Gravid arbeidstager - kjenn dine rettigheter

Forbigått? Ufrivillig omplassert? Foto: Shutterstock.com ©
Forbigått? Ufrivillig omplassert? Foto: Shutterstock.com © Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg husker en sak hvor en dame etter fødselspermisjon kom tilbake til jobb, og oppdaget at en kollega hadde fått hennes stilling. Hun ble tilbudt annet arbeid, men verken arbeidsoppgaver, lønn eller videre utviklingsmuligheter var som før. Her måtte arbeidsgiver gi henne jobben tilbake, forteller advokat Christian Kramer.Saken er ikke enestående og mange gravide opplever hvert år vansker på sin arbeidsplass nettopp fordi de er gravide.

- Relevante spørsmål for gravide i arbeidslivet kan være om de har krav på tilrettelagt arbeid, eller plikt til å finne seg i andre oppgaver på grunn av en graviditet. Eller som i eksempelet ovenfor, at man blir forbigått og omplassert mens man er sykemeldt eller i permisjon. Dette bør gravide være klar over, mener Kramer som jobber i advokatfirmaet Frykman Kramer Advokatfirma. Her orienterer han deg om hvilke særrettigheter gravide har i arbeidslivet, og hvilke særbestemmelser som finnes på enkelte arbeidsplasser for gravide. 

En gravid kvinne har en rekke særrettigheter i arbeidsforholdet:

  • Rett til fri fra arbeidet med lønn i forbindelse med svangerskapskontroll, dersom undersøkelse ikke med rimelighet ikke kan skje utenom arbeidstiden
  • Svangerskapspermisjon i inntil tolv uker under svangerskapet
  • Svangerskapspenger kan gis til friske gravide hvis arbeidet, eller forhold ved arbeidsplassen, gjør at det er risiko for skade på fosteret, og arbeidsgiver ikke kan omplassere deg.
  • Særlig beskyttelse mot oppsigelse. Oppsigelse når den ansatte er gravid skal anses å ha sin grunn i graviditeten dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig. Når man etter permisjon blir satt til å gjøre andre arbeidsoppgaver, kan det dreie seg om en endringsoppsigelse, som også er ulovlig. 
  • Arbeidsmiljøloven gir vern mot oppsigelse som får virkning under svangerskapspermisjon eller fødsels/foreldrepermisjon, når arbeidsgiver er klar over at fraværet skyldes disse grunner eller arbeidstaker uten unødig opphold gir beskjed om at dette er grunnen for fraværet.
  • Arbeidsgiver har plikt til å iverksette tiltak for at den som er gravid skal kunne beholde eller få et passende arbeid i graviditetsperioden. Arbeidstaker skal fortrinnsvis gis anledning til å fortsette i sitt vanlige arbeid under graviditeten. 

(Kilde: Det ovennevnte følger direkte av arbeidsmiljøloven.)

Særbestemmelser for enkelte arbeidsplasser 

Advokat Crhsitan Cramer: - Gravide har en rekke særrettigheter i arbeidslivet!
Advokat Crhsitan Cramer: - Gravide har en rekke særrettigheter i arbeidslivet! Vis mer

Det gjelder selvsagt også en del særbestemmelser knyttet til enkelte arbeidsplasser, forteller Kramer:

  • Kabinpersonale i luftfarten erklæres flyveudyktige under graviditet, men kan gis dispensasjon inntil utgangen av 26. svangerskapsuke, jf. forskrift til luftfartsloven. 
  • En sjømann som er gravid (høres pussig ut, men her finnes det ikke noe kjønnsnøytralt begrep) har krav på annet høvelig arbeid i rederiets tjeneste i land, hvis det er mulig, jf. sjømannsloven. 
  • Strålevernloven slår fast at gravide skal skjermes fra arbeidsoppgaver som medfører eksponering for stråling. Det samme vil gjelde ved eksponering for kjemikalier eller annet som kan skade fosteret. 

Det gjelder ikke egne regler for sykmelding når man er gravid. Så lenge man ikke er syk skal man i prinsippet kunne arbeide som vanlig. Tiltak som beskytter kvinner i forbindelse med graviditet er ikke ulovlig forskjellsbehandling av menn og kvinner. Men omstendigheter som diskriminerer en gravid kvinne er ikke tillatt.

Ikke lov å stille spørsmål om graviditet og familieplanlegging på intervju 

Under et intervju har arbeidsgiver ikke lov til å stille spørsmål om graviditet eler familieplanlegging. Arbeidsgiver kan heller ikke innhente slike opplysninger på annen måte. Slike spørsmål regnes som direkte forskjellsbehandling etter likestillingsloven, og medfører erstatningsansvar. 

Trenger du hjelp?

Det er mange å henvende seg til for å få hjelp i tilknytning til disse spørsmålene. Spørsmål om helse og tilrettelagt arbeid kan rettes til fastlege eller bedriftslege. Eller man kan ta det opp direkte med sine foresatte og tillitsvalgte. Opplever man ulovlig forskjellsbehandling, eller andre forhold i strid med loven kan man kontakte Likestillingsombudet. Dersom man har blitt oppsagt fra arbeidet under graviditeten, eller hvis det blir stilt spørsmål om graviditet i forbindelse med ansettelse, bør man kontakte advokat. Oppsigelse fra arbeidsforhold kan gi krav på fri rettshjelp, hvis de økonomiske vilkårene er oppfylt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer