske laboratorier følger alle produktene den europeiske kosmetiske reguleringen. D5 blir fjernet fra produkter som inneholder denne ingrediensen hver gang de blir omformulert. A-Derma Exomega er under en prosess med reformulering og produktene vil kommer suksessivt på markedet fremover, sier hun.

LES OGSÅ: Mange barn blir født med «storkebitt». Ingen vet hvorfor.

Oppfordrer foreldre til å se på innholdet

Framtiden i våre hender oppfordrer foreldre til å bry seg om innhold av miljøgifter i alle typer produkter til barn. Selv om mange av de farligste miljøgiftene er forbudt, er flere, deriblant D5, fortsatt lov å bruke.

– Det avdekkes rett som det er at problematiske stoffer finnes i produkter til barn, enten det er leker eller pleieprodukter. For å unngå D5 kan man skygge unna produkter med navn som Cyclopentasiloxane, Cyclomethicone eller Polydimethylcyclosiloxane i innholdsfortegnelsen.

– Det aller enkleste hvis man vil gjøre et sikkert valg er å velge Svanemerkede produkter, eller produkter med EUs Ecolabel (blomsten). Da er man garantert at produktene er frie for helse- og miljøskadelige stoffer, og slipper å gå rundt og huske på alle de forskjellige kjemikaliene man bør styre unna. Inne på svanemerkets egen nettside finner man oversikten over en rekke svanemerkede barneprodukter, sier Hanne Gustavsen i Framtiden i våre hender.

LES OGSÅ: Bør man unngå å kysse babyer når man har munnsår?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop