GBS: Bakterien gravide bør vite om

- Finnes i nesten hver tredje kvinne. Behandles ved fødsel for å unngå risiko for barnet.

KAN SKADE BARNET:GBS er svært vanlig, men bakterien kan være farlig for det ufødte barnet. Foto: NTB Scanpix
KAN SKADE BARNET:GBS er svært vanlig, men bakterien kan være farlig for det ufødte barnet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gruppe B Streptokokker (GBS) er ifølge lommelegen en bakterie som finnes i kroppens naturlige bakterieflora, spesielt i tarmen og i skjeden. Denne streptokokkinfeksjonen er normalt ufarlig, men for gravide og nyfødte kan det medføre alvorlige komplikasjoner.

Selv om denne bakterien er svært vanlig og finnes i opptil 30 prosent av alle kvinner, kan bakterien i ytterste konsekvens ramme nyfødte hardt.

Overføres under fødsel

Problemet oppstår når kvinner med GBS blir gravide, da riskoen er at bakteriene kan overføres til barnet under fødselen.

Dette skjer ifølge Nhi.no hos cirka halvparten av gravide kvinner som har GBS og av disse vil cirka 0,5-1% av barna bli alvorlig syke.

Tidlige symptomer

Dersom barnet har blitt smittet med GBS, vil de fleste barna ifølge Helsedirektoratet bli syke i løpet av de aller første timene etter fødsel.

Tegn og symptomer på tidlig infeksjon hos nyfødte barn er:

  • rask pust eller pustevansker (ofte det første symptomet)
  • gryntelyder
  • feber, eller lav temperatur (mindre enn 35,5 °C)
  • vanskeligheter med mating eller manglende matlyst
  • dårlig muskeltonus, slapp, og vanskelig å vekke
  • lavt blodtrykk og/eller lavt blodsukker
  • gul hud eller øyne (gulsott) i de første 48 timene av livet
  • marmorert utseende hud

Selv om de fleste babyene blir syke den første måneden, kan en infeksjon også oppstå opp til to måneder etter fødselen. Symptomer på sen infeksjon hos nyfødte er høy temperatur, barnet er slapt og vanskelig å vekke, manglende interesse for mat, rask bust og irritabilitet.

Dersom du mistenker at barnet kan være sykt, er det svært viktig at du får medisinsk hjelp umiddelbart.

LES OGSÅ: Er tunfisk på boks trygt for gravide?

PÅ TIDE MED EN REVURDERING: Seniorforsker Eli Saastad foreslår at de norske retningslinjene tas opp til ny vurdering. Foto: Kunnskapssenteret
PÅ TIDE MED EN REVURDERING: Seniorforsker Eli Saastad foreslår at de norske retningslinjene tas opp til ny vurdering. Foto: Kunnskapssenteret Vis mer

USA og Canada tester alle gravide

Eli Saastad, seniorforsker hos Nasjonalt kunnskapssenter for helsetjenesten, forteller at det eksisterer en diskusjon i fagmiljøet hvorvidt man bør teste alle gravide kvinner for GBS.

– Norge er på linje med Storbritannia og Sverige, der det ikke gjøres rutinemessig screening, mens for eksempel USA og Canada har valgt å teste alle gravide. Det er fordeler og ulemper med begge alternativene, sier hun.

– I de norske retningslinjene heter det at gravide som har påvist kliniske risikofaktorer skal behandles med antibiotika i forbindelse med fødselen. Kliniske risikofaktorer er tidligere GBS-sykt barn, gjentagende GBS-urinveisinfeksjon, preterm fødsel eller preterm vannavgang, langvarig vannavgang, feber eller andre tegn til intrauterin infeksjon, sier hun.

Ikke alle føder med antibiotika

I følge Nhi.no har det ikke noen hensikt å behandle kvinner for GBS i løpet av svangerskapet. En av årsakene er at bakteriene raskt kan komme tilbake.

Har du først fått påvist GBS, er du heller ikke garantert å få tilbud om å føde med antibiotika. Dette er et tilbud som kun blir gitt kvinner som har risiko for å overføre bakterien.

Dette vil ifølge Nhi.no gjelde cirka to tredjedeler av kvinnene og det er fødeavdelingen som har ansvaret for å vurdere om det foreligger risikofaktorer som tilsier antibiotikabehandling under fødsel.

– Risikofaktorer skal også dokumenteres på kvinnens Helsekort for gravide, slik at det er lett synlig for jordmødre og leger når hun kommer inn til fødsel, sier Saastad.

Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

LES OGSÅ

Gravide Marianne skulle feriere en uke på Gran Canaria

Her er hun på vei hjem - fem uker senere. Les saken

.

På tide å revurdere rutinene

Basert på en europeisk ekspertkonferanse, foreslår Saastad at de norske retningslinjene bør tas opp til ny vurdering.

– Det finnes nå tester som raskt kan identifisere de kvinnene som skal ha antibiotika under fødsel på grunn av positiv GBS-test. Dette vil forebygge såkalt «vill-screening» og vil kunne bidra til en god og målrettet bruk av antibiotika, mener hun.

De fleste blir helt friske

Ifølge Helsedirektoratet gir rask behandling de beste forutsetninger for å bli helt bra. Men selv om de aller fleste babyer behandlet for tidlig innsettende GBS-infeksjon blir helt friske, er det noen babyer som dør.

Andre nyfødte som får hjernehinnebetennelse av GBS-infeksjon vil kunne få varige nerveskader. De kan også få problemer både med hørsel, syn eller krampeanfall.

LES OGSÅ: Maria Kristine gikk 18 dager på overtid

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer