VENT EN UKE: Det beste tidspunktet for å ta en graviditetstest, er en uke etter uteblitt mens.  Foto: NTB/Scanpix
VENT EN UKE: Det beste tidspunktet for å ta en graviditetstest, er en uke etter uteblitt mens. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Gravid? Dette er det beste tidspunktet for å ta en graviditetstest

- Å ta en graviditetstest en ukes tid etter uteblitt menstruasjon er det mest ideelle, forteller eksperten.

Publisert

Dersom du har en mistanke om at du har blitt gravid, er ofte det første (og kanskje det eneste) du tenker på er å få tatt en graviditetstest for å få vite det sikkert. Men; det kan være lurt å ha litt tålmodighet dersom du ennå ikke er forbi dagen for ventet menstruasjon. 

Er det ikke over tid for menstruasjon, er det nemlig ikke sikkert at selv de mest sikre testene vil kunne gi riktig resultat. 

LES OGSÅ: Pristest av graviditetsrester

- En hjemmetest avleser mengden av graviditetshormonet hCG i urinen, og en urintest har behov for 50 enheter av hCG for å kunne vise et positivt resultat. Det er ikke alle kvinner som har denne mengden før tidspunktet for uteblitt menstruasjon, selv om de er gravide. Derfor kan det være at en graviditetstest vil vise negativt til tross for at du faktisk er gravid, dersom du tar testen for tidlig, forklarer gynekolog Daniel Roshan til Parents.com

LES OGSÅ: Tegnene på at du kan være gravid

Noen tester positivt tidligere 

Roshan understreket at ingen kvinner eller tester er like. Noen kvinner har over 50 hCG-enheter i urinen allerede før menstruasjonen har rukket å utebli. 

- Noen graviditetstester hevder at de kan spore hCG før du har nådd datoen for forventet menstruasjon, og sannheten er at det i enkelte kvinners tilfeller stemmer. Hcg-mengden i en kvinnes urin kan endre seg fra tidspunkt til tidspunkt. En graviditetstest rundt én uke etter uteblitt menstruasjon er ideell; her kan du i de fleste tilfeller stole på at resultatet er korrekt, sier Daniel Roshan. 

LES OGSÅ: I vårt forum kan du snakke med andre som er eller prøver å bli gravide

Om du ikke kan vente ... 

Dersom du holder på å eksplodere av nysgjerrighet før det har gått en uke over uteblitt menstruasjon, kan du i følge gynekoogen ta en graviditetstest med det samme du står opp om morgenen. Da er nemlig hCG-nivået i urinen på sitt høyeste. Følg pakkens instrukser, og husk på å sjekke holdbarhetsdatoen på graviditetstesten. 

Denne artikkelen ble først publisert hos mama.dk: "Dette er det bedste tidspunkt at tage en graviditetstest

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer