Gamle leker:

Gamle legoklosser kan være giftige for barn

Ny studie viser at legoklosser fra 70- og 80-tallet kan inneholde kreftfremkallende tungmetaller.

GAMLE LEKER: Ny studie avslører at ikke alle gamle leker egner seg som arvegods. Foto: Scanrail1/NTB Scanpix
GAMLE LEKER: Ny studie avslører at ikke alle gamle leker egner seg som arvegods. Foto: Scanrail1/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Har du arvet en kasse med gamle leker eller har du spart på leketøy du selv hadde som barn? Ifølge en ny britisk studie bør du tenke deg om før du gir enkelte av de gamle lekene videre til dine egne barn.

Britiske forskere har ifølge BBC News undersøkt 200 gamle plastikkleketøy som de blant annet samlet inn fra barnehager, bruktbutikker og barnefamilier. Det viste seg at flere av disse lekene inneholdt tungmetaller som kan tas opp i kroppen dersom barn putter leken i munnen.

Ifølge leder av studien, doktor Andrew Turner fra universitetet i Plymouth, er det legoklossene fra 70- og 80-tallet som er verstingene.

De inneholdt blant annet høyere verdier av tungmetallet kadmium enn det som er tillatt i dag. Stoffet ble tidligere brukt i plastindustrien for å farge plastikk.

Det har ikke lykkes KK å få en kommentar fra Lego, men ifølge dansk TV2 sluttet selskapet å produsere legoklosser med dette stoffet i 1973. Legoklosser som inneholdt kadmium var imidlertid til salgs i butikkene i mange år etter dette.

I en mail til dansk TV2 sier Lego at de har undersøkt gamle legoklosser og at det ikke er grunn til å bekymre seg over gamle klosser så lenge de er i god stand. De understreker også at de nevnte grenseverdiene er så lave at et barn må innta større mengder Lego før det er en reell risiko.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer