Gi 5-åringen lommepenger!

Gi 5-åringen lommepenger!

Publisert
Sist oppdatert

Barn helt ned i 5-års alder bør få lommepenger, sier forbrukerøkonomene. Men hvor mye skal barn få i lommepenger, og hvilke plikter bør barnet gjøre for å innkassere ukelønnen? Se hva barn gjennomsnittlig får i lommepenger, og hvilke gjenytelser som er mest vanlige å kreve for å innkassere ukelønn.

Plikter eller ikke?

– Noen foreldre er motstandere av å knytte lommepengene opp mot plikter i hjemmet fordi de mener at barna må lære seg å bidra uten at de får betalt for det, sier professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund i bokserien "Forstå barnet ditt". – Men det er nokså vanlig at barn må gjøre plikter i huset for å få penger. Vaske trappa, måke snø, rydde og vaske rommet sitt, rydde inn og ut av oppvaskemaskinen er vanlige plikter for barn i skolealder.

– Det finnes ingen fasit på hva som er riktig, sier Ulvund. Dette gjelder både hvilke plikter barnet skal ha og hva pengene skal brukes til. - Men det er antageligvis ikke så lurt å ha alt for strenge restriksjoner på hva pengene skal brukes til, så sant det ikke handler om noe som er direkte helseskadelig. Hvis barna angrer på hva de har handlet, eller bruker opp alle pengene med en gang og må være blakk i mange dager, er dette god lærdom, mener han. 

LES OGSÅ: Når skal barnet få mobiltelefon?
Forbrukerøkonom silje Sandmæl: Start tidlig med ukepenger!
Forbrukerøkonom silje Sandmæl: Start tidlig med ukepenger! Vis mer

Få bevisste forbrukerbarn

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i Nordea er enig i at lommepenger er god lærdom.

–Lommepenger har en opplærende effekt slik at barn kan lære hva penger er verdt, og hvordan de fornuftig skal disponere dem. Lag rutiner som lar barnet få et bevisst forhold til økonomi. La 5 åringen selv betale for bladet og lørdagsgodtet. Det tar tid før barnet forstår pengenes verdi, men å betale for sine egne ting gjør barnet på sikt i stand til å skjønne hva penger er verdt.

Når skal barnet få lommepenger?

Fembarnsmor Katarina Janouch skriver i boken "Barneliv" at det er vanlig å gi barnt sine første ukepenger når de er mellom syv og ti år. – Å gi barna ukepenger er en god måte å lære barn å handskes med penger på, skriver hun. Til å begynne med er summen symbolsk. Først i tenårene blir månedspenger virkelig viktig. Da skal tenåringene disponere pengene og sørge for at de holder hele måneden. Det er tenåringens lønn, og et godt utgangspunkt for å lære litt om økonomi.

Sidsel Sodefjed Jørgensen:: Store barn kan få bankkort!
Sidsel Sodefjed Jørgensen:: Store barn kan få bankkort! Vis mer

Anbefaler på det varmeste å gi lommepenger enda tidligere

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i Dnb Nor mener barna gjerne må være enda yngre når de får sine første lommepenger.

–Barn må gjerne få lommepenger fra de er 5-6 år gamle, anbefaler hun.

–Det er kjempesmart å gi små barn lommepenger, begynn med en symbolsk sum 20-40 kroner. La barnet kjøpe sitt eget lørdagsgodt. De minste barna bør få lommepenger en gang i uka. Større barn som snart er tenåringer bør få månedslønn inn på konto. Store barn bør lære å bruke bankkort og få ansvar for egne penger. Dette er god oppdragelse for at barnet skal lære økonomisk ansvar, mener Sodefjed. - Cirka 50% av barna får ikke ukepenger, men har likefullt et etablert forbruk. Det vil i praksis si at foreldre kjøper alt barnet trenger, og barnet går glipp av viktig lærdom i forhold til penger og økonomi, sier Sodefjed Jørgensen.

LES OGSÅ: Foreldre - unngå masefella!  

Hvor mange barn får lommepenger?

Undersøkelser Nordea og Dnb Nor tidligere har gjort viser at 45% av barn i alderen 5-9 år får lommepenger, 50% av barna 10-12 år og 55-60% av barna fra 13 års alder. Undersøkelsene viser også at foreldre som tjener mer en gjennomsnittet også gir barna mer i lommepenger.

Hvor mye? 

Her er de konkrete tallene Mammanett fant. Vi gjør oppmerksom på at tallene er hentet fra flere undersøkelser, utført i ulike år.

Barn 8-11 år: 
Gutter og jenter får i snitt 185 kr i måneden.
(Kilde: FBI/MMI 2006)

Barn 13 - 14 år: 
Gutter får i snitt 353 kr i måneden.
Jenter får i snitt 466 kr i måneden.

Barn 15 - 17 år: 
Gutter får i snitt  641 kr i måneden.
Jenter får i snitt 732 kr i måneden. 

(Kilde: Undersøkelse via Nordea 2009) 
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer