Fullamming som prevensjon

Gir fullamming god nok beskyttelse mot uønsket graviditet?

FULLAMMING SOM PREVENSJON: Ikke å anbefale hvis du vil ha best mulig beskyttelse mot uønsket graviditet. Foto: Nina Indset Andersen/NTB Scanpix
FULLAMMING SOM PREVENSJON: Ikke å anbefale hvis du vil ha best mulig beskyttelse mot uønsket graviditet. Foto: Nina Indset Andersen/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du ammer regelmessig lager du hormoner som undertrykker eggløsningen. Problemet er bare at på et eller annet tidspunkt vil eggløsningen likevel skje, og du vet ikke når.

Prevensjon etter fødselen: Så tidlig bør du begynne.

Ikke "sikkert"

Likevel er det få gynekologer og jordmødre som mener å fullamme er et fullgod prevensjon.

Gynekolog Liv Bente Romundstad ved Spiren Fertilitetsklinikk og forsker ved Institutt for samfunnsmedisin, NTNU, forteller at mange lurer på om det er trygt å droppe prevensjon de første månedene når man fullammer. 

- Svaret på dette er nei. Særlig dersom det er viktig å ikke bli gravid på nytt. Det er store variasjoner på hvor fort eggløsning og menstruasjonsblødninger kommer tilbake etter fødsel. Eggløsning kommer som kjent cirka 14 dager før blødning, så det er derfor svært vanskelig å være «trygg», sier gynekologen.

Jordmor Stine Lønne Wigestrand ved Oslo jordmor og ultralydklinikk   påpeker også at fullamming anbefales ikke om man ønsker sikker prevensjon.

- WHO uttaler at om kvinnen fullammer, nattammer og barnet er under seks måneder er sikkerheten relativt høy.  For kvinner i i-land som har tilgang til de ulike prevensjonsmetoder anbefales likevel å bruke disse. For kvinner i u-land der kunnskapen om, og tilgangen til prevensjon kan være nærmest fraværende, kan fullamming være en metode som vil gi pause mellom svangerskapene, forteller hun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer