Gjør YouTube barnesikker på tre sekunder

Barn blir ofte skremt av innhold på YouTube. Med filter blir det tryggere.

MANGE BARN BRUKER YOUTUBE: Desverre er ikke alt innholdet like passende for de minste. Foto: Mammanett
MANGE BARN BRUKER YOUTUBE: Desverre er ikke alt innholdet like passende for de minste. Foto: Mammanett Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Til tross for at YouTube har 13 års aldersgrense, er det i dag har det blitt helt vanlig at langt yngre barn bruker nettstedet. Ikke så rart, da man på YouTube finner alt fra gamle norske barnesanger til kjente barne-tv favoritter som Linus i Svingen og Fragglene.

Men mange videoer som lastes opp til YouTube er ikke egnet for barn, og det er fort gjort for de små å komme innom filmer som foreldrene ikke ønsker at de skal se.

Tidligere i år ble det lansert en egen YouTube-app for barn. Foreløpig er appen kun lansert på det amerikanske markedet, slik at innholdet ikke er på norsk. 

Det finnes derimot en metode for å gjøre vanlig You Tube litt sikrere for barna dine.

LES OGSÅ: Bruker barnet ditt disse appene?

EGET VALG FOR SIKKERHET: Dette finner du helt nederst på YouTube forsiden. Foto: Skjermdump YouTube
EGET VALG FOR SIKKERHET: Dette finner du helt nederst på YouTube forsiden. Foto: Skjermdump YouTube Vis mer

Slik gjør du det:

Helt nederst på You Tubes forside, finner du muligheten til å skru på et «sikkerhetsmodus».

Ved å endre denne til «På», skjuler du videoer som kan ha upassende innhold for barnet ditt.

Det er imidlertid viktig å merke seg at filteret ikke er 100% sikkert, da YouTube benytter seg av brukerrapportering og andre innholdssignaler til å filtrere ut upassende materiale.

Lar du barna bruke YouTube via apper på iPad, iPhone eller Android-enheter, kan du også her endre innstillingene til sikkert søk: 

Klikk på "Sikker søk-filtrering". Velg: Streng

OGSÅ MULIG PÅ IPAD: Ved å gå inn på innstillinger i iPad-appen, kan du endre «Restricted Mode Filtering» til «streng». Foto: Mammanett
OGSÅ MULIG PÅ IPAD: Ved å gå inn på innstillinger i iPad-appen, kan du endre «Restricted Mode Filtering» til «streng». Foto: Mammanett Vis mer

Blir mest skremt av YouTube

Rådgiver i Barnevakten Kjellaug Tonheim Tønnesen sier dette filteret er svært enkelt å aktivere og et viktig grep for å få YouTube til å bli sikrere og mer barnevennlig.

Hun mener allikevel at foreldre bør holde et visst oppsyn med barna når de bruker denne tjenesten.

– Filteret gjør ikke nødvendigvis YouTube hundre prosent sikkert for de yngste og vi må også huske på at barn er forskjellige i forhold til hvilke inntrykk som kan uroe dem og ikke, sier hun.

– I den store europeiske undersøkelsen EU Kids Online kom det frem at YouTube var det stedet på nett hvor barn så innhold som opprørte dem mest (32%). Innholdet man finner her oppleves som realistisk eller mer virkelig og barna beskriver at de blir spesielt sjokkerte og opprørte av å se ondskapsfulle handlinger, drap, dyremishandling og nyheter.

– Det er urovekkende men den høye prosenten har selvsagt også sammenheng med at barn tilbringer svært mye tid på YouTube. Nettstedet har mye kjekk underholdning og er lett å manøvrere også for de minste, sier hun.

Nettvett - består du foreldretesten?

Mammanett har laget en egen test til foreldre, dette bør du vite! Består du kunnskapstesten? 

Test for foreldre: Har du nettvett?

VÆR TILSTEDE FOR BARNA: – Foreldre bør vise interesse for det barna ser på og veilede dem, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen hos Barnevakten.no. Foto: Barnevakten.no
VÆR TILSTEDE FOR BARNA: – Foreldre bør vise interesse for det barna ser på og veilede dem, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen hos Barnevakten.no. Foto: Barnevakten.no Vis mer

Svært populært blant de minste

Medietilsynet ga i 2014 ut en rapport om norske småbarns mediebruk. Her kommer det frem at YouTube er svært populært også hos de aller yngste barna.

Blant de spurte oppga foreldrene at 53 % av guttene og 46% av jentene i alderen 1-4 år brukte YouTube. YouTube var den mest populære nettsiden blant alle aldersgruppene, bortsett fra hos jenter i alderen 5-8 år.

Tonheim Tønnesen råder foreldre om å være tilstede for barna sine når de tilbringer tid foran skjermen.

– Foreldre bør vise interesse for det de yngste barna liker av spill og underholdning, kommunisere med dem, veilede og være til stede for dem. Det betyr ikke at foreldrene må sitte å se på alt, men at de har styring på hva barna bruker tiden sin på og at det ikke blir for mye skjermtid, sier hun.

LES OGSÅ: Disse bildene har du ikke lov til å dele

Er det greit å la små barn se på youtube? (Avsluttet)
Ja, men bare sammen med en voksen43% (97)
Ja, med aktivert filter39% (87)
Ja, dette er helt uproblematisk - også uten filter8% (17)
Nei6% (14)
Usikker4% (8)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer