Medisinsk sjeldenhet

Gravid med dobbelt sett identiske tvillinger

Ashley Ness fikk sjokk på ultralyden.

DOBBELT SETT TVILLINGER: Ashley Ness hadde gitt opp håpet om flere barn. Nå venter hun to par tvillinger. FOTO: Go Fund me
DOBBELT SETT TVILLINGER: Ashley Ness hadde gitt opp håpet om flere barn. Nå venter hun to par tvillinger. FOTO: Go Fund me Vis mer
Publisert

I blant dukker det opp medisinske sjeldenheter som får en til å sperre opp øynene. KK har tidligere skrevet om Sue Radford i England som har født 22 barn, og fortsatt kunne tenke seg flere. Vi har også skrevet om trillingsøsteren som selv fikk trillinger, og om de eneggede femlingene som levde livet sitt på utstilling i en dyrehage.

Sommeren 2022 ble amerikanske Ashley Ness hovedperson i en innsamlingsaksjon på nettstedet Go Fund Me. Initiativtakerne ønsker å samle inn penger for å hjelpe familien med til sammen fire barn, som nylig hadde fått et mildt sjokk på ultralyden.

Det var People som først omtalte saken, og ifølge magasinet skulle Ashley bare til gynekologen for å få fornyet prevensjonen, da hun istedenfor fikk vite at hun var gravid.

Og på ultralydundersøkelsen to uker senere skulle Ashley få en gedigen overraskelse. Ifølge magasinet skal legen skal ha måttet dobbeltsjekke resultatet med en påfølgende ultralyd, noe som tok 20 ulidelige minutter, forteller Ashley Ness til People:

– Hun startet ultralyden, og etter en stund sa hun: «Kjære deg, det faktisk fire barn her inne».

– Som å vinne i lotto

Og det var ikke hvilken som helst firlinger, om det er lov å si noe slikt om sjeldenheten firlinger. Videre undersøkelser viste nemlig at Ashleys fire barn lå sammen i par, et kjennetegn på identiske tvillinger. Ashley var dermed gravis med to par identiske tvillinger. Forekomsten er svært sjelden, skriver People, og ifølge Ahmet Baschat, professor ved Johns Hopkins Medicine Department of Gynecology and Obstetrics, og også Ashleys lege, er forekomsten så sjelden som en på ti million. Ja, hadde hun hatt samme hell i lotto, ville hun tjent store penger.

Ifølge Baschat opptrer fenomenet når to egg befruktes samtidig, og hvert befruktet egg deler seg. De to delte eggene forblir nå sammen i en egen enhet, i motsetning til ved ikke-eneggede flerlinger, der hvert egg lager seg sin egen enhet.

Ifølge teksten på Go Fund Me er flerlinger vanligst i forbindelse med kunstig befruktning. I Ashleys tilfelle skal det doble settet med tvillinger imidlertid være et resultat av naturen selv. Doktor Baschat forteller at han i løpet av sin 30 år lange karriere aldri har sett noe lignende. Heller ikke gynekologen som utførte ultralyden kunne tro det hun så, og forteller magasinet at hun måtte gå ut for å google, for å sjekke om det virkelig kunne stemme.

Men de som fikk det største sjokket var ikke uventet Ashley og samboeren Val. Fra før har de sammenlagt fire barn, og når Ashley føder i oktober kommer altså barneflokken til å bli dobbelt så stor, med to identiske gutter og to identiske jenter.

SENSASJON: Ashley Ness venter to par identiske tvillinger. FOTO: FAKSIMILE People magazine/Lindsay Wakefield Photography
SENSASJON: Ashley Ness venter to par identiske tvillinger. FOTO: FAKSIMILE People magazine/Lindsay Wakefield Photography Vis mer

Ashley jobber deltid som frisør og bor i en treromsleilighet i Massachusetts med sin åtte år gamle datter Chanel. Samboeren Val er mekaniker, og har to sønner som bor hjemme.

Ashley forteller til People at hun hadde ønsket å bli gravid lenge, og hatt fire spontanaborter underveis. Nå hadde hun forsont seg med at hun var ettbarnsmor og stemor til samboerens barn, og hadde sluttet å prøve.

Både Ashleys og Val har tvillinger i slekten. Ashley forteller at hun gleder seg, men er bekymret for om hun kommer til å ta feil av barna.

– De kommer garantert til å prøve å lure meg. Det blir ville tilstander.

Forløses før terminen

Ashley har opprettet en instagramkonto, der hun forteller om tankene sine rundt å skulle bli firlingmor:

Venner av paret har startet innsamlingsaksjonen, og pengene skal gå til å dekke de økte utgiftene ved en barneflokk som snart er dobbelt så stor, og også til medisinsk pleie av barna, som vil bli forløst før terminen.

Ashley forteller at hun holder på å ordne i huset, og drømmen er å spare nok til å bygge ut, sånn at babyene kan få sitt eget rom. Hun innrømmer at hun er nervøs for hvordan hun skal få den nye hverdagen til å gå rundt, men en glad for folks giverglede, og forteller at de har fått både barnestoler og senger.

Navnene er allerede klare, skriver People, og i likhet med storesøster Chanel, skal firlingene få navn som begynner på Ch: Jentene skal hete Chesley og Chatham, og guttene Chance og Cheston.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer