Gamle leker:

Gamle legoklosser kan være giftige for barn

Ny studie viser at legoklosser fra 70- og 80-tallet kan inneholde kreftfremkallende tungmetaller.

GAMLE LEKER: Ny studie avslører at ikke alle gamle leker egner seg som arvegods. Foto: Scanrail1/NTB Scanpix
GAMLE LEKER: Ny studie avslører at ikke alle gamle leker egner seg som arvegods. Foto: Scanrail1/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du arvet en kasse med gamle leker eller har du spart på leketøy du selv hadde som barn? Ifølge en ny britisk studie bør du tenke deg om før du gir enkelte av de gamle lekene videre til dine egne barn.

Britiske forskere har ifølge BBC News undersøkt 200 gamle plastikkleketøy som de blant annet samlet inn fra barnehager, bruktbutikker og barnefamilier. Det viste seg at flere av disse lekene inneholdt tungmetaller som kan tas opp i kroppen dersom barn putter leken i munnen.

Ifølge leder av studien, doktor Andrew Turner fra universitetet i Plymouth, er det legoklossene fra 70- og 80-tallet som er verstingene.

De inneholdt blant annet høyere verdier av tungmetallet kadmium enn det som er tillatt i dag. Stoffet ble tidligere brukt i plastindustrien for å farge plastikk.

Det har ikke lykkes KK å få en kommentar fra Lego, men ifølge dansk TV2 sluttet selskapet å produsere legoklosser med dette stoffet i 1973. Legoklosser som inneholdt kadmium var imidlertid til salgs i butikkene i mange år etter dette.

I en mail til dansk TV2 sier Lego at de har undersøkt gamle legoklosser og at det ikke er grunn til å bekymre seg over gamle klosser så lenge de er i god stand. De understreker også at de nevnte grenseverdiene er så lave at et barn må innta større mengder Lego før det er en reell risiko.

LES OGSÅ: Barnefamilier kan spare mange tusen kroner i året på å kjøpe mer brukt

Anbefaler å utvise skjønn

Heidi Morka, seksjonsleder i Miljødirektoratet, sier de generelt er opptatt av gjenbruk og ombruk, og at de ønsker å stimulere til at alle ressurser utnyttes på best mulig måte.

Men når det gjelder gamle leker, anbefaler de at man utviser skjønn når man velger å la leker gå i arv eller når man kjøper brukte leker til barna sine.

– Det er ikke mulig å se på lekene om de inneholder farlige stoffer eller ikke, men et lurt tips er å sjekke om lekene er CE-merket. CE-merket er ingen godkjenning, men produsentens egenerklæring om at lekene oppfyller relevante krav i regelverket. Leker som er laget før det første leketøydirektivet kom i 1988, vil ikke være CE-merket.

– Videre kan det være lurt å vurdere hva slags leker det er snakk om, hva slags materialer det er laget av, om de er laget av seriøse produsenter eller er billige kopier, hvor gamle lekene er og hvor gamle barna er, råder hun.

Lekene som ble undersøkt i den britiske studien er produsert før vi fikk det første europeiske leketøydirektivet i 1998. Før den tid fantes det ingen spesifikke regler for leker og kunnskapen om farlige kjemikalier i forbrukerprodukter var dårligere enn den er i dag.

Selv etter at det første leketøyregelverket kom i 1988, var bestemmelsene for kjemiske stoffer i leketøy mindre detaljerte enn de er i dag. Det første leketøydirektivet ble erstattet av det nåværende i 2009 og stoffene som ble funnet i den britiske studien er i dag forbudt i leker og småbarnsprodukter.

LES OGSÅ: - Nei, alt MÅ ikke være nytt til skolestart!

Barn mer sårbare for farlige kjemikalier

Ifølge Morka er barn mer sårbare for påvirkning av farlige kjemikalier enn voksne og hun poengterer at det derfor er ekstra viktig å unngå at barn utsettes for dem.

– Dette skyldes at barnas kropper ikke er ferdig utviklet, og at barnekroppen vokser og forandrer seg fort. Dessuten har barn liten kroppsmasse, slik at hvis et barn og en voksen utsettes for den samme mengden av et kjemisk stoff, vil barnet få i seg forholdsmessig mer av stoffet i forhold til kroppsvekten enn den voksne. I tillegg vil barn kunne få i seg kjemikalier på andre måter enn voksne, for eksempel ved at de ofte putter ting i munnen, sier hun.

Kadmium er ifølge Morka kreftfremkallende, mistenkes for å kunne skade forplantningsevnen og for å kunne gi fosterskader.

Stoffet kan hopes opp i nyrene og gi kroniske nyreskader. Kadmium konkurrerer med kalsium i skjelettet og høyt nivå av kadmium kan føre til deformasjoner. Stoffet tas også opp gjennom lungene og kan gi akutt skade i lungene.

Myke plastleker og malte leker er verst

Den britiske leketøysstudien fant også at noen leker inneholdt bly som kan skade nervesystemet, nyrer og det bloddannende systemet.

Bly kan også skade forplantningsevnen, gi fosterskader og det kan skade barn som ammes. Det mistenkes at bly også kan påvirke barns intellektuelle utvikling.

– Dersom leker inneholder helseskadelige kjemiske stoffer som kan lekke ut når barna leker med dem eller ved at de putter lekene i munnen, kan dette potensielt føre til helseskade på og kort lang sikt hos barna. Det er derfor vi er opptatt av innhold og utlekking av kjemikalier i leker og barneprodukter. Vi er mest bekymra for myke plastleker og leker som er malt med maling som kan inneholde farlige stoffer, sier Morka.

– Det er ikke slik at alle brukte leker nødvendigvis er farlige. Men noen eldre leker kan inneholde stoffer som var tillatt å bruke den gang leken var ny, men som er forbudt å bruke i leker i dag.

LES OGSÅ: Professor advarer mot et høyt inntak av laks

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer