Godt parforhold gir bedre psykisk helse

Godt parforhold gir bedre psykisk helse
Publisert
Sist oppdatert

Hvilken betydning har parforholdet for egen og partnerens psykiske helse? Nye data fra Den norske mor og barn-undersøkelsen (MoBa) tyder på at lav tilfredshet i parforholdet er en særlig viktig risikofaktor for angst og depresjon hos både kvinner og menn. Undersøkelsen tyder også på at et godt parforhold virker som en buffer mot belastninger som kroppslig sykdom, arbeidsløshet og lav inntekt.

62,956 gravide kvinner og deres partnere deltok i denne MorBarn-undersøkelsen, og har gitt et solid grunnlag for å undersøke risikofaktorer for angst og depresjon. Om lag halvparten var gift, og de øvrige i all hovedsak samboende.

Les også: Samlivet etter fødselen

Vanskelig parforhold kan gi angst og depresjon

Lav tilfredshet i parforholdet var den viktigste risikofaktoren for angst og depresjon. Andre viktige risikofaktorer var fysisk sykdom, arbeidsløshet og at kvinnen var førstegangsfødende. Risikofaktorene var stort sett de samme for menn og kvinner. Arbeidsløshet var særlig negativt for menn.

For kvinner hadde arbeidsledighet og lav selvfølelse hos den mannlige partneren negativ effekt på psykisk helse.

Les også: Når 2 blir 3 - lykke eller samlivskrise?

Bedre rustet mot andre belastninger

Personer som har et godt parforhold, er bedre rustet enn personer i et dårlig parforhold til å takle belastning på andre områder uten å bli engstelige og deprimerte. Ved hjelp av egenrapportering fra begge partnerne, kunne forskerne også undersøke hvordan den ene partnerens opplevelse av parforholdet spilte inn på den andre partnerens psykiske helse. Resultatene viser at selv om du er misfornøyd med ditt eget parforhold, vil du likevel være i stand til å takle mer belastning på andre områder dersom partneren din er fornøyd med forholdet.

Stor undersøkelse - godt dokumentert

Få andre studier undersøker risikofaktorer for angst og depresjon hos menn i denne spesielle livsfasen. Sammenliknet med tidligere forskning på dette området, har denne studien undersøkt relativt mange risikofaktorer samtidig. Størrelsen på utvalget er unikt, og resultatene gir forholdsvis sikker informasjon om hvor stor effekt de ulike faktorene har i forhold til hverandre.

Les også: Sex etter fødselen 

MoBa - den norske mor og barn-undersøkelsen

MoBa er en unik studie der vi har rekruttert mer enn 90 000 gravide kvinner i årene 1999-2008. Noen har født flere barn som er med i MoBa, de siste barna ble født i 2009. Over 70 000 fedre har deltatt. Vi vil nå holde kontakt med disse familiene i mange år framover, stadig samles både biologisk materiale og spørreskjemadata inn.

Kilde: Folkehelseinstituttet www.fhi.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer