Barn økonomi

- Fysiske penger er ikke nødvendig for å lære barn pengers verdi

Det kan være utfordrende å lære barn gode økonomiske vaner når penger bare er siffer på en skjerm. Her er tipsene for å lære barn verdien av penger i en digital verden.

HVORDAN LÆRE BARN GODE ØKONOMISKE VANER: Å la barnet få lommepengene sine inn på et eget bankkort, er ett av rådene fra ekspertene. FOTO: NTB Scanpix
HVORDAN LÆRE BARN GODE ØKONOMISKE VANER: Å la barnet få lommepengene sine inn på et eget bankkort, er ett av rådene fra ekspertene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Det er ikke alltid like lett for dagens foreldre å oppdra barn i en verden som har endret seg mye fra deres egen barndom.

Hvem hadde vel for eksempel på på åtti- og nittitallet trodd at barns mobilbruk skulle bli ett av de største diskusjonstemaene i familien?

Hvordan vi bruker penger har også endret seg mye de siste 20-30 årene og mange foreldre lurer på hvordan de skal klare å lære barn gode økonomiske vaner når penger bare er siffer på en skjerm.

La barna få eget bankkort

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i SpareBank1, mener det kan være lurt å begynne å lære barn om god digital pengebruk når de er rundt åtte til ti år gamle.

– Jeg synes det er passende å starte når barna begynner å få lommepenger og bankkort, men dette må foreldrene vurdere ut fra barnas modenhet og interesser. Sett inn en fast sum lommepenger på barnets bankkort og la barnet bruke kortet sitt når det betaler. Slik vil barnet lære gjennom praktisk bruk av kortet, sier han.

Barns kortbruk kan skape mange muligheter til å snakke om økonomi og penger. Gundersen peker på at det for eksempel er mye læring i å oppleve at kortet går tomt slik at det ikke virker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer