- Går sport i å gi den dyreste gaven

Elin fikk nok av den usunne gavegaloppen - ba om å få brukte gaver til sønnen.

USUNN GAVEGALOPP: Blogger Elin mener det er på tide med maksbeløp på gaver. Foto: privat og NTB Scanpix
USUNN GAVEGALOPP: Blogger Elin mener det er på tide med maksbeløp på gaver. Foto: privat og NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er småbarnsforeldre med på å skape en usunn gavegalopp som gir barna stadig større forventninger til flotte gaver?

Det mener firebarnsmamma Elin Johannessen, som sier hun ble overveldet da hun tidligere i år skulle arrangere den aller første barnehagebursdagen for sin eldste sønn.

– Prisnivået på gavene var så høyt, forteller hun. - Det var pengegaver på 150 kroner og leker som helt klart kostet rundt to hundre kroner i butikken! 

LES OGSÅ: - En barneklipp på 400 kroner er rett og slett hysterisk mye!

Presset til å kjøpe dyre gaver

Etter dette kjente Elin på presset om å følge opp med minst like dyre gaver når barna hennes ble bedt bort i bursdagsselskap.

– Man har jo ikke lyst til å skille seg ut, man vil gjøre som alle andre. Vi kjøpte derfor gaver på omtrent samme prisnivå, sier hun. 

– Men etterhvert begynte jeg å tenke «hva er det egentlig vi er med på å opprettholde her?». Jeg følte at vi var med på bidra til et press som utestenger andre unger. Jeg har lest mye om barnefattigdom og hvilke konsekvenser det har for samfunnet. Selv om det er et politisk ansvar, så er det mye vi som borgere kan gjøre for å begrense det også, sier hun.

Satte maksgrense

Da hun nylig skulle arrangere bursdagsselskap for sønnen sin, la hun derfor til følgende oppfordring i invitasjonen:

Vi skal naturligvis ikke legge oss borti hva som eventuelt gis i gave, men vi ønsker å bidra til minst mulig gavepress. Personlig syns vi ei maksgrense på 100 kroner blant barnehageungene kunne vært ei fin ordning, og brukte gaver eller ei tegning har vi heller ingen ting imot.

FIKK BRUKT PUSLESPILL I GAVE: - Jeg ble så varm og glad inni meg da jeg oppdaget det, sier småbarnsmor Elin Johannessen.  Foto: privat
FIKK BRUKT PUSLESPILL I GAVE: - Jeg ble så varm og glad inni meg da jeg oppdaget det, sier småbarnsmor Elin Johannessen. Foto: privat Vis mer

Fulgte oppfordringen

– Jeg fikk mannen min til å lese gjennom det for å få en realitetsorientering på at det ikke virket frekt. Jeg ville jo ikke kritisere andres måte å gjøre ting på eller formulere oss på en måte som gjorde oss uglesett i barnehagen, sier Elin med et smil.

Etter barnebursdagen har Elin ikke fått noen konkrete tilbakemeldinger fra noen av foreldrene i barnehagen, men hun registrerte til sin store glede at alle fulgte oppfordringen.

– Vi fikk respons i form av gaver som var kraftig moderert. Pluss at vi fikk et brukt puslespill, sier hun.

Selvfølgelig kan barn få brukte gaver.

Så mye koster barneselskapene deg

Hvis barnet ditt er i 20 barnebursdager i året, og hver gave har en prislapp på 150,- kroner, samt bursdagskort til 20,- per stykk, blir den årlige kostnaden for familien:

Antall barn i familienÅrlig kostnad for gaver
1 barn4 250,-
2 barn8 500,-
3 barn12 750,-

I tillegg kommer selvsagt kostnad for gaver til egne barn.

 

Mange støtter maksgrense på pris

Etter at Elin skrev om hendelsen på bloggen sin Eventyrelin og på Facebook, har hun i tillegg fått mange støtteerklæringer fra andre foreldre.

– Dette med å sette en maksgrense synes å være noe som mange kan enes om, de fleste synes at femti kroner per gave er mer enn nok, sier hun.

 

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ:

Bryr små barn seg om prislappen på gaver?

- Fireåringen min elsker gaven hun fikk av oss foreldre, selv om den ikke kostet noenting! Les saken

 

 

FLOTT TILTAK: Flere burde la seg inspirere til å gi brukte gaver og sette maksgrense, mener forbrukerøkonom Elin Reitan hos Nordea. Foto: Nordea
FLOTT TILTAK: Flere burde la seg inspirere til å gi brukte gaver og sette maksgrense, mener forbrukerøkonom Elin Reitan hos Nordea. Foto: Nordea Vis mer

Bra både for miljøet og lommeboka

Forbrukerøkonom Elin Reitan hos Nordea synes det er flott å høre om foreldre som oppfordrer andre til å tenke mer økonomisk.

– Det er ofte slik at veldig mange har massevis av leker liggende hjemme som ikke har blitt brukt noe særlig. Det å gjenbruke slike leker er derfor en veldig fin ting å gjøre, også med tanke på miljøet, sier hun.

Går sport i å gi den beste gaven

Ifølge forbrukerøkonomen kan det å skulle gi flotte gaver i barnebursdager være en stor økonomisk belastning for mange foreldre.

– Det går gjerne sport i å gi den beste gaven og gavene får veldig mye fokus i et bursdagsselskap. Det kan igjen føre til en form for utestengelse. Jeg synes flere burde la seg inspirere av dette og kanskje setter man standarden ved å gjøre det på denne måten, sier hun.

Redd for å gi bort brukt

Firebarnsmamma Elin tror flere foreldre kunne tenke seg å gi bort brukte gaver, men sier at mange nok stoppes av at det ikke er kultur for dette i Norge.

– Vi er ikke vant til tanken om å gi brukt. Hadde det ikke vært for at jeg selv har tenkt mye på barnefattigdom, kunne jeg lett ha vært en mamma som hadde rynket på nesa om vi hadde fått noe brukt, sier hun. 

Elin er glad hun har blitt mer bevisst i forhold til bruk-og-kast-mentaliteten og vil gjerne gi brukte gaver. - Overfloden inne på rommet til guttene står i grell kontrast til forholdene ellers rundt i verden, så det kan bli en fin prosess også for ungene å være med på, sier hun

LES OGSÅ: - Vi kjøper brukte leker i julegaver!

GAVENE IKKE DET VIKTIGSTE: Bursdagen blir like vellykket uten de dyre gavene. Foto: NTB scanpix/Åserud, Lise
GAVENE IKKE DET VIKTIGSTE: Bursdagen blir like vellykket uten de dyre gavene. Foto: NTB scanpix/Åserud, Lise Vis mer

Stadig flere sier nei

Hun er enig i at det blant mange småbarnsforeldre eksisterer en slags gave-galopp hvor man kappes om å gi den flotteste gaven.

– Men jeg føler at det er todelt. På den ene siden virker mange opptatt av status og bruker ungene sine som en forlengelse av statussymbolene som vi omgir oss med. På den andre siden oppfatter jeg at det er en trend med stadig flere som sier nei til å være med på denne galoppen. 

– Miljøhensyn er en årsak mange oppgir og noen skjuler seg kanskje litt bak dette argumentet fordi det er lettere enn å si det enn at man kanskje ikke har råd.

- Snakk med hverandre!

Forbrukerøkonom Elin Reitan mener foreldre ikke bør være redde for å diskutere pengebruken med de andre foreldrene i nærmiljøet, gjennom for eksempel å bli enige om å sette en felles maksgrense for gaver.

– Det er nok generelt sett veldig tabu å snakke om økonomi i Norge, men vi som bor i et av verdens rikeste land burde kunne snakke mer åpent om det. Heldigvis ser det ut til at det har skjedd en dreining på enkelte felter de siste årene. 

- Det har blitt trendy å kle barna sine i brukte klær og dersom det blir like trendy å gi brukte gaver – ja da er vi på riktig vei både miljømessig og økonomisk, sier hun.

LES OGSÅ: Hvor mye bruker du på barneklær i måneden?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer