Videospill

«Gaming» kan ha flere positive effekter på barn og unge

Spillene kan faktisk være med på å bedre den sosiale utviklingen deres.

GAMING: Videospill er hverken asosialt eller usunt i seg selv, men for mye «gaming» kan føre til isolering og fysiske plager.  Foto: Shutterstock / Alena Ozerova
GAMING: Videospill er hverken asosialt eller usunt i seg selv, men for mye «gaming» kan føre til isolering og fysiske plager. Foto: Shutterstock / Alena Ozerova Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sitter poden konstant på rommet sitt med propper i øra og X-boxen eller PC-en på? Kanskje er du bekymret både for innholdet i spillene, og for at tenåringen så og si aldri kommer seg ut av huset? Mye dataspilling kan gi smerter, mageplager og hjertebank. Med måtehold er det imidlertid ganske sunt.

- Det positive med spill er at det ser ut til å fremme enkelte perseptuelle og kognitive evner, man kan teste ut ting i en trygg kontekst, det er morsomt og underholdende, mange spillere blir bedre i engelsk, det er sosialt og det krever samarbeid og kommunikasjon. Spill som «Minecraft» setter kreativiteten på prøve. Det setter også krav til reaksjonstid, strategi, planlegging og multitasking. Enkelte spillere beskriver en følelse av å være i flytsonen i spillene og beskriver at det gir en avveksling, sier Vegard Slettli, som er psykologspesialist i barne- og ungdomspsykologi ved Universitetssykehuset Nord-Norge. 

Men så kan det selvsagt bli for mye av det gode. 

- Generelt kan en nok si at barn og unge vil tjene på å være involvert i et utvalg av interesser og aktiviteter. Ensidig fokus på én aktivitet kan være uheldig i lengden, enten det gjelder spill, fotball eller strikking. En bør også være på vakt dersom årsaken til at barn spiller er at en ikke mestrer andre områder i livet, for eksempel at en er ensom, sier Slettli. 

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer