Gravid og singel

Gravid og singel
Gravid og singel Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er gravid, men statusen er singel. Det kan være mange årsaker til at man blir alene i svangerskapet. Uansett, vissheten om en graviditet gav deg kanskje en blanding av ulike følelser og reksjoner. For noen var graviditeten uplanlagt. Du kan ha fått både positive og negative reaksjoner fra de rundt deg, og det er ikke til å se bort fra at man kan påvirkes av andres reaksjoner.


Å skulle ta et standpunkt i forhold til graviditeten blir ekstra vondt og vanskelig om du og barnefar ikke er enige om valget. Kanskje er du så tidlig i svangerskapet at du fortsatt er midt i valget? Husk da at det er du som har den avgjørende stemme.

Snakk med noen som er nøytral, en som ikke blir følelsesmessig involvert i situasjonen. Det er fint å ta en prat med mor eller venninne, men for dem blir det vanskelig å ikke assosiere situasjonen med seg selv. Du må tenke etter hvordan det føles å være gravid for deg. Ønsker du å fortsette livet slik det har vært, eller kjenner du at du ønsker å fullføre dette med de endringer det tar med seg? Snakk med noen!!.

Til deg som velger abort: Det er ikke alltid at en graviditet passer inn. Det er den gravide som vet best hva hun selv ønsker, og passer for hennes liv. Du har lov til å be om samtaler hos noen hvis det føles vanskelig, både før og etter. Enten du velger legen din, en jordmor eller du kontakter Amathea. Det kan være godt å snakke ut og få støtte på valget man har tatt.

Til deg som har valgt å fullføre:
Du har tatt et valg om å bli mamma, og det står det respekt av. Du har lov til å være stolt og glad for magen som vokser.

Å være singel når man er gravid, kan sette i gang mange tanker du ikke har om du er i et etablert forhold.
Vil jeg klare dette alene, hva med økonomien, studier/jobb. Vil barnet få det bra med bare en forelder, samværsrett med far,
Noen sliter kanskje  med en sterk kjærlighetssorg i tillegg. Da er det gjerne vanskelig å skulle finne rom til å glede seg over svangerskapet.

Uansett hva slags forhold du har du til barnefar er det lurt å tenke på at en dag må dere ta standpunkt til samvær. Da er det greit å ha et noenlunde ryddig forhold til hverandre. En del av jentene jeg har møtt i Amathea sier at det er blodig urettferdig at mannen som ikke ønsket barnet og som ikke har stilt opp i svangerskapet, plutselig skal ha rett på samvær. Følelsen er forståelig men da er det viktig at du som mamma tenker at det er barnet som har rettigheter ikke du og barnefar.
Skulle det være noe som tilsier at det ikke er bra med samvær for barnets del så bør du snakke med familievernkontoret eller en advokat.

Hva som eventuelt bekymrer deg eller ikke, kommer an på hva slags situasjon du er i. Vil barnefar ha noe med deg og barnet å gjøre? Har han sagt klart ifra at dette er ditt valg og ditt ansvar? Er barnefar sint på deg pga at du velger å fullføre svangerskapet? Eller er han der for deg som en venn? Har du et nettverk som støtter deg?

Noen av dere vil ikke føle at det er et problem å være singel med barn.. Kanskje var det du som avgjorde at du ville klare dette best alene. Dere er forskjellige. Og historiene deres er forskjellige.

Om nettverket er lite, så finnes det andre som kan støtte og veilede deg. Helsestasjon med helsesøster og jordmor er et sted alle gravide kommer i kontakt med. Hos jordmor får du masse nyttig informasjon, og hun følger med på helsen til deg og barnet. Snakk med henne om hva du føler. En dreven jordmor er ikke der kun for å veie og måle. Hun har som regel god erfaring med vanskelige tanker og følelser.

På mammanett kan du bli kjent med andre som er alene under svangerskapet. Amathea har svangerskapskurs for deg som er alene i svangerskapet, og Mor og Barn grupper for de som er alene med barn.

Du har kanskje tenkt på hvem som skal bli med på fødselen? Husk det er du som skal velge, ikke ledsageren som skal bestemme at det er nettopp hun/han som skal følge deg. Kan hende du ikke ønsker å ha med noen i det hele tatt. Det er ditt valg. Ledsager bør være en du er helt og holdent komfortabel med. En som kjenner deg og kan være en kommunikasjonskanal mellom deg og jordmor under fødselen. Hva med å skrive et ønskebrev for fødselen? Gjerne sammen med ledsageren, for da vet han/hun hva du ønsker deg. Snakk med jordmor om dette eller ta kontakt med ditt lokale Amathea kontor så får du tips og hjelp til å skrive. Tenk etter hvordan du ønsker at din fødsel skal være. Det er jo ikke alltid at planen kan følges til punkt og prikke. Kanskje går fødselen kjempefort eller jordmor må ta avgjørelser hun ser er best for barnet der og da. Men å skrive en plan for fødselen gjør at du forbereder deg mentalt til det som skal skje. Send brevet inn til fødeavdelingen din i god tid slik at jordmor som skal ta imot deg kan lese din plan.

I min jobb i Amathea møter jeg hver dag jenter som er uplanlagt gravide eller er single mammaer. Flotte og sterke jenter alle sammen. Det betyr at du er en av mange. I vår mor og barn gruppe finnes jenter/kvinner fra under 18 års alder til godt over 40.
Det er godt å dele tankene med noen. Og gjerne da noen som forstår hva du snakker om fordi de er der eller har vært der selv. Mange historier, men samtidig mange felles tanker og erfaringer.

Uansett hvilke valg du tar, Lykke til nå og i fremtiden.

Bente Nymoen, Sykepleier og veileder, Amathea Hedmark og Oppland

Les også:
- Singel, men ikke alene
- Når pappa ikke er der
- Les mer om Amathea på Mammanett

Gravid og singel

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer