DELIKAT HØST: Deilige strikkegensere og kåper i høstfarger med god plass til magen, det er blant moteplaggene du kan finne i mammakolleksjonene denne sesongen.
DELIKAT HØST: Deilige strikkegensere og kåper i høstfarger med god plass til magen, det er blant moteplaggene du kan finne i mammakolleksjonene denne sesongen. Vis mer

Gravid mote: Trendy høstklær som passer en gravid kropp

Publisert

Visst kan du være stilig selv om du er gravid! Her er sesongens flotteste mammaklær.

Høsten er over oss, og med det venter kjøligere dager hvor vi vil pakke oss inn i gode og myke plagg, samtidig som festsesongen lurer rundt hjørnet, og mange så smått begynner å tenke på hvordan de skal få plass til magen i en av sesongens julebordkjoler.

Må være behagelig 

Men selv om du kan være både stilig og trendy i mammaklær, vil det alltid være forskjeller på det «vanlige» høsttrendene, og gravidmoten, forteller Ariane Spandow, daglig leder for butikken Den kule mage.

– Mammamoten vil alltid skille seg ut fra vanlig høstmote fordi de fleste som produserer mammaklær må tenke fashion, men samtidig behag. Det er viktig at gravidmoten tiltrekker kvinnen, ikke bare i utseende, men også i hvordan de sitter. De må være fleksible i forhold til fasong. Magen skal kunne vokse med klærne slik at man slipper å kjøpe nye klær for hver måned. Mammaklær lages derfor ofte av stoffer som kan strekke seg mye, for eksempel bomull, viskose eller lycra. Det vi derimot ofte ser likhet på når det gjelder vanlig fashion og «gravid fashion» er jo fargegjennomgangen i en kolleksjon, sier Spandow. 

TIL PENT: F.v. mønstret kjole fra Mamalicious/Nelly.com (kr 360), kjole med V-hals og vaffelstrikk fra Mamalicious/Nelly.com (kr 399), kjole i viskose og elastan fra  H&M (kr 199) og kjole i strikket kasjmir (kr 1199, Mom2Mom/Nelly.com).
TIL PENT: F.v. mønstret kjole fra Mamalicious/Nelly.com (kr 360), kjole med V-hals og vaffelstrikk fra Mamalicious/Nelly.com (kr 399), kjole i viskose og elastan fra H&M (kr 199) og kjole i strikket kasjmir (kr 1199, Mom2Mom/Nelly.com). Vis mer

Vis frem magen 

Hun mener det ikke finnes noen gylden regel for hvordan man bør kle seg når man er gravid, men at gravide mager er flotte og ikke bør skjules.

– Jeg personlig synes en gravid mage er utrolig pen og ville nok ikke velge å skjule den. Men jeg ville heller ikke velge å gå med «bar mage» som var populært når vi startet opp butikken vår i 2003/2004, sier hun til Mammanett.

LES OGSÅ: Nettbutikker med gravid mote 

GOD OG VARM: F.v. Kåpe i ull og polyamid fra Ellos (kr 989), jakke fra Mom2Mom (kr 1299, Nelly.com), strikkegenser fra Mamalicious (kr 260) og strikkejakke i bomull og akryl fra H&M (kr 399).
GOD OG VARM: F.v. Kåpe i ull og polyamid fra Ellos (kr 989), jakke fra Mom2Mom (kr 1299, Nelly.com), strikkegenser fra Mamalicious (kr 260) og strikkejakke i bomull og akryl fra H&M (kr 399). Vis mer

 Ikke kjøp for stort

Jenny Bruu er daglig leder i klesbutikken Svangerskapet. Hun erfarer at mange gravide liker å kle seg litt mer avdempet enn ellers.

–  Gravidmoten er ikke så annerledes enn den vanlige moten og følger i høy grad motebildet, men man ser sjelden de mest crazy trendene i gravidmoten. Kvinner er gjerne litt mer forsiktige når de er gravide enn ellers, og tilpasser naturlig nok klærne til fasongen de får. Akkurat nå går de mye i smale topper. Gravide ønsker ikke nødvendigvis vidde selv om magen vokser. Mange føler seg bare enda større om plaggene er store, sier Bruu, som understreker at man bør ta utgangspunkt i den vanlige klesstørrelsen sin når man skal kjøpe gravidklær.

–  Mange begynner å handle gravidklær når de er tre måneder på vei, og da er det vanskelig å forutsi hvordan kroppen vil forandre seg. Mange kan bruke den vanlige klesstørrelsen sin hele svangerskapet, men med gravidplagg som er tilpasset de områdene som trenger ekstra vidde. Kjøper man for store størrelser vil plaggene sitte løst selv der de egentlig skal sitte etter, og det blir jo feil, sier hun til Mammanett. 

UNDERDELER: F.v. chinos i bomull fra Ellos (kr 299), jeans med vidde i leggen og fem lommer fra H&M (kr 399), tights i bomull og elastan fra H&M (kr 99) og jeans med stretch fra Boob/Svangerskapet (kr 679).
UNDERDELER: F.v. chinos i bomull fra Ellos (kr 299), jeans med vidde i leggen og fem lommer fra H&M (kr 399), tights i bomull og elastan fra H&M (kr 99) og jeans med stretch fra Boob/Svangerskapet (kr 679). Vis mer

Bruu mener gravide idag har gode muligheter til å være både moteriktige og beholde sin egen stil gjennom hele graviditeten.

– Gravidklær kan være vanlige moteklær som er tilpasset fasongen. Med tilbudet som er av gravidklær idag trenger man ikke skifte stil når man er gravid, slik man gjerne gjorde før, påpeker Bruu. 

Trendy magebelte

POPULÆRT: Bellaband er et bredt magebelte som både kan brukes til å forlenge topper og til å ha over bukser som har blitt stramme og må kneppes opp (kr 269, Svangerskapet).
POPULÆRT: Bellaband er et bredt magebelte som både kan brukes til å forlenge topper og til å ha over bukser som har blitt stramme og må kneppes opp (kr 269, Svangerskapet). Vis mer

Svangerskapet opplever at smale bukser, som har vært trendy en stund, også er populært blant gravide. 

– Ofte føler man seg stor oventil og da er det greit med en smal bukse. De kan entene gå veldig lavt i livet, men være høyere bak og med innstramming i siden, slik at de sitter ordentlig på, eller med høyt liv og bomull- eller stretchstoff over magen. Slike bukser selger vi mye av om dagen. Vi har også sett mange smale modeller i det generelle motebildet, sier Bruu. 

Plagg med paljetter og glitterdetaljer er også populært, mens elleville farger og mønstre er noe det går mindre av.

– Store mønstre kan gjøre at man føler seg enda større enn man er. Men farger generelt er det stor interesse for, selv om sort, brunt og grått naturlig nok er populært nå om høsten.

En snakkis blant gravide er dessuten det såkalte Bellaband.

– Det er et bredt magebelte, et slags stretchy stykke tøy som både kan brukes til å forlenge topper og til å ha over bukser som har blitt stramme og må kneppes opp. På dennne måten kan man fortsette å bruke plagg som egentlig har blitt litt små for magen, avslutter Bruu.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer