Gravid? Åtte viktige grep for økonomien

Dette bør du tenke gjennom og rydde opp i før barnet kommer.

ØKONOMI FOR BLIVENDE FORELDRE: Den lille i magen har det bra, men hvordan står det til med økonomien? Foto: NTB Scanpix
ØKONOMI FOR BLIVENDE FORELDRE: Den lille i magen har det bra, men hvordan står det til med økonomien? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er kanskje emosjonelt og fysisk klar for å få barn, men hvordan står det til økonomisk?

Her er syv punkter du bør ha tenkt igjennom når du venter barn.

 • Få oversikt over privatøkonomi
 • Har du og din evt. partner grei fordeling på kostnader
 • Hva vil utstyr og klær til babyen koste?
 • Få oversikt - hvordan blir økonomien i permisjonstiden?
 • Trenger du ny bolig eller bil?
 • Skal du opprette en spareavtale for barnet?
 • Opprett samboeravtale (eller vurder bryllup?)
 • Skal du forsikre barnet?

1. Er økonomien ryddig?

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, mener det er veldig viktig at man har økonomien i orden når man skal sette et barn til verden.

– Sliter du med privatøkonomien er det særs viktig å rydde opp i denne. Det å få barn er en såpass stor omveltning i seg selv, og jeg vil derfor anbefale å redusere eventuelle andre bekymringer til et minimum, sier hun.

Det første hun mener du bør gjøre er å skaffe deg en oversikt over forbruket ditt. 

– Gå inn i nettbanken og se hva du har brukt penger på de siste seks til tolv måneder. Bruk den visuelle oversikten til å eliminere bort unødvendig forbruk, og lag deg et budsjett som gjenspeiler ditt nye forbruksnivå. Ta gjerne utgangspunkt i referansebudsjettet til Sifo, når du setter opp ditt budsjett. 

2. Hvordan er kostnadene fordelt?

Forbrukerøkonom i Dnb og forfatter av boken «Pengekarusellen», Silje Sandmæl, mener kommende foreldre også bør sørge for å ha en rettferdig økonomi seg imellom.  

– Det er ofte kvinnen som handler inn ting til barna, det kan derfor være greit å rydde opp i parøkonomien slik at det blir rettferdig og ikke minst oversiktlig. 

– Jeg råder å opprette en felleskonto til fellesutgifter som mat og drikke, klær og ting til barna, gaver til felles kjente, interiør og så videre. Begge kan gjerne ha et bankkort til denne kontoen. I tillegg kan det være lurt med en egen regningskonto slik at regningene blir prioritert først. Denne kan bakes inn i felleskontoen, men det avhenger av hvor god kontroll man har. 

LES OGSÅ: - Vi velger å leve på kun en inntekt

INNKJØP AV BABYUTSTYR: Det er mye som må på plass før babyen kommer, men det trenger ikke bety at du må blakke deg helt. Foto: NTB Scanpix
INNKJØP AV BABYUTSTYR: Det er mye som må på plass før babyen kommer, men det trenger ikke bety at du må blakke deg helt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

3. Hva trenger dere av klær og utstyr til babyen?

Elin Reitan mener mange foreldre kan ha godt av å innta en litt mer kritisk forbrukerrolle når de venter barn

IKKE KJØP ALT MED EN GANG: - Vent og se hva dere trenger underveis, sier forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan. Foto: Nordea
IKKE KJØP ALT MED EN GANG: - Vent og se hva dere trenger underveis, sier forbrukerøkonom i Nordea Elin Reitan. Foto: Nordea Vis mer

– Foreldres betalingsvillighet når gjelder ting til barna er stor. Jeg vil anbefale å ikke kjøpe inn for mye til barna i starten, selv om det er fristende. Vent og se hva dere trenger underveis, både av klær, utstyr og leker.

– Husk at det også vil vanke barselsgaver, og mange foreldre ender opp med både klær og utstyr som ikke blir brukt fordi de har for mye av det.

Silje Sandmæl anbefaler at man starter med å sette opp en liste over hva man trenger av klær og utstyr

– Hør med venner og familie om det er noe dere kan låne eller arve. Sett også opp en ønskeliste slik at dere kan få gaver dere trenger, råder hun. 

– Selv har jeg tre barn og må innrømme at klesskapet bugnet over hos den første. Så regel nummer en er; ikke ta av merkelappen. Babyen kan fort vokse ut av en størrelse og er merkelappen fortsatt på kan den som regel byttes til en annen størrelse. Skal du ha igjen penger må du ha kvitteringen. 

Sandmæl mener det også kan være lurt å ønske seg nøytrale farger på klærne, slik at de kan gå i arv.

– Og tenk praktisk fremfor stil. Jeg lærte fort at knapper ble min redning for gråt og hyl. En body med knapper er langt mer praktisk enn en body du trer over barnets hode. Kjoler, bukser eller søte små sko er bortkastet penger når babyen er liten. Husk at de første månedene består livet stort sett av å sove, sier hun. 

LES OGSÅ: Enkle grep til en bedre familieøkonomi

Tenk gjennom følgende punkter sammen:

 • Hva trenger vi av klær og utstyr? Noen vi kan låne og/eller arve av?
 • Trenger vi å oppgradere bilen?
 • Trenger vi større bolig?
 • Hvilke kostnader kan vi redusere, hvilke vil øke?
 • Hvordan bør vi organisere økonomien?
 • Hvordan skal permisjonen fordeles? Skal vi ta ut noe ulønnet permisjon?
 • Passer nåværende jobb inn i familiebildet?
 • Ikke gift? Hvilke avtaler bør vi ha?
 • Bør vi ha barneforsikring?
 • Hva skal vi gjøre med barnetrygden?
 • Skal vi reise i permisjonstiden?  

Kilde: Silje Sandmæl

4. Hvordan vil økonomien bli i permisjonen?

Ikke alle er klar over at man selv må søke om foreldrepenger når man venter barn. – Det er kun barnetrygden som kommer automatisk, og alt annet må du søke om, sier Reitan.

– Du bør søke om foreldrepenger senest fire til seks uker før du skal i permisjon, og denne søknaden sendes til Nav.

Foreldre må også ta stilling til om de skal ta ut 80 eller 100% permisjon, eller om en av foreldrene skal være hjemme lengre. 

Når det gjelder permisjon vil det i de aller fleste tilfeller lønne seg å ta ut 49 uker med full lønn og ta ti ekstra uker ulønnet, i stedet for 59 uker med 80 prosent av lønn. Det er derfor viktig at dere regner på hva som lønner seg for dere, sier Silje Sandmæl. 

Gravid? Åtte viktige grep for økonomien

 

LES OGSÅ:

Reise med barn til Thailand

- Vurderer du å reise til Thailand i permisjonen? Få med deg disse tipsene.

5. Trenger vi ny bil eller bolig?

Det å få en ekstra person i familien, kan for mange bety at man føler et akutt behov for større plass hjemme eller at man trenger ny bil. Silje Sandmæl oppfordrer blivende foreldre til å ikke stresse med de store investeringene. 

– Skal du kjøpe bil lønner det seg å sammenligne priser. Spør gjerne om ett pristilbud hos flere bilforhandlere slik at du kan presse prisen ned. I forhold til ny bolig kan det være greit å tenke langsiktig slik at barnet slipper å bytte nærmiljø. Dette er ikke så viktig de første leveårene, men i skolealder kan det være vanskeligere å begynne helt på nytt med venner, sier hun.  

6. Skal vi spare til barnet?

Etter at barnet er født begynner mange foreldre å spare penger på barnas vegne. Elin Reitan mener det er lurt å komme i gang med denne sparing så tidlig så mulig.

– Begynner du å spare til barna tidlig er det gjerne bare små beløp som skal til for å gi barna dine en svært god start på voksenlivet, rent økonomisk sett. 

– Du unngår gjerne også å måtte ofre egne drømmer, som for eksempel fritidsbolig eller pensjonssparing, for å for eksempel hjelpe barna økonomisk i fremtiden. Mange foreldre har nok angret i ettertid på at de hjelp barna i en tid der de burde hatt fokus på sin egen økonomisk fremtid. Dette dilemmaet slipper du gjerne om du begynner å spare til barna på et tidlig tidspunkt, sier hun.

Enkelte foreldre har mulighet til å spare hele barnas barnetrygd gjennom oppveksten. Da venter det en pen sum senere når utdanning og etablering står for tur.

– I dag kreves det 15 prosent egenkapital for å komme inn på boligmarkedet og den prislappen vil bli mye dyrere for barna i fremtiden. Det kan derfor være lurt å sette av en fast sum i måneden til barnet, sier Silje Sandmæl.

VIKTIG Å HA PAPIRENE I ORDEN: Dersom dere venter barn og ikke er gift, bør dere ifølge Silje Sandmæl skrive en samboeravtale og opprette et gjensidig testament. Foto: Stig B. Fiksdal
VIKTIG Å HA PAPIRENE I ORDEN: Dersom dere venter barn og ikke er gift, bør dere ifølge Silje Sandmæl skrive en samboeravtale og opprette et gjensidig testament. Foto: Stig B. Fiksdal Vis mer

7. Samboeravtale eller bryllup?

Dersom dere venter barn og ikke er gift, bør dere ifølge Sandmæl skrive en samboeravtale og opprette et gjensidig testament.

– En samboeravtale viser hvem som eier hva, hvordan utgifter fordeles og hvordan gjenstander og økonomi skal gjøres opp dersom dere skiller lag. Men, husk at en samboerkontrakt kun gjelder i levende livet. Det er derfor viktig å skrive gjensidig testament.

– I tillegg bør både samboere og ektefeller tegne livsforsikring slik at de kan sikre hverandre økonomisk ved død. En forsikringsutbetaling går utenom ett arveoppgjør, sier hun.

8. Bør vi tegne barneforsikring?

Silje Sandmæl mener alt for få barn er tilstrekkelig forsikret.  Hun viser til statistikk fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO) hvor det kommer frem at selv om i overkant av en halv million nordmenn har tegnet barneforsikring, er mange av disse forsikringene ikke tilstrekkelige.

– Ved kjøp av en barneforsikring er det viktig å sjekke hva den dekker. Mange kjøper den billigste som gir erstatning ved medisinsk invaliditet som følge av ulykke. Det er i midlertidig langt flere som blir rammet av alvorlig sykdom enn av ulykke. Så hvis du kan, kjøp en forsikring som gir dekning uansett årsak. Hvis uhellet er ute vil den være gull verdt, sier hun.

LES OGSÅ: Så mye koster det å fylle plaskebassenget

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer