– At du lar ungen din konkurrere i gaming, er ikke akkurat noe du reiser deg opp og forteller om på foreldremøtet. Det virker ofte som om jo mindre skjermtid ungen din har, jo bedre forelder er man. Men nå er det slik at jeg har fått et barn som er veldig interessert i gaming og da er det min jobb å gjøre det så trygt som mulig, sier Cathrine Finnebraaten.
Hun er mamma til en ti år gammel gutt som de siste årene har vært aktiv innen e-sport.
Dersom du er ukjent med begrepet, er det bare å bite seg merke i det med en gang. e-sport er nemlig på kraftig fremmarsj her i Norge og flere jobber for at det skal bli godkjent som en idrett på lik linje med sjakk.
E-sport, eller elektronisk sport, er ifølge Store Norske Leksikon elektronisk konkurransespilling der utøverne konkurrerer mot hverandre i ulike dataspill på datamaskiner eller spillkonsoller. Noen konkurranser har pengepremier til de beste utøverne.
Så på spilling som bortkastet tid
Cathrine forteller at sønnen alltid har hatt en stor interesse for spill og skjerm, til tross for hennes iherdige innsats for å få ham engasjert i andre hobbyer. I likhet med mange andre foreldre så hun på spilling som bare passiviserende tidsfordriv og bortkastet tid.
Dette skal endre seg etter et besøk på retrospillmessa. Sønnen, som på det tidspunktet bare er åtte år gammel, kommer på andreplass i en spillkonkurranse hvor han konkurrerer mot voksne menn og ungdommer.
For Cathrine blir dette en real øyeåpner.
– Etterpå, mens vi gikk rundt på messa, begynte folk å komme bort til oss for å si at han var et skikkelig talent.
– Da begynte jeg å tenke «er det noe jeg ikke har fått med meg her?». Her er det noe han er så flink i og mestrer så bra, og så er jeg så ekstremt negativ til at han skal holde på med det. Etter messa begynte jeg derfor å sette meg inn i hva e-sport egentlig var, gå i dybden på hva slags spill som var tilgjengelig og hva man konkurrerer i.
Trener flere ganger i uka
Sønnen er i dag ti år og medlem av en e-sportklubb. Her deltar han på treninger og turneringer med barn og unge som ofte er langt eldre enn ham selv.
Før koronapandemien satte en stopper for fysiske treninger, trente han gaming tre ganger i uka i tillegg til tre dager med fotballtrening.
For å bli god i e-sport er det viktig å tenke raskt under press, da det er mye strategi og tankegang rundt hver eneste handling. På treningene øver de seg derfor på å takle stress, lære god kommunikasjon og teamwork.

Har engasjert seg som lagleder
Med en mann og sønn som begge driver med gaming, har det vært naturlig for Cathrine å begynne med spilling selv. Hun har også engasjert seg i e-sport som lagleder for sønnens lag, i tillegg til at hun trener et annet.
– For meg er det like viktig å støtte sønnen min i e-sport, som på fotballbanen. Hvis det er hans store lidenskap, ville det være dårlig gjort av meg å ikke anerkjenne den prestasjonen og den innsatsen han legger i det. Tenk om pappaen til Magnus Carlsen hadde sagt at han ikke fikk spille sjakk fordi det var for passivt?
– Jeg har hørt om foreldre som ikke har visst at barnet deres spiller i Telialigaen, som er det samme som NM innen gaming. I hvilken annen sport i hele verden ville ikke foreldrene heiet på barnet sitt om det var med i NM?
De siste årene har hun og sønnen også vært på flere lan sammen. Dette er datatreff hvor spillinteresserte møtes og kobler sammen pc-ene i et nettverk slik at de kan spille sammen. Cathrine forteller at hun så langt har vært den eneste moren på disse arrangementene.
– Jeg kommer med luftmadrass, sover på sovesal og gamer sammen med sønnen min til krampa tar oss, smiler hun.
– Men vi har det så hyggelig sammen når vi er på lan, det har liksom blitt vår greie. Vi spiller, snakker sammen og har det gøy. Så lenge jeg får lov, kommer jeg til å være med. Og den dagen jeg ikke lenger får lov, kommer jeg til å stå i kiosken eller ha plass på en annen rekke enn ham.

Psykolog: - Jeg tror hverken krigslek eller videospill lærer barn å drepe
Opptatt av å ha tydelige regler
Skjermtid er nok en av de mest debatterte temaene i norske barnefamilier og mange foreldre er redde for hvordan det påvirker barna å sitte for lenge foran skjermen. Mange frykter også at mye spilling kan føre til avhengighet.
I en undersøkelse gjort av spillforsk ved Universitetet i Bergen ble 30.000 personer i alderen 16-74 år spurt om sine spillevaner. Her kom det frem at 0,9 prosent kunne kategoriseres som dataspillavhengige, mens 5,5 var «problemdataspillere».
Dette er en økning fra forrige undersøkelse i 2015, da tilsvarende tall var 0,5 og 2,8 prosent.
Dette er også noe Cathrine tenker mye på. Sønnen har ingen faste spilletider, men hun er opptatt av at spillingen ikke skal gå ut over andre aktiviteter.
Dersom det er pent vær, foretrekker hun at han leker ute. Han får aldri spille før han har spist middag og gjort leksene sine, og dersom det kommer barn døra får han ikke lov til å si nei til leking fordi han heller vil spille.
– Han har også strenge regler i forhold til hva han får lov til å gjøre inne i spillene og hvis han bryter reglene får han ikke lov til å spille. Han får for eksempel ikke lov til å chatte uten at jeg eller faren hans spiller sammen med ham.
– Vi har selv sett flere eksempler på at barn deler privat informasjon, selv om foreldrene har gitt dem beskjed om å ikke gjøre det. En gang så vi at et barn som nektet å si navnet sitt ble truet med å bli kastet ut av «klanen», da kom det fullt navn og adresse allikevel. Det er også fort gjort å glemme seg, noe jeg selv har erfart.
Behøver ikke bli kostbart
E-sport er en aktivitet som krever en del teknisk utstyr, men ifølge Cathrine behøver det ikke nødvendigvis bli så kostbart.
– Det er ikke slik at man må ha eget utstyr for å være med i en klubb, men det kan være en fordel fordi du venner deg til ditt eget tastatur og mus. De fleste idrettsforeninger med e-sportlag har pc-er stående til ungene og du kan jo også få kjøpt brukt utstyr.
– I likhet med all sport, blir det dyrere jo høyere opp i seriøsitet du kommer. På toppnivå må man ha bra utstyr fordi det da er snakk om millisekunder.
Cathrine har tro på at interessen for e-sport kommer til å fortsette å øke her i Norge, og at det etter hvert kommer til å bli mer «stuerent».
– Det finnes jo mye positivt med gaming, sønnen min er for eksempel flere år foran i engelsk. Det kan også være fint for barn som har vansker for å kommunisere med andre. Vår klubb ble faktisk startet som et prosjekt fra Barne- ungdoms og familiedirektoratet for å fange opp ungdommer som hadde droppet ut at idretten og som ikke hadde et annet tilbud.
– Når jeg gamer er det heller ingen som ser hvor stort huset mitt er, hvor fin bil jeg har eller hvor veloppdragen ungen min er. Det er ganske befriende, noe det sikkert er for ungen min også. Det er godt å ha et område hvor man bare må prestere på én ting og ikke alle andre områder av livet samtidig.

- Barn yngre enn to år bør ikke bruke skjerm
– Har vært stigmatiserte
Tall fra Kulturdepartementet viser at 96 prosent av alle gutter i alderen 9-18 år driver med dataspill, for jenter i samme alder er tallet 63 prosent. Samtidig anslås det at hele 1,8 millioner nordmenn driver med dataspill.
Det er høye tall, men ifølge Jack Holand, generalsekretær i Norges E-sportforbund, betyr det ikke nødvendigvis at det har vært en enorm økning.
– Sannheten er at dataspillerne har vært der hele tiden, de har bare ikke vært synlige fordi de i så mange år har vært stigmatiserte. De turte ikke si hva de drev med, for da var du en raring, sier han.
– På femtitallet ble rock’n’roll sett på som livsfarlig og på samme måte er det med dataspillere i dag. Dette fordi verden styres av oss som er i alderen 45 pluss og som ikke har peiling på dataspilling, men det er heldigvis på vei til å endre seg og i dag har dataspilling blitt litt tøft.
En av de vanligste fordommene når det gjelder e-sport, er kanskje at det fører til overvektige og late barn. For å prestere godt i spill, er det nemlig ifølge Holand viktig at utøverne er i god fysisk form.

Viktig å være i god fysisk form
De fleste e-sportslag, også de som ikke er tilknyttet et idrettslag, har derfor også en form for fysisk trening.
– E-sportutøvere er ikke bare coladrikkende og pizzaspisende unger, de forstår selv at de må være i god fysisk form. Det er derfor bra om dataspillere får bli med i e-sportlag i tidlig alder, de spiller jo uansett fra de er ni år gamle.
Holand er overbevist om at e-sport vil bli anerkjent som en idrett på lik linje som sjakk. Han viser til at e-sport er en medaljegren under Asialekene, noe som kan tyde på at e-sport vil bli tatt opp som en prøvegren under de olympiske leker i Paris i 2024.
– E-sport har kommet for å bli. Spørsmålet er bare hvor stort det blir og hvor fort det kommer til å gå. En fordel med e-sport er at alle stiller likt, det spiller ingen rolle hvilket kjønn du har eller om du har fysiske handicap.
– Vi antar at rundt 98 prosent av de aktive innen e-sport er bredden, mens to prosent er toppidrettsutøvere. Det er jo utrolig mange som driver med dataspill som tidsfordriv og for være sosial med venner. Jeg tror dataspill også har vært positiv for unges mentale helse under covid-19, fordi de har hatt et rom hvor de kan møtes på nettet, sier han.
