Gjør tannpussen til en lek

Er tannpussen en daglig kamp med smårollingen? Elektrisk tannbørste kan gjøre det enklere, mener professor.

TANNPUSS: Det blir ikke hull i ei tann som er ren... Med elektrisk tannbørste kan jobben blir enklere for både barn og foreldre. Foto: EIRILL WILDE WIIK / SCANPIX (FRB)
TANNPUSS: Det blir ikke hull i ei tann som er ren... Med elektrisk tannbørste kan jobben blir enklere for både barn og foreldre. Foto: EIRILL WILDE WIIK / SCANPIX (FRB) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

LOMMELEGEN.NO: "Puss, puss, så får du en suss", sang Trond Viggo Torgersen da dagens foreldregenerasjon børstet sine første melketenner. Lystige toner til tross - verken da eller nå har det vært problemfritt å få pusset smilet til poden.

Og de fleste som har sittet med barnet på fanget og forsøkt å rengjøre de små tennene, vet at både hyl og skrik er betraktelig nærmere sannheten enn suss.

Likevel, for å holde Karius og Baktus på avstand, er det ingen bønn. Tennene må pusses, én etter én.

- Artig leketøy

- Kan elektriske tannbørster gjøre tannpussen til en enklere affære?

- Ja, mener Gunhild Strand, professor ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Bergen.

- For små barn kan elektrisk tannbørste gjøre pussen morsommere. Det kan være et artig leketøy, og slik hjelpe med å få barn til å pusse tenner, sier Strand.

- Før kunne de elektriske tannbørstene være litt for harde på emaljen, men det er ikke noen fare med de nye børstene.

Hilde Aga, leder av Norsk Tannpleierforening, er enig:

- Elektrisk tannbørste kan være fin for mange barn, og den er like effektiv som vanlig tannbørste. Elektrisk tannbørste er ikke anbefalt som bedre enn manuell tannbørste, men den kan være et alternativ ved puss hos barn der tannpuss er vanskelig.

MORGEN OG KVELD: Pussetiden kan ikke reduseres ved bruk av elektrisk tannbørste.Siden 90-tallet har salget av elektriske tannbørster økt betraktelig, og i de senere årene har det blitt lansert stadig flere modeller beregnet for barn. Foto: NTB scanpix
MORGEN OG KVELD: Pussetiden kan ikke reduseres ved bruk av elektrisk tannbørste.Siden 90-tallet har salget av elektriske tannbørster økt betraktelig, og i de senere årene har det blitt lansert stadig flere modeller beregnet for barn. Foto: NTB scanpix Vis mer

To minutter morgen og kveld

Aga anbefaler at tannpussen skal starte allerede når første tann bryter fram.

- Gjør tannpuss til en god vane morgen og kveld. Bruk tannkrem for barn i alderen null til tre år, på størrelse med riskorn. La barnet ligge på stellebordet, etterhvert kan barnet sitte på fanget med hodet i armkroken. Når barnet er større kan barnet stå på en skammel og en står bak barnet med hodet i armkroken når en pusser. Voksne har ansvar for tannpussen til barnet er rundt 10 år.

Aga understreker at elektrisk tannbørste skal beveges sakte bortover tennene på innsiden, oppsiden og fremsiden. Man skal helst ikke dra den elektriske tannbørsten frem og tilbake, slik man gjør med en vanlig børste. Hard skrubbing på tannkjøttet kan føre til at det trekker seg tilbake.

Tonje Ruud Camacho, kommunikasjonsrådgiver i den Norske tannlegeforening, registrerer at elektriske tannbørster for barn har fått mange gode skussmål.

- Men det ikke kommer an på hvilken tannbørste som brukes under pussingen, men heller måten den blir brukt på. Riktig pusseteknikk er viktigere enn både merke og teknologi. Og pussetiden kan ikke reduseres selv om man velger den elektriske varianten. Regelen er uansett minimum to minutter morgen og kveld.

Barn og tenner:

  • Start med tannpuss når barnets første tann kommer frem.
  • Bruk tannbørste med lite hode og myk bust.
  • Bruk knapt synlig mengde fluortannkrem morgen og kveld.
  • Til barn som ikke bruker fluortannkrem anbefales fluortabletter to ganger i døgnet.
  • Det anbefales også fluortablett dersom barnet er kronisk syk eller bruker tåteflaske etter fylte 18 mnd.
  • Ved ettårsalderen blir barnets tenner blir sjekket på helsestasjon. Ved behov kan man bli tilbudt time på tannklikk.
  • Når barnet er rundt tre år er det rutinemessig undersøkelse og samtale på tannklinikk.

Kilde: tannlegerinorge.no

Spørsmål om tannhelse? Spør Lommelegens tannlege Kåre Mathiesen

Denne saken har tidligere blitt publisert hos Lommelegen.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer