Gravid - kan du drikke litt alkohol?

Graviditet og alkohol hører ikke sammen. Ikke i det hele tatt.

Foto: Shutterstock.com ©
Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Halvparten drikker alkohol før man visste at man var gravid, i følge ny undersøkelse fra Helsedirektoratet.

1 av 3 gravide opplever bekymring knyttet til alkoholbruk i tiden før de visste de var gravide. Det kommer frem i en undersøkelse Helsedirektoratet la frem i dag. 

På oppdrag fra Helsedirektoratet har Ipsos MMI spurt 381 kvinner som var gravide eller har fått barn det siste året om deres forhold til alkohol og graviditet. 

Over halvparten (52 prosent) svarer at de drakk litt alkohol før de visste de var gravide, mens 17 prosent svarte at de drakk seg fulle før de visste at de var gravide.  Totalt svarer 31 prosent av kvinnene at de var helt eller delvis bekymret på grunn av alkoholbruk tidlig i svangerskapet. 

LES OGSÅ: Det velmente venninne-rådet rammer hardt! 

Bør avstå fra alkohol de to siste ukene i syklusen

– Når man oppdager at man er gravid anbefaler vi å kutte ut alkohol, ettersom vi ikke har noen sikker nedre grense for hvor mye alkohol fosteret tåler, sier helsedirektør Bjørn Guldvog. 

Dersom man planlegger graviditet, kan man unngå unødig bekymring hvis man avstår fra alkohol i perioden der det er størst sjanse for at man kan bli gravid. Dette er de to siste ukene i syklusen, skriver helsedirektoratet i en nyhetsmelding.

– Det er forståelig at kvinner som har drukket alkohol tidlig i svangerskapet bekymrer seg, men i de aller fleste tilfeller går det bra med barnet, understreker Guldvog. 

Gravide drikker mindre i dag enn for fire år siden. 

Den samme undersøkelsen viser at gravide generelt er samstemte i at alkohol og svangerskap ikke hører sammen og har god kunnskap om dette:

 • 91 prosent er helt eller delvis uenig i at det er vanlig at gravide drikker litt alkohol i svangerskapet.
 • 94 prosent er helt eller delvis enig i at å drikke alkohol i svangerskapet kan medføre fosterskader.
 • 45 prosent var helt eller delvis enige i påstanden om at de kjenner noen som drakk litt alkohol under svangerskapet. I 2010 svarte 60 prosent det samme.

LES OGSÅ: Forsker: Kutt alkoholen når du er gravid!

 

   

  Gledelige nyheter!

  Leder av jordmorforbundet: – Gravide er en motivert gruppe som endrer sine levevaner under svangerskapet. Foto: Kristin Henriksen/Norsk Sykepleierforbund
  Leder av jordmorforbundet: – Gravide er en motivert gruppe som endrer sine levevaner under svangerskapet. Foto: Kristin Henriksen/Norsk Sykepleierforbund Vis mer

  – Dette er gledelige nyheter, sier Hanne Schjelderup-Eriksen, leder av Jordmorforbundet NSF. Som jordmor i Sandnessjøen møter hun flere gravide og har merket seg at holdningen til alkohol er endret. 

  – Gravide er mer opptatt av at alkohol under svangerskapet er skadelig, sier hun og trekker frem tall fra Helsedirektoratets undersøkelse som viser at 20 prosent av de gravide i dag synes det er greit med et glass vin til maten, mens 40 prosent sa det samme i 2009.

  – Det viser at gravide er en motivert gruppe i forhold til det å endre sine levevaner. Vi anbefaler avhold fra alkohol under hele svangerskapet, siden det er umulig å oppgi en sikker nedre grense for alkoholinntak, sier Schjelderup-Eriksen.

  Helsedirektoratet gleder seg også over resultatet.

  –  Tallene viser en god utvikling i riktig retning, til tross for at den totale alkoholbruken blant kvinner går opp, sier Guldvog.

  – Økt kunnskap og oppmerksomheten om temaet har bidratt til den tydelige holdningsendringen blant gravide. Hvert år blir det født over 60000 barn. Alle bør få en trygg start i livet, og alle gravide bør tidlig få god informasjon om alkohol og levevaner, avslutter helsedirektøren. 

  LES OGSÅ: Jeg vokste opp i et alkoholisert hjem 

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer