GPS-klokker til barn - trenger vi det?

- Varsler foreldrene om hvor barna befinner seg.

GPS-KLOKKER TIL BARN: Mange nettbutikker selger klokker som lar foreldre se hvor barna befinner seg. Foto: Produsentene
GPS-KLOKKER TIL BARN: Mange nettbutikker selger klokker som lar foreldre se hvor barna befinner seg. Foto: Produsentene Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Produkter som kan benyttes til GPS-sporing av barn har blitt stadig mer vanlig de siste årene.

Gjennom telefonapper og forskjellige typer utstyr, har foreldre muligheten til å overvåke barna sine

I det siste har et nytt produkt dukket opp i norske nettbutikker; GPS-klokker til barn. Et google-søk viser at det finnes mange forhandlere av slike klokker og at produktene er forholdsvis like. 

KUNNE DU TENKE DEG Å LA BARNET DITT BRUKE EN SLIK KLOKKE? Stem i meningsmålingen nederst i artikkelen!

Varsler foreldrene

Gjennom klokker med GPS kan foreldre til enhver tid se hvor barnet befinner seg.

Flere av klokkene kan oppgi meget presis posisjon, da de kommuniserer med foreldrenes telefon via et eget valgfritt Sim-kort. 

KLOKKE MED GPS: Klokken lar også foreldre og barn kommunisere sammen. Foto: GatorNorge
KLOKKE MED GPS: Klokken lar også foreldre og barn kommunisere sammen. Foto: GatorNorge Vis mer

En av klokkene gir foreldrene et push-varsel på telefonen når barnet beveger seg utenfor deres valgte «sikkerhetssone».

En annen markedsføres som spesielt egnet for norske forhold, da den tåler vær og vind.

Kan kommunisere

Felles for flere av klokkene er at foreldrene også kan bruke klokken til å kommunisere med barnet sitt.

Barnet kan ringe til foreldrene ved å trykke på en knapp. Når barnet trykker på knappen startet klokken å ringe barnets telefonliste.

Det betyr at dersom for eksempel mor ikke svarer, går telefonen videre til far, deretter til bestefar og så videre. Hensikten er at barnet alltid skal få svar hos noen når det ringer. 

Ikke ment å erstatte vanlig oppsyn

Selv om GPS-sporing er en viktig funksjon i klokken, understreker Morten Sæther i Gator Norge at den på ingen måte er ment å erstatte vanlig oppsyn av barn. 

– Sønnen min på tre år har denne klokken, men vi lar ham ikke gå ute alene.

SELGER GODT: Morten Sæther i Gator Norge opplever god etterspørsel etter GPS-klokker. Foto: GatorNorge
SELGER GODT: Morten Sæther i Gator Norge opplever god etterspørsel etter GPS-klokker. Foto: GatorNorge Vis mer

– Men er ikke denne typen produkter med på å skape en ubegrunnet frykt hos foreldre? At de tenker at det er farlig å slippe barna utendørs for å leke uten GPS-sporing? 

– Det tror jeg ikke. Vi brukte klokken på Tusenfryd og var veldig glade for at vi hadde den da sønnen vår ble borte for oss et øyeblikk. Noen hadde kanskje hjulpet ham og ropt oss opp uansett, men det var veldig kjekt å kunne finne ham raskt, svarer han.

Han er en av seks personer som har startet salg av GPS-klokker til barn gjennom nettstedet GatorNorge.no. Han mener så absolutt det et marked for denne typen produkter her til lands.

– Vi startet promoteringen for fjorten dager siden og har allerede solgt ett tusen klokker, sier han.

LES OGSÅ: Norske foreldre blir stadig mer overbeskyttende

Tror ikke klokkene er med på å skape frykt

Thomas Mathiesen er privatetterforsker og gründer av nettbutikken gpsforbarn.no, hvor han selger et lignende produkt. Han tror heller ikke slike klokker er med på å skape ubegrunnet frykt.

– Hvis man kjøper en slik klokke fordi man frykter noe, så har man jo hatt denne frykten før man kjøpte klokken, sier han.

– Alt klokken gjør, er å la deg se hvor barnet er, samt lar deg kommunisere med barnet. Mange barn har mobiltelefon med funksjoner som «find my iphone». Jeg kan ikke se at en mobiltelefon skaper noe mindre frykt enn en klokke. Og jeg kan ikke se at en mobiltelefon skaper noe som helst frykt, sier han.

PRIVATETTERFORSKER OG GRÜNDER: Thomas Mathiesen har startet salg av GPS-klokker og mener det er mange grunner til at slike klokker er nyttige for foreldre. Foto: Privat
PRIVATETTERFORSKER OG GRÜNDER: Thomas Mathiesen har startet salg av GPS-klokker og mener det er mange grunner til at slike klokker er nyttige for foreldre. Foto: Privat Vis mer

Mange grunner til å bruke slike klokker

Mathiesen trekker frem flere scenarioer hvor han mener en slik type klokke kan være nyttig for foreldre.

– Foreldre har ulike behov. Noen ringer oss og forteller at de har et barn på tre år som elsker å vandre avgårde. Noen forteller at de har en skolegutt som må gå igjennom en «litt skummel skog» alene før han treffer kompisene sine. 

– Det finnes tusenvis av grunner til å bruke en slik klokke. Det er viktig å presisere at den har to funksjoner; den vet hvor barnet ditt er og den fungerer som en mobiltelefon.

LES OGSÅ: 10 ting foreldre ikke trenger å stresse med

GPS-SPORING AV BARN: Kjekt som sikkerhet når man er på ferie, mener forhandlere av klokken. Foto: gpsnorge.no
GPS-SPORING AV BARN: Kjekt som sikkerhet når man er på ferie, mener forhandlere av klokken. Foto: gpsnorge.no Vis mer

- Føles trygt å bruke

Men hva synes egentlig foreldre om slike klokker?

Mammanett har snakket med tobarnsmamma Tamar Bjørsvik, som har en datter på fem og en gutt på nesten tre.

Hun har lagt merke til alle annonsene for GPS-klokker den siste tiden, men har ikke testet dem selv.

JA TAKK: Tobarnsmamma Tamar Bjørsvik er positiv til å bruke GPS for å holde oppsyn med barna. Foto: Privat
JA TAKK: Tobarnsmamma Tamar Bjørsvik er positiv til å bruke GPS for å holde oppsyn med barna. Foto: Privat Vis mer

– Men jeg synes det er en genial oppfinnelse, sier hun. – De er med på å betrygge både foreldre og barn vil jeg tro.

Tamar sier hun godt kunne tenke seg å la barna få bruke slike klokker.

– Hvorfor ikke sier jeg. Jeg gjør det ikke for å «stalke» eller kontrollere barna mine, men for å kunne gi barna en trygghet. 

– Hvor mange har ikke opplevd å plutselig ikke finne igjen minsten etter å ha snudd seg bort i fem sekunder? Ja ofte er det så lite som skal til før barna har klart å surre seg bort eller gjemt seg bare på gøy. Da er det greit å slippe å tilkalle alle instanser når du faktisk kan se hvor barnet befinner seg med en så smart klokke som denne med GPS, sier hun.

LES OGSÅ: Eline våger ikke å la barna bade nakne - redd for at de blir fotografert av pedofile. 

SKEPTISK: Firebarnsmamma Elin Beate Johannessen sier hun ikke kunne tenke seg å bruke denne typen produkter selv. Foto: Privat
SKEPTISK: Firebarnsmamma Elin Beate Johannessen sier hun ikke kunne tenke seg å bruke denne typen produkter selv. Foto: Privat Vis mer

- Helt utelukket

Firebarnsmamma Elin Beate Johannessen sier hun er delt i synet på slike produkter.

– Vi trenger å skape robuste barn og dersom GPS-produkter er det som skal til for at foreldre tør å slippe barna sine fri så er det et mulig positivt utfall, sier hun. 

Men selv om hun ser at GPS-klokker kan ha noe positivt ved seg, er hun skeptisk til å bruke det selv.

– Slik hverdagen vår er i dag er det helt utelukket. Vi bor landlig og dette gjør det lett å slippe ungene fri. I sommer har ettåringen fått vandre rundt hjemmet uten konstant tilsyn, og ungene er stadig oppe i skogen på egenhånd.

– Barn trenger å kjenne på alle følelser, deriblant frykt. Ved å polstre og beskytte barna våre mot alt, gjør vi dem en bjørnetjeneste, sier hun.

Hun stiller også spørsmål ved hva det er vi foreldre forteller barna våre gjennom å utstyre dem med en klokke som lar oss overvåke dem. 

– Jo, vi sier at vi ikke har tillit til dem. Hva gjør det med et menneske? Det kan ende opp med å ikke ha tillit til seg selv og sine egne vurderinger senere i livet. I stedet for å lytte til sine egne grenser vil det vende seg mot andre for svar, sier hun.

Johannessen bekymrer seg også for hvilke ringvirkninger GPS-sporing vil ha for storsamfunnet. 

– En stadig mer positiv holdning til konstant overvåkning er i mine øyne uheldig, og kan blant annet føre til mer konsensuspregede samfunnsdebatter. Vi trenger å ha rom for meninger utenfor sentrum, og vi må beskytte privatsfæren vår, sier hun. 

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon. Foto: Åsa Mikkelsen
Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon. Foto: Åsa Mikkelsen Vis mer

Tror de fleste fortsatt er skeptiske

I 2013 gjennomførte Datatilsynet en personvernundersøkelse som hadde fokus på hvilke nye teknologier og tjenester folk bruker i dag, og hvilke de kunne tenke seg å bruke i fremtiden.

Her kom det frem at 54% av de spurte ikke kunne tenke seg å bruke GPS-sporing av barn.

Direktør i Datatilsynet, Bjørn Erik Thon, sier han ikke har inntrykk av at norske foreldre har blitt noe mer positivt innstilt til denne typen produkter siden den gang. 

– Jeg tror det fortsatt er stor skepsis mot slikt. Den oppfatningen bygger jeg på at det de siste årene har kommet flere ulike produkter som lar foreldre overvåke barna sine, som klokker, GPS i ranselen og lignende. Ingen av disse produktene har slått an og det er et signal om at det ikke er noe foreldrene ønsker.

Gir barna et galt inntrykk av verden

Thon mener GPS-klokker så absolutt er med på å skape en ubegrunnet frykt.

– Når man begynner å bruke slike ting på barn, så sender man ut et signal om at verden er farlig – både til barn og foreldre. Men vår verden er ikke farlig. Det er faktisk et veldig trygt land vi bor i og barn kan de aller fleste steder gå helt fritt rundt. 

– Barn må få beholde denne bevegelsesfriheten og ha et privatliv. Det er viktig for utviklingen deres at de ikke føler seg overvåket hele tiden.

Foreldre som ønsker å bruke GPS-sporing på barna sine sier ofte at de ikke vil overvåke barna sine hele tiden, kun i spesielle situasjoner, og at barna er innforstått med dette. Thon mener det ikke nødvendigvis gjør saken noe bedre. – Det er foreldrene som bestemmer og selv om de forteller det til barna sine, så føler de seg fortsatt overvåket, sier han. 

Undergraver respekten for andres personvern

Et annet viktig aspekt i dette, er ifølge Thon at foreldrene kan komme i skade for å undergrave den respekten man skal ha for andres personvern.

– Vi bruker mye tid på å lære barn å respektere andres personvern, både i skolen og hjemme. Men hvis det er slik at foreldre overvåker sine egne barn, så er det en nesten umulig oppgave å få barn til å respektere andres personvern. Det må være en sammenheng mellom hva vi lærer bort og hva vi gjør. Det er viktig at foreldre går foran som et godt forbilde for ungene, sier han. 

LES OGSÅ: - Barna får lov til alt, så lenge de ikke dreper hverandre!

Vil du la barnet ditt bruke GPS-klokke? (Avsluttet)
Ja30% (654)
Ja, men ikke for konstant overvåkning46% (997)
Nei24% (518)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer