Gjør disse 4 faktorer barnet til en ener?

Mange penger, store idrettsprestasjoner og toppjobber; kanadisk forfatter mener grunnlaget dannes allerede i barndommen

IDRETTSHELT, RIK OG BERØMT: Kan vi egentlig påvirke hvor godt det vil gå for barna våre når de blir voksne? Foto: Shutterstock.com ©
IDRETTSHELT, RIK OG BERØMT: Kan vi egentlig påvirke hvor godt det vil gå for barna våre når de blir voksne? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Drømmer du om at barnet ditt skal bli en ener innen et yrke eller en idrett?

I følge den kanadiske forfatteren og journalisten Malcolm Gladwell, vil denne typen suksess ha sammenheng med en rekke faktorer.

Disse skriver han om i sin bok «Utbrytere», som nylig ble utgitt på norsk av forlaget Press.

1: Når på året barnet er født

Gladwell mener blant annet at suksess kan spores tilbake til når på året man er født og han støttes av både norske og utenlandske studier. Universitetslektor Stig Arve Sæther ved NTNU i Trondheim driver forskning på talentutvikling i barne- og ungdomsidrett. Han sier til Forskning.no at 50 prosent av dem som defineres som talent er født mellom januar og mars. Hele 70-80 prosent er født første halvår.

I barneidretten deler man ofte barna inn i grupper etter alder. Her kommer det tydelig frem at barn som er født tidlig på året er høyere, kraftigere og mer koordinerte enn barn som er født senere på året.

Gladwell hevder disse forskjellene følger barna til voksen alder, som et resultat av tidlig utsiling av «talent». Dette fører til at de flinkeste barna får bedre oppfølging, spille på de beste lagene og får mer trening.

LES OGSÅ: Slik kan foreldre bidra positivt i barneidretten

Dette kan synes urettferdig, men heldigvis er det andre områder her i livet hvor det faktisk er en fordel å være født seint på året!

Et eksempel er politikken, hvor vi i Plot kunne lese at 30 % av norske topp-politikere er født i oktober, november og desember.

KOMMENDE FOTBALLSTJERNE: «Søren altså! Hadde bare mamma holdt igjen litt, så kunne jeg ha blitt statsminister i stedet!» Foto: Shutterstock
KOMMENDE FOTBALLSTJERNE: «Søren altså! Hadde bare mamma holdt igjen litt, så kunne jeg ha blitt statsminister i stedet!» Foto: Shutterstock Vis mer

I følge professor Frank Aarebrot, kan dette tyde på at sosial intelligens og evnen til å omgås andre mennesker, er en viktigere egenskap for å nå til topps innen politikken enn intellektuelle ferdigheter. - Er du yngst i klassen, og derfor får minst oppmerksomhet, må du være flinkere til å danne allianser med andre i samme båt, sier han til Plot.

2: Minst 10 000 timer med øvelse

Mange har nok kjennskap til den såkalte «10 000 timers regelen». 10 000 synes å være det magiske antall timer man må øve for å bli en ener på sitt område.

Denne teorien er gledelig for alle som verdsetter hard jobbing, men hvor lang tid tar det egentlig å oppnå 10 000 timer?

Hvis du lar barnet ditt øve i tre timer hver dag i cirka ti år, skulle du være innafor. De færreste barn har indre drivkraft til å gjøre dette på egen hånd, men om man er en «tigermamma» av rang burde det kanskje være oppnåelig?

Flere er derimot skeptisk til denne teorien og mener det like gjerne kunne vært 500 eller 2000 timer. 

Journalist David Bradley skriver på BBC sine nettsider at studien som er opphavet til regelen, viste at hvor lang tid det tar å bli god på noe varierer i forhold til talent, hva det trenes på og hvor stor konkurransen innenfor det området er.

LES OGSÅ: Slik hjelper du barnet til god selvtillit

10 000 TIMERS TRENING: I enkelte idretter må man starte tidlig om man skal hevde seg i toppen... Foto: Shutterstock
10 000 TIMERS TRENING: I enkelte idretter må man starte tidlig om man skal hevde seg i toppen... Foto: Shutterstock Vis mer

3: Være på rett sted til rett tid

Er det slik at de som har skapt sin egen formue fortjener det fordi de har jobbet hardt, eller har de også hatt en solid dose flaks?

I følge Gladwell er det ikke bare når på året man er født som påvirker barnets suksess, men også hvor du er født og i hvilket år.

Som trettenåring var rikmannssønnen Bill Gates så heldig å ha en datamaskin på skolen sin, i en tid hvor dette knapt var vanlig på universiteter. Her brukte han utallige timer på å lære seg programmering, og fikk et solid fortrinn i forhold til sine jevnaldrende.

Det spiller altså ikke noen rolle hvor dyktig du er i det du kan, om du ikke har mulighet til å gripe sjansene når de byr seg.

GIR UNGENE MER OPPFØLGING: Rike foreldre lar ungene få utnytte sine ressurser bedre hevder forfatter Malcolm Gladwell.  Foto: Shutterstock
GIR UNGENE MER OPPFØLGING: Rike foreldre lar ungene få utnytte sine ressurser bedre hevder forfatter Malcolm Gladwell. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Begavede barn - mitt barn er også annerledes!

4: Hvilken familie barnet er født inn i

I «Utbrytere» forteller Gladwell at et forskerteam observerte hvordan tolv forskjellige familier oppdro barna sine. Studien avdekket at velstående og mindre velstående familier oppdro barna sine forskjellig.

Hovedforskjellen lå i hvordan de velstående foreldrene engasjerte seg i barnas fritid. De snakket mer med barna sine, drøftet ting med dem og tillot barna å sette krav til voksne. Mindre velstående familier lot barna få utvikle seg på egenhånd og var mindre engasjert i barnas aktiviteter både på skolen og i fritiden.

Kritiske røster hevder derimot at det kan bli for mye av det gode. I en kronikk i Dagbladet beskylder forfatter Kadra Yusuf dagens foreldre for å engasjere seg for mye i barnas aktiviteter og skolegang. Det hevdes at norske foreldre overstimulerer barna, sender dem på for mange aktiviteter og krever for mye, samtidig som de overvåker og overbeskytter.

Om noen av disse barna blir enere i fremtiden, det vil tiden vise!

LES OGSÅ: Barneoppdragelse - hvilket land deler dine verdier?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer