Ryggsmerter ved graviditet
Ryggsmerter ved graviditet Vis mer

Gravid og vondt i ryggen?

Publisert
Sist oppdatert

Opptil 90% av alle gravide opplever vondt i ryggen når de er gravide. Få ganger i livet skjer det større  forandringer i kroppen på kort tid, enn under et svangerskap. Den raskt voksende magen, ny hormonbalanse i kroppen, forandring i fysisk aktivitet, og for mange økt stress og usikkerhet påvirker ryggsøylen enormt. Ryggsøylen huser nervesystemet, og nervesystemet styrer alle funksjoner i kroppen. Kroppen selvregulerer, justerer, legger til rette, og gir næring til det voksende barnet i magen. Det er ganske fantastisk alt som skjer. Derfor er det ekstra viktig at ryggsøylen fungerer så fritt som mulig i svangerskapet.

Les også:
- Smerter i halebenet
- Bekkenløsning

 Livskvalitet

Ryggsmerter i svangerskapet påvirker livskvaliteten enormt.

Kvinner med vondt i ryggen, eller med bekkensmerter/bekkenløsning:

  • Sover ofte dårligere
  • Blir lettere deprimerte
  • Får oftere depresjoner etter svangerskapet
  • Har større risiko for å spise smertestillende medisiner
  • Har ofte problemer med å fungere i jobb
  • Har problemer å gjøre husarbeid
  • Har vanskelig for å leke med det eller de barna de allerede har
  • Har vondt når de har sex
  • Har problemer med å delta i sosiale aktiviteter

Mange gravide opplever stor redsel for å bevege seg når de opplever bekken eller ryggsmerter. Redselen påvirker gangmønsteret og fører ofte til enda mer smerter og feilbelastning. Overraskende mange har store smerter mellom skulderbladene.

Behandling, informasjon og råd i svangerskapet handler om å øke livskvaliteten hos den gravide.  De store forandringene som skjer i kroppen på kort tid, fører ofte til helt ”vanlige” muskel og skjelettsmerter som fint kan behandles. Ikke alle ”vondter” skyldes at du er gravid!

Mange blir usikre på alt det nye som skjer i kroppen. Det er for mange uvant å lytte til kroppen sin og roe ned tempoet litt og innse at man ikke strekker til overalt.  Mange er superkvinner som jobber, trener, har full kontroll over hus, husarbeid , og barn. I tillegg  til et rikt sosialt liv. Det er lett å glemme  å lytte til kroppen. Når man er gravid blir man tvunget til å lytte til kroppens signaler, og det kan være litt tøft for mange å innse at man rett og slett ikke klarer alt.  Det kan være en god forberedelse til et nytt liv, enten som førstegangs forelder, eller til et liv med flere barn, å prioritere hva som faktisk er viktig i det hektiske livet vi lever.

Informasjon, forståelse for hva som skjer i kroppen under graviditeten, kan øke tryggheten,  og ta bort mye redsel for de smertene som kan oppstå. Benytt deg av all den gode kunnskapen jordmoren din besitter. Mange ”vondter” har en naturlig forklaring, mens andre smerter signaler bør tas på alvor.  Vær kritisk til alle råd du får, og spør deg selv, virker dette fornuftig? Hvis det gjør det benytt deg av de gode rådene og bring dem gjerne videre.

Kvinne kroppen er skapt til å være gravid og føde barn. Ofte kan små justeringer gjøre det store forskjellen i livskvaliteten i svangerskapet. Både akupunktur, fysioterapi og kiropraktikk i svangerskapet har som formål til å øke livskvaliteten hos den gravide.


Av Kiropraktor Elisabeth Aas-Jakobsen, www.bekkenogbarn.no

Kilder: Olsson et al.,2004. Health-related quality of life and physical ability among pregnant women with and without back ache in late pregnancy.  Acta Obstetrica et Gynecologica Scandinavica, 83, 351-357 Gutke et al.,2007. Pelvic Girdle Pain and Lumbar pain in relation to Postpartum Depressive Symptoms. Spine Journal, 32 (13), 1430-1436.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer